Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

FORD UPORABLJA VELEPODATKE ZA ZAGOTAVLJANJE NEMOTENEGA DELOVANJA PROIZVODNE LINIJE

VEČ KOT STOLETJE PO FORDOVI PIONIRSKI UVEDBI TEKOČEGA TRAKU SO V PODJETJU ZDAJ UVEDLI ŠE UPORABO VELEPODATKOV (ANGL. BIG DATA), S KATERIMI ODKRIJEJO MOŽNOST OKVARE STROJEV, ŠE PREDEN SE ZGODI.

FORD UPORABLJA VELEPODATKE ZA ZAGOTAVLJANJE NEMOTENEGA DELOVANJA PROIZVODNE LINIJEFoto: Ford

Več kot stoletje po Fordovi pionirski uvedbi tekočega traku so v podjetju zdajuvedli še uporabo velepodatkov(angl.big data), s katerimi odkrijejo možnost okvare strojev, še preden se zgodi.

V primeru neustreznih delov, ki jih je treba popraviti ali zamenjati, lahko pride v proizvodnji do zastojev. A sodelovanje s strokovnjaki za robotiko z lokalne univerze je inženirjem v Fordovem obratu za izdelavo karoserij v Valencii v Španiji omogočilo, daso prek aplikacije na pametnem telefonu takoj obveščeni, če pride do upočasnitve pri kateri od komponent – to je znak, da lahko v kratkem pride do okvare.

Od uvedbe v začetku leta 2019 je sistem z velepodatkizagotovil prihranek več kot milijon evrov. Obenem sistem proizvodnemu obratu pomaga upoštevati predvidene čase dobave, da kupci pravočasno prejmejo svoja nova Fordova vozila.

Eduardo Garcia Magraner, vodja inženirskega oddelka za karoserijo in stiskalnice v Fordu Valencia, se je domislil te možnosti, ko je ugotovil, da stroji v primeru poslabšanja svoje naloge opravljajo počasneje. To je bila osnova za doktorsko nalogo in razvojminiterminalov – senzorjev, ki so vgrajeni v proizvodne stroje in zaznavajo vsako zmanjšanje učinkovitosti, te informacije pa posredujejo inženirjem neposredno na njihove telefone.

Kaj sledi?

Ta projekt, poimenovanMiniterm 4.0, je prvi te vrste v Fordovih obratih in so ga razvili skupaj z inženirji oddelka za robotiko na Universidad CEU Cardenal Herrera (CEU UCH) v Valencii. Projekt je bil nagrajen s financiranjem Programa za univerzitetne raziskave družbe Ford Motor Company, ekipa pa sodeluje s Fordovim oddelkom za vpogled v globalne podatke in analitiko, da bi bili podatki na voljo za uporabo v Fordovih obratih po vsem svetu.

Fordova tovarna v Valencii

V Valencii je več kot15.000 strojev‘zaposlenih’ v proizvodnji vozil, med katerimi so tudi modeli Ford Galaxy, Kuga, Mondeo, S-MAX in Transit. Za nadzor večine teh strojev in naprav zdaj uporabljajo miniterminale. Med drugimi inovacijami, ki so jih uvedli v Fordovi tovarni v Valencii, je tudisamovozeči dostavni robot, ki proizvodno linijo oskrbuje z nadomestnimi deli.

Navedki

“To je izboljšava iz 21. stoletja, ki omogoča nadgradnjo legendarne inovacije iz 20. stoletja. Možnost vnaprejšnjega prepoznavanja obrabe ali okvare delov omogoča ekipi načrtovanje pravočasnega vzdrževanja in popravil, ko to najbolj ustreza proizvodnji, da je ta lahko še učinkovitejša.”

Eduardo Garcia Magraner,vodja inženirskega oddelka za karoserijo in stiskalnice, Ford Valencia

Povezave

Video:https://www.youtube.com/watch?v=nBXxL_o9e_4&feature=youtu.be

O družbi Ford Motor Company

Ford Motor Company je globalno podjetje s sedežem v Dearbornu v ameriški zvezni državi Michigan. Razvija, izdeluje, prodaja in zagotavlja servisno vzdrževanje za celotno paleto Fordovih osebnih vozil, poltovornjakov, športnih terencev, vozil z električnim pogonom in razkošnih modelov Lincoln ter finančne storitve prek družbe Ford Motor Credit Company. Ford si prizadeva postati vodilno podjetje na področju elektrifikacije, avtonomnih vozil in mobilnostnih rešitev. V družbi Ford je po vsem svetu zaposlenih približno 199.000 ljudi. Za več informacij o Fordu in Fordovih izdelkih ter storitvah družbe Ford Motor Credit Company obiščite spletno stranwww.corporate.ford.com.

Ford Evropaje odgovoren za proizvodnjo, prodajo in servisiranje vozil znamke Ford na 50 posameznih trgih, v podjetju pa je v obratih, ki so v izključni Fordovi lasti, zaposlenih približno 53.000 oseb, v skupnih podjetjih in poslovnih povezavah pa se ta številka poveča na približno 67.000 oseb. Poslovanje Forda Evropa poleg finančne družbe Ford Motor Credit Company vključuje tudi oddelek storitev za stranke in 24 proizvodnih obratov (16 jih je povsem v Fordovi lasti ali so skupna podjetja, 8 obratov deluje v sklopu poslovnih povezav izven skupine). Prve Fordove avtomobile so v Evropo uvozili leta 1903 – istega leta, kot je bila ustanovljena družba Ford Motor Company. Proizvodnja v Evropi se je začela leta 1911.

PR:

SUMMIT MOTORS LJUBLJANA

Flajšmanova ulica 3

1000 Ljubljana

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!