Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Fotografski utrinki z razstave Plečnikova Ljubljana na Dunaju

Odprtje razstave Plečnikova Ljubljana, ki se je zgodilo 6. novembra v osrednji mestni knjižnici Hauptbücherei am Gürtel, je pritegnilo mnogo obiskovalcev, saj je Plečnik pomembno zaznamoval tudi arhitekturno podobo avstrijske prestolnice.

Odprtje je pospremila predstavitev knjigeSimboli v Plečnikovi arhitekturipriznanega arhitekta in velikega poznavalca Plečnika,dr. Andreja Hrauskyja, ki je letos izšla v angleškem jeziku. Dogodek je potekal tudi v znamenju slovenskih kulinaričnih specialitet, za katere je poskrbelaSlovenska turistična organizacija(STO). Razstava bo odprta do 30. novembra.

Razstavo so ob obeležitvi Plečnikovega leta v Sloveniji zasnovali Ministrstvo za kulturo RS, Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) ter Plečnikova hiša (Muzeji in galerije Ljubljana).

Gostovanje razstave je uvodni dogodek v pestro dogajanje na največjem avstrijskem knjižnem sejmuBuch Wien(8.-12. 11.), v okviru katerega se bodo v naslednjih dneh na sejmu in v mestu predstavili tudi naši avtorji: Dino Bauk, Andrej Blatnik, Primož Čučnik, Milan Dekleva, Veronika Dintinjana, Evald Flisar, Maja Haderlap, Jerneja Jezernik, Florjan Lipuš, Cvetka Lipuš, Ana Pepelnik, Sebastijan Pregelj, Andrej E. Skubic, Aleš Šteger, Maja Vidmar in Jani Virk.

Na posebnem dogodku na sejmu bomo predstavljali tudi aktualne slovenske otroške knjige, JAK pa bo v okviru sejma organizirala tudisrečanje slovenskih in avstrijskih založnikov.

Že danes bo tako v prostorih Österreichische Gesellschaft für Literatur potekal literarni večer spisateljem Florjanom Lipušem, ki je letos praznoval častitljivih 80 let. Osrednja tema pogovora s Katjo Gasser, kulturno urednico avstrijskega radia ORF, bo njegov romanMirne duše(Litera, 2015), ki je letos izšel tudi v nemškem prevodu Johannesa Strutza z naslovomSeelenruhigpri založbi Jung und Jung, dotaknila pa se bosta tudi usode njegove družine in strahot, ki jih je doživela v času druge svetovne vojne, položaja koroških Slovencev danes in odmevne zavrnitve žirije za avstrijsko državno nagrado za literaturo, ki je leta 2016 zavrnila predlog za podelitev nagrade Lipušu, ker ne piše nemško.

Slovensko nacionalno stojnico (B05) najdete v dvorani D (Halle D), več o drugih dogodkih pa na tej povezavi:Buch Wien – slovenski program

Vabljeni, da nas obiščete!

Foto: JAK

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!