Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Vabilo. Glej, 50 let: Izginjajoči gledališki poklici, pogovor (sreda, 27. maja ob 14. uri na dvorišču Gledališča Glej)

v sredo, 27. maja 2020, ob 14. uri na dvorišču Gledališča Glej Gregorčičeva 3, Lubljana.

Glej, 50 letIZGINJAJOČI GLEDALIŠKI POKLICIPOGOVORv sredo, 27. maja 2020, ob 14. urina dvorišču Gledališča GlejGregorčičeva 3, Lubljana.

S tretjo diskusijo, ki jo v seriji pogovorov o prihodnosti sodobnega gledališča ob obeležju Glejeve petdesetletnice soorganiziramo Gledališče Glej in Slovenski gledališki inštitut, želimo nasloviti poklice, ki na uprizoritveni sceni zaradi pogojev dela vse hitreje izginjajo, še dodatno pa bodo ogroženi zaradi posledic epidemije koronavirusa.Po diskusiji vas vabimo še na ogled razstave ob Glejevi petdesetletnici na Krakovskem nabrežju. Oblikovala jo je Grupa Ee (Ivian Kan Mujezinović in Mina Fina), fotografije in udarna gesla pa predstavljajo zadnjih deset let Glejevega delovanja.IZGINJAJOČI GLEDALIŠKI POKLICIV zadnjem desetletju na polju uprizoritvene umetnosti zaradi vse težjih pogojev dela in financiranja določeni gledališki poklici izginjajo ali pa so podplačani in ogroženi. Prihajajoča kriza bo situacijo le še poslabšala, saj je brez dela čez noč ostala vrsta samozaposlenih v kulturi.Kako ti procesi vplivajo na kvaliteto gledališke produkcije? Kakšni so na tem področju evropski trendi? Kaj lahko proti eroziji poklicev in gledališkega delovanja storimo sami, in kaj lahko storijo odločevalci? Kakšna je v takšnih pogojih lahko vizija gledališča prihodnosti? Si ga lahko zamišljamo kot entiteto, ki deluje kolektivno in podpira ter razvija vse umetniške zvrsti in poklice, ki prispevajo v zaključeno celoto odrskega javnega dogodka?Ta in druga vprašanja bomo razprli v prihajajoči razpravi z gosti iz področji, ki so najbolj na udaru.

Moderator:Jure Novak, gledališki režiser in član umetniškega sveta Gledališča GlejSogovorniki:Mateja Fajt, kostumografinjaAndrej Hajdinjak, oblikovalec svetlobeJera Ivanc, dramaturginjaLeja Jurišić, koreografinjaUrša Vidic, scenografkaGlej, 50 letNajstarejše neinstitucionalno gledališče na območju nekdanje Jugoslavije – Gledališče Glej letos obeležuje 50 let svojega delovanja. Prva predstava, dramaKasparv režiji Iztoka Toryja, je bila uprizorjena 25. junija leta 1970. Glej in Slovenski gledališki inštitut organizirata serijo pogovorov o prihodnosti sodobnega gledališča, ki izvira iz desetletji dela in refleksije Gledališča Glej.Naslednji pogovorv ciklu bo potekal septembra. Spregovorili bomooizzivih družbeno angažiranega gledališča(moderira Uroš Kaurin).Serijo pogovorov bo sklenilmednarodni simpozijz naslovomSkupnost deluje! Sodobni pristopi v gledališču, ki ga pripravljamo Slovenski gledališki inštitut, Gledališče Glej, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani ter revija Amfiteater in je prestavljen na 8.–10.oktober 2020.Vljudno vabljeni!

Slovenski gledališki inštitut, Mestni trg 17, 1000 Ljubljana,

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!