Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

10. OBLETNICA DELOVANJA PRIJAVNE TOČKE SPLETNO OKO IN POSVET NA TEMO ZLORAB OTROK NA INTERNETU – VABILO NA DOGODEK IN NOVINARSKO KONFERENCO

KAJ? Spletno oko, Center za varnejši internet Slovenije, Uprava kriminalistične policije Generalne policijske uprave in Združenje za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije vabijo na 7. posvet na temo zlorab otrok na internetu z naslovom E-zlorabe otrok: včeraj, danes, jutri, in na novinarsko konferenco ob 10-letnici prijavne točke Spletno oko.

10. OBLETNICA DELOVANJA PRIJAVNE TOČKE SPLETNO OKO IN POSVET NA TEMO ZLORAB OTROK NA INTERNETU – VABILO NA DOGODEK IN NOVINARSKO KONFERENCO

KAJ? Spletno oko, Center za varnejši internet Slovenije, Uprava kriminalistične policije Generalne policijske uprave in Združenje za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenijevabijo na 7. posvet na temo zlorab otrok na internetu znaslovom E-zlorabe otrok: včeraj, danes, jutri, in na novinarsko konferenco ob 10-letnici prijavne točke Spletno oko.

KDAJ IN KJE? Posvet se bo začel v sredo, 20. septembra 2017, na Fakulteti za družbene vede, ob 9.00 uri, novinarska konferenca pa ob 9.30 uri.

O POSVETU: Posvet E-zlorabe otrok je eden večjih in ključnih dogodkov na področju e-zlorab otrok v slovenskem prostoru. Letos poteka že sedmo leto, cilj posveta pa je slušateljem ponuditi nova znanja s področja zlorab otrok na internetu in s tem omogočiti učinkovitejše obravnave teh primerov v praksi. Letošnji posvet je namenjenpregledu razvoja problematike spolnih zlorab otrok na internetu, trendom in možnim novim ukrepom.

Na posvet smo povabili predavateljico kriminologije na irski Univerzi College Cork dr. Maggie Brennan.Je raziskovalka in članica mednarodne delovne skupine na področju spolnega izkoriščanja otrok na internetu, ki identificira uspešne strategije za boj proti temu pojavu in tudi nudi podporo policijskim preiskavam. Predstavila bo svoj pogled na razvoj problematike in predstavila izsledke delovne skupine. Naša gostja bo tudi ga. Katarzyna Staciwa iz Europola, ki bo predstavila fenomen spletnega spolnega izsiljevanja otrok in aktivnosti na tem področju. S tem povezano temo sekstinga med mladostniki in pogosto neuspešne ukrepe na tem področju bo v nadaljevanju analiziralprofesor Andy Phippen iz Univerze Plymouth. Z nami bodo tudi drugi strokovnjakinje in strokovnjaki, ki delujejo na področju spolnih zlorab otrok na internetu.

Program, povzetke predavanj in predstavitve govorcev si lahko ogledatena tem naslovu (PDF).

O NOVINARSKI KONFERENCI: V okviru praznovanja desete obletnice prijavne točke Spletno oko bo potekala tudi novinarska konferenca, katere rdeča nit bo "E- zlorabe otrok- tudi tvoja stvar!" S tem sporočilom želimo strokovno in splošno javnost nagovoriti, da so zlorabe otrok na internetu stvar vsakega posameznika in da lahko vsak doda svoj košček v tem mozaiku: v obliki preventive, v obliki ustreznega odziva, ko pride do incidentov, ali v obliki učinkovitega oblikovanja in izvajanja politik na tem področju. Na novinarski konferenci bodo prestavljeni tudi rezultati desetletnega delovanja prijavne točke Spletno oko.

ČASOVNICA DOGAJANJA:

KDAJ

KJE

KAJ

9.00 – 9.20

Velika dvorana FDV

Otvoritev posveta E-zlorabe otrok in uvodni nagovori;

Uvodni govorci posveta bodo:

· Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer

· dr. Vasja Vehovar, vodja Centra za varnejši internet, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede

· mag. Boštjan Lindav, pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije, Generalna policijska uprava

· Dušan Zupančič, direktor združenja za informatiko in telekomunikacije, Gospodarska zbornica Slovenije

9.30 – 10.20

Predavalnica 19, FDV

Novinarska konferenca ob 10-letnici prijavne točke Spletno oko

Govorci na novinarski konferenci bodo:

· Andrej Motl, koordinator prijavne točke Spletno oko, Fakulteta za družbene vede

· Anton Toni Klančnik, mag., vodja Oddelka za mladoletniško kriminaliteto, Uprava kriminalistične policije GPU

· Zdenka Švaljek, Strokovna vodja TOM telefon®, Zveza prijateljev mladine Slovenije

· dr. Benjamin Lesjak, Univerza na Primorskem, Fakulteta za management, predavatelj pri Safe.si

10.20 -11.10

Velika dvorana, FDV

Predavanje dr. Maggie Brennan, predavateljice kriminologije na Univerzi College Cork (Irska)

V predavanju bo predstavila delovanje Mednarodne delovne skupine (IWG) pri obravnavi spolnega izkoriščanja na internetu. Spregovorila bo o izzivih, potrebnih znanjih in dobrih praksah pri obravnavi in preventivi na področju zlorab na spletu

Čez celoten posvet - po časovnem razporedu, ki bo na voljo na dan dogodka pri Liji Mihelič in Dragu Menegaliji

FDV; Podrobnejše informacije o prostorih intervjujev bodo na voljo na dan dogodka pri Liji Mihelič in Dragu Menegaliji

V okviru posveta bodo možni intervjuji s strokovnjaki:

· g. Andy Phippen, Univerza Plymouth (Velika Britanija)

· ga. Margaret Brennan, predavateljica kriminologije na Univerzi College Cork (Irska)

· ga. Katarzyna Staciwa, FP Twins pri EC3, Europol

· g. Anton Toni Klančnik, vodja Oddelka za mladoletniško kriminaliteto, Uprava kriminalistične policije GPU

Več o predavateljih in programu posveta si lahko preberete tukaj.

Kontakt:

Lija Mihelič, Spletno oko, Fakulteta za družbene vede, lija@spletno-oko.si, 041 207 211

Drago Menegalija, Predstavnik Policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete, drago.menegalija@policija.si, 041 733 479

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!