Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

LJUBLJANSKA VINSKA POT Ljubljanska vinska pot zopet vabi na (pred)poletno vinsko-kulinarično razvajanje v staro Ljubljano

Ljubljanska vinska pot tudi letos vabi na dve tradicionalni izvedbi – na junijska Poletna vinska razvajanja in na novembrsko Martinovanje v Ljubljani. Že več kot desetletje je tretja sobota v juniju rezervirana za Poletna vinska razvajanja, ki bodo ulice in trge mestnega jedra Ljubljane zavzela v soboto, 16. junija 2018, med 11. in 21. uro (v primeru slabega vremena je nadomestni termin nedelja, 17. junija).

LJUBLJANSKA VINSKA POT

Ljubljanska vinska pot zopet vabi na (pred)poletno

vinsko-kulinarično razvajanje v staro Ljubljano

Ljubljana, 5. junij 2018Ljubljanska vinska pot tudi letos vabi na dve tradicionalni izvedbi – na junijska Poletna vinska razvajanja in na novembrsko Martinovanje v Ljubljani. Že več kot desetletje je tretja sobota v juniju rezervirana za Poletna vinska razvajanja, ki bodo ulice in trge mestnega jedra Ljubljane zavzela v soboto, 16. junija 2018, med 11. in 21. uro (v primeru slabega vremena je nadomestni termin nedelja, 17. junija).

Poletna vinska razvajanja so umeščena pred sam začetek poletja. Še pred dopusti in koncem šole, v velikem pričakovanju vročega poletja pripravljamo potep z lahkotnimi vini in okusnimi grižljaji po starem mestne jedru Ljubljane. Na stojnicah, ki bodo razporejene po Stritarjevi ulici, Mestnem trgu, Cankarjevem nabrežju in Prešernovem trgu, se bo sprehajalcem in sprehajalkam predstavilo preko 60 ponudnikov vrhunske vinske kapljice in odličnih kulinaričnih dobrot iz cele Slovenije. Prireditev je tradicionalno organizirana ob podpori Turizma Ljubljane, ki bo tudi to leto zaslužen za kulinarično piko na i. Letos bodo predstavili partnerski projekt Okusi osrednje Slovenije, v okviru katerega bo na petih stojnicah moč spoznati in okusiti tipične osrednjeslovenske jedi.

Otvoritev Ljubljanske vinske poti bo ob 11. uri pred Mestno hišo, kjer bodo otvoritveni nagovori s krajšim kulturno-umetniškim programom, vrhunec pa bo že tretje leto zapored potop vina v Ljubljanico, s katerim bo Druga violina obudila mit o povodnem možu. (Pred)poletna vinska razvajanja bodo tudi tokrat obarvali številni kulturno-umetniški nastopi plesnih in glasbenih skupin in posameznikov, ki se bodo obiskovalcem Ljubljanske vinske poti predstavljali na različnih lokacijah skozi ves dan. Med drugim bodo nastopili: papirniški pihalni orkester Veče, pevci Društva vinogradnikov Šentjanž, Folklorna skupina COF, harmonikaš Rok Šalamun, tamburaška skupina Bisernica - Veterani, Reteče priŠkofji Loki, RIC Bela Krajina - folklora, harmonikaš ter pevke ljudskih pesmi Trlce iz Ligojne pri Vrhniki.

POTOP VINA V LJUBLJANICO

Tudi tokrat, že tretje leto zapored bo gostilna Druga violina v sklopu (pred)poletne Ljubljanske vinske poti s potopom vina v Ljubljanico obudila mit o povodnem možu, ki je v valove zvabil živahno Urško. Z vsem dobrim uglašena gostilna je znana tudi po tem, da vključuje v svoje delo osebe s posebnimi potrebami. Pokazati želijo, da je za simfonijo življenja pomembna melodija vsakega posameznika in da je Ljubljana odprto mesto, kjer ozelenijo mnoge srčne zgodbe. Tudi takšne, ki na privlačen način prepletajo tradicijo s sodobnostjo, še posebej pa z žlahtnostjo, ki jo daje vinska trta. Potop vina v Ljubljanico gotovo sodi mednje in morda iz njega nastane tudi legenda o vinskem zakladu ljubljanskega povodnega moža.

