Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

V Sloveniji ustanovljena UNESCO katedra odprtih tehnologij za prosto dostopne učne vire in odprto učenje

Pri pobudi o odpiranju evropskega izobraževalnega prostora sodeluje tudi Pošta Slovenije, ki podpira ustanovitev katedre

V Sloveniji ustanovljena UNESCO katedra odprtih tehnologij za prosto dostopne učne vire in odprto učenje

Pri pobudi o odpiranju evropskega izobraževalnega prostora sodeluje tudi Pošta Slovenije, ki podpira ustanovitev katedre

MARIBOR, 17. oktober 2014 – Konec septembra letos sta generalna direktorica UNESCO Irina Bokova in direktor Inštituta Jožef Stefan prof. dr. Jadran Lenarčič v Parizu podpisala sporazum o ustanovitvi UNESCO katedre o odprtih tehnologijah za prosto dostopne izobraževalne vire in odprto učenje s sedežem na Inštitutu Jožef Stefan v Ljubljani. Glavni namen katedre bo spodbujanje celovitega sistema za raziskave, usposabljanje, informacije in dokumentacijo v zvezi s spletnim učenjem za odprte izobraževalne vsebine in učenje. Ustanovitev UNESCO katedre o odprtih tehnologijah za prosto dostopne izobraževalne vire in odprto učenje pozdravlja tudi Pošta Slovenije, ki se je že pred časom na pobudo Inštituta Jožef Štefan pridružila vseslovenski iniciativi o odpiranju evropskega izobraževalnega prostora, slednja pa sledi smernicam Evropske komisije na področju izobraževanja. Gre za pobudo Opening up Slovenia, v kateri je Pošta Slovenije prepoznala velik potencial, saj bi ji lahko v prihodnosti prinesla nove poslovne priložnosti.

Pošta Slovenije v pobudi sodeluje kot ponudnik sodobnih informacijskih platform, kot so storitve računalništva v oblaku. Kot poudarja generalni direktor Pošte Slovenije mag. Boris Novak je tehnologija računalništva v oblaku zaradi koncepta dostopnosti in fleksibilnosti najbolj primerna za podporo tako inovativnih načinov učenja in poučevanja, kot je odprto izobraževanje. "To nam odpira ogromno možnosti za razvoj novih storitev računalništva v oblaku, ki lahko pripomorejo k uresničevanju strategije Pošte Slovenije, da postane prepoznaven ponudnik storitev računalništva v oblaku v Sloveniji in širše. Zato želi Pošta Slovenije prevzeti vlogo ponudnika informacijske platforme za posredovanje učnih vsebin in storitev tako za potrebe formalnega izobraževanja v šolskem sistemu kot tudi neformalnega izobraževanja v industriji in širši skupnosti."

Pošta Slovenije je pred velikimi poslovnimi spremembami. V zadnjem času je zaznati močan upad klasičnih poštnih storitev. Zato razvija nove storitve, ki zahtevajo nova znanja zaposlenih. To je tudi razlog, da Pošta Slovenije posveča veliko pozornosti procesu izobraževanja zaposlenih in uporabe inovativnih načinov učenja s pomočjo informacijskih tehnologij. Zato je Pošta Slovenije že pričela s projekti vpeljave kompetenc zaposlenih in e-izobraževanja. Tako Pošta Slovenije zagotavlja dostopnost, ponovljivost (zaposleni si lahko bodo sami določijo čas izvedbe in potrebo po ponovljivosti izobraževanja) in stroškovno učinkovitost izobraževalnega procesa.

Tudi v svetu se dogajajo velike spremembe na področju izobraževanja. Dostop do učnih vsebin se vedno bolj odpira prek meja posameznega gospodarskega subjekta. Zato je Pošta Slovenije v pobudi Inštituta Jožef Štefan prepoznala tudi možnosti izkoriščanja odprtega izobraževanja za višjo kakovost izobraževalnega procesa v Pošti Slovenije in skladno s tem možnosti razvoja novih učnih vsebin in principov učenja.

Pošta Slovenije tako lahko skupaj z ostalimi partnerji iniciative postane uspešen ponudnik izobraževalnih vsebin za področje Balkana in celotne Evropske unije. Prav tako pa preko svoje platforme ponuja izobraževalne vsebine za podjetja in vseživljenjsko izobraževanje.

Pošta Slovenije

Služba korporativnega komuniciranja

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!