Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Zmagovalna kratka zgodba

V Studiu 26 razglasili letošnjega zmagovalca

Zmagovalna kratka zgodbaV Studiu 26 razglasili letošnjega zmagovalca

V Studiu 26 so sinoči razglasili najboljšo kratko zgodbo 29. Arsovega natečaja. Dogodek je pospremila glasba v interpretaciji Klemna Golnerja, zmagovalno zgodbo Jurija Černiča Vlak ob 6.15 pa so interpretirali Branko Jordan, Tadej Pišek in Lina Akif.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija19. september 2020 ob 08:19MMC RTV SLO

Naslovi treh nagrajenih zgodb natečaja so že nekaj časa znani, na slavnostnem dogodku v Studiu 26 Radia Slovenija pa smo razkrili še avtorje besedil.

Letošnja strokovna žirija v sestaviTadeja Krečič Scholten(predsednica),Tatjana JamnikinGašper Trohaje izbirala med734 zgodbami, kar je najvišje število v zgodovini natečaja.

Pianist Klemen Golner je izvedel izbrane nokturne. Foto: Adrian Pregelj / RTV Slovenija

Žirija je na koncu izbrala štiri zgodbe za odkup, tri pa je nagradila. Tretje mesto je zasedlazgodba brez naslovaavtoriceŽive Škrlovnik, drugo mesto kratka zgodbaPremeneMirjam Gostinčar, prvo paVlak ob 6.15Jurija Černiča.

Predsednica strokovne žirijeTadeja Krečič Scholtenje o prvonagrajeni zgodbi zapisala sledeče:"Prvonagrajeno delo Vlak ob 6.15 je pretresljiva zgodba, polna topline in moči medčloveških odnosov. Dogaja se v nekem zakotju. V okolju, v katerem so gozdovi, polja in travniki, ni pa vrveža in ljudi. Avtor postavi dve zgodbi drugo drugi nasproti. Prva pripoveduje o bržkone kazenski premestitvi nekega železničarja, ki je našel svojo ljubezen na glavni železniški postaji v mestu in je vse življenje hotel zbežati iz majhnega kraja, v katerem se vlak ustavi le dvakrat na dan. Drugo zgodbo pripoveduje njegov sin, tudi železničar, ki prav v tem zakotju najde simbol ljubezni in povezanosti med dvema človekoma. Ti sta trdnejši od vsega."

Podelitev nagrad 29. Arsovega natečaja je pospremila glasba pianistaKlemna Golnerja, program je povezovalaEva Longyka Marušič, režirala paŠpela Kravogel. Ob koncu podelitve so zmagovalno zgodbo interpretiraliBranko Jordan,Tadej PišekinLina Akif.

Igralec Branko Jordan je v vlogi pripovedovalca interpretiral zmagovalno kratko zgodbo Vlak ob 6.15. Foto: Adrian Pregelj / RTV SlovenijaAvtor zmagovalne kratke zgodbe Jurij Černič. Foto: Adrian Pregelj / RTV Slovenija

Izidora PevecinMaja Žvokeljsta za oddaji Kulturna panorama in Zrcalo dneva na Tretjem programu Radia Ars dejali, da je Černiču uspelo večna vprašanja človeka, češ – ali se je v preteklosti prav odločil, ali je izbral pravo ljubezen?, podati v preprostem slogu, ki mu je, kot pravi, tudi sicer blizu. Kljub temu je v zgodbi na štirih straneh zaznaven prehod iz prvoosebnega pripovedovalca na tretjeosebnega. Osrednjo pripoved o paru namreč uvede železničar, ki v njiju vidi simbol ljubezni in povezanosti. Ostareli par že petdeset let vsako jutro na postaji počaka vlak ob 6.15 in ko vlak odpelje, odideta. Iz sedanjosti ostarelega para se nato vrnemo v preteklost, v čas, ko sta se odločila drug za drugega; prav z jutranjim vlakom ga je ona namreč skoraj zapustila.

Prisluhnite celotnemu prispevku na:https://ars.rtvslo.si/2020/09/prva-nagrada-arsovega-natecaja-juriju-cernicu/

Pot zmagovalnega vlaka se nadaljuje!

S petkovim dogodkom se pot zmagovalnega vlaka ob 6.15 še ni ustavila. Od ponedeljka zjutraj bo zgodba namreč dosegljiva tudi v tiskani obliki na nekaterih železniških postajah in vlakih Slovenskih železnic, poslušalci pa bodo lahko dostopali do posnetka zgodbe tudi prek QR kode na zloženkah in plakatih.

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!