Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Pogovor ob knjigi Kranjsko klobasanje Jerneja Mlekuža

z Boštjanom Gorencem, Miho Šaleharjem in Agato Tomažič

Pogovor ob knjigi Kranjsko klobasanje Jerneja Mlekuža

z Boštjanom Gorencem, Miho Šaleharjem in Agato Tomažič

Atrij ZRC, Ljubljana

Sreda, 20. 9. ob 19:00

Kranjska klobasa piše slovensko zgodovino (tudi) z madeži, ki jih je pustila v slovenskem časopisju – po besedah Ivana Prijatelja "instrumentu, ki je pri kulturnem in civilizacijskem preporodu slovenskega ljudstva v narod […] igral glavno vlogo". Ne le da so veliki možje (pa sem in tja tudi kakšna ženska) in dogodki grdo popackani z madeži kranjske klobase. Teme – kot so narodna prebuja, politično nategovanje, lovljenje novcev, kulturniško šopirjenje, duh revolucije in konec zgodovine – so kot meso in mast v čreva kranjskih klobas na silo stisnjene v posamezna obdobja: avstro-ogrski čas, prvo in drugo Jugoslavijo ter samostojno Slovenijo. Knjiga predstavlja iskrivo, analitično prodorno in metodološko fundirano, hkrati pa nadvse kratkočasno, mestoma šokantno in drugje izrazito kratkočasno analizo naroda skozi duh klobase oziroma nacionalne jedi, ki je Slovenijo ponesla v vesolje. Razkrivanje pomenov kranjske klobase in njihovih sprememb lahko torej beremo kot nekakšen gosti opis ali še bolje opis slovenske družbe in kulture na osnovi eksemplaričnega primera analize materialne kulture.

Dr. Jernej Mlekuž je na Fakulteti za podiplomski študij Univerze v Novi Gorici doktoriral na temo bureka. Raziskovalno se posveča teoriji in metodologiji migracijskih študij, kulturnim vidikom migracijskih procesov, materialni kulturi, družbeni prostorskosti, medijskim študijam, epifenomenom in rečnim pretokom.

O kranjski klobasi se bosta v Atriju ZRC z avtorjem pogovarjala komik, prevajalec in pisatelj Boštjan Gorenc ter radijski voditelj Miha Šalehar. Pogovor bo vodila Agata Tomažič.

Vir ilustracije Tomaža Lavriča: http://www.mladina.si/179560/izjave-tedna/

Prijazno vabljeni!

Knjigo bo na dogodku mogoče naročiti po znižani ceni 20€. Spremljajte novice v zvezi z dogodkom na Facebooku.

Dogodek organizira zavod Beletrina v sodelovanju z ZRC SAZU in ob podpori Javne agencije za knjigo RS. Na dogodku seveda ne bo šlo brez degustacije certificirane kranjske klobase, ki jo bo pripravil GIZ Kranjska klobasa.

***

Beletrina Academic Press

Kersnikova ulica 4, 1000 Ljubljana, Slovenia

Tel.: +3861/ 200 37 16

www.beletrina.si

www.knjigarna-beletrina.com

www.versopolis.com

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!