Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Plod sodelovanja Občine Ivančna Gorica in Čebelarske zveze Slovenije tudi recept Rozina Antonije iz leta 1893

Občina Ivančna Gorica v Višnji Gori, rojstnem kraju kranjske čebele sivke, izvaja projekt, katerega smo poimenovali Hiša kranjske čebele. Na območju občine Ivančna Gorica je namreč v 19. stoletju živela in delovala čebelarska družina Rotschütz, ki je zaslužna za današnjo prepoznavnost in razširjenost kranjske čebele po svetu.

"Občina Ivančna Gorica v Višnji Gori, rojstnem kraju kranjske čebele sivke, izvaja projekt, katerega smo poimenovali Hiša kranjske čebele. Na območju občine Ivančna Gorica je namreč v 19. stoletju živela in delovala čebelarska družina Rotschütz, ki je zaslužna za današnjo prepoznavnost in razširjenost kranjske čebele po svetu. V Hiši kranjske čebele bo med drugim tudi muzej, posvečen kranjski čebeli, v katerem pa bo zgodba izhajala prav iz čebelarskih strokovnjakov družine Rotschütz. Pomembno mesto bo imela tudi gospa Antonija, ki je raziskovala praktično uporabo in zdravilne učinke čebeljih pridelkov. Več o njej boste izvedeli prihodnje leto v muzeju, tokrat pa smo skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije in kuharjem Sašom Šketa pripravili nekaj za pokušino po receptu iz njene knjige in sicer rezino Antonija.

Čebelarska zveza Slovenije je sicer ob Dnevu slovenske hrane s kuharjem Sašom Šketa pripravila video recepte za Pojedino iz Glavarjeve skrinjice, ki jo sestavlja 5 jedi. Uporabili smo izključno živila iz certificiranih zaščitenih kmetijskih pridelkov in izdelkov slovenskega porekla, vključno s Slovenskim medom z zaščiteno geografsko označbo. Peter Pavel Glavar je bil duhovnik, učitelj, kmetovalec in čebelar, ki mu je zgodovina morala priznati prvenstvo v spoznanju koristnosti čebel. V naslednjem letu praznujemo 300 let njegovega rojstva."

Videorecepti so dostopni na you tube kanalu Čebelarske zveze Slovenije:

Antonijina rezina: https://www.youtube.com/watch?v=GY__vL-63ds

Predjed s sivkinega vrta - Štruca zeliščnega kruha s Tolmincem: https://www.youtube.com/watch?v=Bq8FTAoB4oM

Ajdovi kroketi s kostanjevo omako Sv. Ambroža: https://www.youtube.com/watch?v=YsG-Btf6r9k

Piščančja rulada s prelivom čebelice Sivke: https://www.youtube.com/watch?v=pn33739Y6Xg

Svinjska rebra po čebelarjevo: https://youtu.be/99frtvdVZSc

PR Občina Ivančna Gorica in ČZS

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!