Program potopa vina v Ljubljanico se bo pričel ob 10:30 uri, pred Drugo violino, na Starem trgu z uvodom v podobi Franceta Prešerna, nastopom folklorne skupine, nastopom povodnega moža in Urške, protokolom položitve steklenic v skrinjo povodnega moža in slavnostnim sprevodom do Mestne hiše, kjer bo otvoritev. Po otvoritvi bo šel sprevod do Tromostovja, pod katerega bo vino potopljeno. Tokrat bodo povodnemu možu zaupali vina vinarjev Rodice iz Trušk in Zdravka Mastnaka iz Krakovega, ki jih bo v Ljubljanici hranil vse do Martinovanja v Ljubljani, 10. novembra 2018.

KAKO DELUJE

Obiskovalci za degustacijo in nakup vina na kozarec potrebujejo uraden kozarec prireditve, katerega lahko ali kupijo ali pa si ga izposodijo (ptori plačilu kavcije) na INFO stojnicah. Na Ljubljanski vinski poti je možen tudi nakup (za konzumacijo na licu mesta ali za domov) vin ter drugih kulinaričnih dobrot in delikates. Le-te lahko obiskovalci kupijo direktno pri ponudnikih (z gotovino) ali pa z vrednostnimi boni, ki jih vnaprej kupijo na INFO stojnicah. Lista ponudnikov, ki jo dnevno ažuriramo, se nahaja na naši spletni strani www.ljubljanskavinskapot.si; na le-tej se najahajo tudi druge pomembne informacije o prireditvi.

PONUDNIKI

Čebelarstvo Jere

Čok - Istrska hiša - Plavje

Dežela Celjska - Ekološka kmetija Rečnik Pekošak

Dežela Celjska - Marvita-Kmetija Lopan

Dežela Celjska - Turistična kmetija Arbajter

Dežela Celjska - Vino Kolar

Dežela Celjska - Žganjekuha Vahter

Druga violina

Dveri-Pax d.o.o.

Eko vino Šoster

Gostilna pri Trubarjevi mami - Kaval group

Hiša Penin Frangež

Hiša trt, vina in čokolade Kunej

Hiša vin Emino

Istra tartufi Vinko Šavle

Jurjevanje v Beli krajini

Kavarna Tromostovje

Klet Brda

Klet Krško

Kletarstvo Petrič

Kmetija Bizjak Tomaž in Radivoj

Kristalvin

Mansus Makovec Bogdan&Boštjan

Meso Kamnik

Monvi

Ognjene Dobrote

Okus užitka

Olea Natura d.o.o.

Peloz d.o.o.

Polhograjsko

Puklavec Family Wines

Radgonske gorice d. d.

Saksida

San Martin - Miran Kavčič

Semiška penina

Tajfl - naravni grozdni sok

Terme Snovik - Kamnik d.o.o.

Trajnostno kmetovanje Zorjan

Turistična kmetija Balon - Bela Gorca

Venka Vojo d.o.o.

Vina Božič 1902

Vina Bračko in Kmetija Vajngerl Hameršak

Vina Čuk

Vina Guštin

Vina Kraner-Plateis

Vina Mihelj

Vina Sanabor

Vina Senekovič

Vina Vehovar

Vina Založnik

Vina Zgonik, Aleksander in Damir Zgonik

Vinarstvo Gec

Vino Kupljen Jeruzalem Svetinje

Vinogradništvo Bračko

Vinogradništvo Kovačič

Vinogradništvo Matečko

Vinska klet Koron

Vinska klet Mastnak - Zdravko Mastnak

Vinska klet Metlika

Vipavska dolina in Posestvo Ferjančič

Waffle to go, Andrej Vukšinič s.p.

Zlati Ghee kulinarika

Organizator prireditve je podjetje RadoSt, Poslovno svetovanje, Radomir Stojanovič, s.p., Likozarjeva 14, 1000 Ljubljana. Poslanstvo podjetja je priprava in izvedba vrhunskih prireditev za predstavljanje slovenskih vin, kmetijskih pridelkov, živil in jedi. Stremimo k boljši prepoznavnosti slovenskih vinarjev ter drugih pridelovalcev in proizvajalcev, kuharskih mojstrov ter ponudnikov proizvodov, pridelkov in storitev, ki prispevajo k rasti in razvoju slovenske gastronomije in turizma. Širimo kulturo uživanja vina in hrane!

DODATNE INFORMACIJE

dr. Nina Levičnik, odnosi z javnostmi in celostna podoba

M: +386 (0)31 607 060

E: pr@radost.si

W: ljubljanskavinskapot.si

FB: Ljubljanska Vinska Pot

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!