Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Poklon Mojmirju Sepetu - koncert ob 90-letnici

Oče slovenske popevke in šansona praznuje 90 let.

Poklon Mojmirju Sepetu - koncert ob 90-letniciOče slovenske popevke in šansona praznuje 90 let.

Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija bosta v sredo, 8. julija 2020, ob 21. uri nastopila na slavnostnem koncertu na Kongresnem trgu v Ljubljani v počastitev visokega jubileja enega največjih glasbenikov pri nas – Mojmirja Sepeta.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija30. junij 2020 ob 13:04Ljubljana - MMC RTV SLO

Glasbenik bo 11. julija namreč dopolnil 90 let. Orkestra se bosta poklonila Sepetovemu nekoliko manj znanemu, vendar obsežnemu simfoničnemu in ritmosimfoničnemu repertoarju ter tudi nekaterim njegovim najbolj znanim popevkam. Gostji večera bosta pevki Nina Strnad in Eva Hren, dirigent Patrik Greblo. Televizijski koncert si lahko ogledate v soboto, 11. 7. 2020, ob 20. uri na TV SLO 1.

Televizijski koncert ob slavnostnem jubileju Mojmirja Sepeta bo na sporedu v soboto, 11. julija 2020, ob 20. uri na TV SLO 1. Foto: Katja Kodba

Program jubilejnega koncerta na Kongresnem trgu v Ljubljani1. Frnikule za Franeta2. Začnimo z bluesom3. Pogled z gradu4. Med iskrenimi ljudmi5. Rdeča žoga6. Utrinek7. Janžev vrh8. Nekoga moraš imeti rad9. Brez besed10. S teboj11. Nekoč bo12. Medved bojan13. Uspavanka za Lano14. Poletna noč15. Ko gre tvoja pot od tod16. Črni klavir17. Ljubljanske razglednice18. Vzameš me v roke19. Jesenska20. Tiho melje mlin spomina21. Zemlja pleše

Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija bosta na Kongresnem trgu nastopila pod taktirko Patrika Grebla. Foto: Katja Kodba

"Izredno počaščen, vesel in hkrati hvaležen sem, da se je RTV Slovenija odločila, da za moj osebni praznik organizira koncert, na katerem bodo poslušalci lahko prisluhnili mojemu simfoničnemu opusu, ki morda v širši javnosti ni tako poznan. Po mojem mnenju je Simfonični orkester RTV Slovenija eden izmed najboljših v Evropi, pa tudi širše v svetu in v sklopu nacionalne medijske hiše igra pomembno in nenadomestljivo vlogo pri ohranjanju slovenske glasbene dediščine tudi za naše zanamce. Menim, da bodo skupaj s pevkama Evo Hren in Nino Strnad mnogim pričarali čaroben poletni večer."

Mojmir SepeMojmir Sepe praznuje 90 let. Foto: Stane Sršen

Mojmir Sepe je na Akademiji za glasbo študiral trobento, med letoma 1949 in 1970 igral v Plesnem orkestru Radia Ljubljana, istočasno ustanovil Ansambel Mojmirja Sepeta in posnel eno prvih jazzovskih plošč v Jugoslaviji. Bil je tudi urednik za zabavno glasbo na Radiu Ljubljana. V šestdesetih in sedemdesetih letih je bil redni dirigent in avtor skladb na Slovenski popevki. Mojmir Sepe je trajnostno vtisnil pečat v slovensko glasbeno dediščino z večno lepimi skladbami, kot so Zemlja pleše, Poletna noč, Med iskrenimi ljudmi, Ljubi, ljubi, ljubi, Ribič, ribič me je ujel, Vzameš me v roke, Pridi, dala ti bom cvet in številne druge.

"Neverjetno se mi zdi, da mineva 10 let odkar sem spoznala Mojmirja Sepeta, enega izmed nenadomestljivih predstavnikov slovenske popevke. Počaščena sem, da bom lahko tudi letos z njim praznovala njegov jubilej in tako izkazala globoko spoštovanje Mojmirjevi glasbi. V arhivu RTV Slovenija smo posebej za to priložnost poiskali tudi nekaj njegovih neznanih skladb, s čimer želimo publiki predstaviti kaj vse Sepetov opus obsega in kako pomembno je ohranjanje naše kulture."

Nina StrnadNina Strnad. Foto: Marko Alpner

"V veliko čast mi bo peti na tem koncertu, saj je Mojmir Sepe tisti, ki je že na čistem začetku verjel vame. In jaz že od malih nog verjamem njegovim skladbam. Zato imam nekakšen intimnejši odnos z njim že od nekdaj. Res lepo je, da se RTV zaveda pomembnosti takih osebnosti kot je on in da ves čas ohranja dediščino slovenske popevke živo."

Eva HrenEva Hren. Foto: Janez Marolt

Služba za komuniciranje RTV Slovenija

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!