Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

APZ UP ponovno v vrhu zborovskega petja

Regijsko tekmovanje odraslih pevskih zasedb.

APZ UP ponovno v vrhu zborovskega petja

Regijsko tekmovanje odraslih pevskih zasedb.

Pevke in pevci Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem (APZ UP), ki deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) že od leta 2004, so pod vodstvomLara Willewaldt, asistentke dirigenta Ambroža Čopija, ponovno dosegli izjemen uspeh na Regijskem tekmovanju odraslih pevskih zasedb 2019 v Kočevju.

Na tekmovanju, ki poteka v organizaciji Javnega sklada republike Slovenije za kulturne dejavnosti skupaj s svojimi območnimi izpostavami, je zbor nastopil v mešani zasedbi ter postal najboljši mešani zbor in najboljša zasedba regijskega tekmovanja. Prejel jezlato priznanjez odliko za doseženih 92 točk terposebna priznanja za najboljšo izvedbo skladbe napisane v 19. stoletju(Albert Becker: Ich bin die Auferstehung Op. 67), zanajboljšo izvedbo slovenske sodobne skladbe napisane po letu 1989(Tine Bec: Deliver me, o Lord) inposebno priznanje dirigentu Ambrožu Čopiju za najboljšo izbiro programa. Lara Willewaldt je prejela šeposebno priznanje za obetavno zborovodkinjo. Regijsko zborovsko tekmovanje je ocenjevala tri članska žirija na čelu s predsednikom Gregorjem Klančičem ter članicama Danico Pirečnik in Andrejo Martinjak.

Regijsko tekmovanje odraslih pevskih zasedb 2019

Na Regijskem tekmovanju odraslih pevskih zasedb 2019 so sodelovali ženski, moški in mešani pevski zbori ter male pevske skupine, ki so bili sprejeti v skladu z razpisom. Tekmovanja so potekala od 9. do 30. novembra, in sicer v Brestanici, Škofji Loki, Dravogradu, Mariboru, Postojni in Kočevju.

Na regijskem tekmovanju v Kočevju (Osrednja Slovenija) se je na dveh koncertih predstavilodesetzasedb. Poleg APZ UP so na tekmovanju nastopili šeVokalna skupina Fone Megale, Medvode(vodja skupine Dominik Jurca),Vokalna skupina Iris, Izlake(vodja skupine Blaž Rojko),Ženska vokalna skupina Lipa, Litija(vodja skupine Mateja Potrebuješ Simonič),Pevsko društvo Krsnica, Stari trg pri Ložu(vodja skupine Anemarija Štefančič, klavir Iomi Babuder Briški),Vokalna skupina Cantate Domino, Kočevje(zborovodja Franc Štefanič, violončelo Danica Kavrakova Žganjar, violina Jernej Pečak),Ženski pevski zbor Tonja, Borovnica(zborovodkinja Eva Mori),Ženski pevski zbor Biser, Grosuplje(zborovodja Fernardo Pablo Mejias),Mešani pevski zbor Prosavus, Zasavje(zborovodja Aljaž Bastič) inMešani pevski zbor Adoramus, Logatec(zborovodja Marjan Grdadolnik).

APZ UP je v svoj tekmovalni program vključilnoviteto - prvo nagrajeno skladbo natečaja za nove zborovske skladbe Aegis Carminis 2019, sodobno skladboDeliver me, o Lord(responzorij ob slovesu od umrlega), slovenskega skladatelja in nekdanjega APZ-jevcaTineta Beca, slovensko ljudsko pesem v priredbi skladateljaMarijana DovićaZeleni Jurij(po belokranjskih ljudskih motivih) ter skladbi po lastni izbiri, in sicerBeata es Virgo Mariabeneškega renesančnega mojstraGiovannija GabrielijainIch bin die Auferstehungmanj poznanega avtorja iz obdobja romantikeAlberta Beckerja.

APZ UP se je regijskega tekmovanja udeležil že leta2011pod vodstvom dirigentkeAndreje Tomažič Hrvatin, kjer je prav tako prejelzlato priznanje z odliko, poleg tega pa šepriznanje za najboljšo izvedbo skladbe, napisano od 20. stoletja do danes(György Orbán,Daemon irrepit calidus),in leta2015pod vodstvom dirigentaMirka Ferlana, kjer pa je prav tako prejelzlato priznanje z odliko,priznanje za najboljšo izvedbo skladbe, napisano od 20. stoletja do danes, (Lajos Bárdos,Libera me),bil pa je tudinajboljši mešani zbor tekmovanja. Pod vodstvom dirigentkeLare Willewaldtse je omenjenega tekmovanja udeležilprvič.

Za pevke in pevce primorskega akademskega zbora letošnja zmaga na regijskem tekmovanju pomeni novo izkušnjo in uspeh,potrditev zastavljenih ciljevter dodatno spodbudo za nadaljnje delo, napredek in doseganje novih uspehov tako na domačih kot na mednarodnih zborovskih tekmovanjih. Njihov motivacijski moto se od samega začetka obstoja in ustvarjanja glasi:"Za glasbo – za užitek!"

O akademskem zboru

Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem(APZ UP) deluje pod okriljem Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) vse od leta 2004. Od ustanovitve ga vodi dirigentAmbrož Čopi, pri vodenju zbora pa mu pomagata asistentka dirigentaLara Willewaldtin korepetitorkaNena Rion. V enajsti in dvanajsti sezoni pa je zbor deloval pod vodstvom dirigenta Mirka Ferlana.

APZ UP sodi medpomembne sooblikovalce kulturnega življenja na Obali in tudi širše. S svojo vizijospodbuja k nastajanju novih skladb, ki jih že vrsto let promovira doma in v tujini. Tako je vrsta skladateljev mlade generacije svojo prepoznavnost v tujini pridobila ravno s predstavitvami APZ UP na festivalih in tekmovanjih širom po svetu.

Zbor se je s kvaliteto izvedb in programsko usmeritvijo v svojem15-letnem obdobjudelovanjaz izjemnimi uspehi dokazal nadomačihintujih tekmovanjih, kjer je prejelveč prvih mestinzlatih plaket. Kot finalist je leta2009nastopil na tekmovanju zaVeliko nagrado Evrope v zborovskem petju v francoskem Toursu.

APZ UP je v letošnji sezoni izdal novo, osmozgoščenkoLUXz novitetami nastalimi za zbor. Zbor je zgoščenko predstavil na festivalu v Rimu in festivalu Bled. Ob zgoščenki je založba Astrum izdala tudi notno zbirko. Zbor je ob svojem jubileju organiziralmednarodno prepoznaven mladinski zborovski festivalAegis carminiss kar tremi tekmovanji, z neprofitno organizacijo kakovostnih koncertovmednarodnega cikla vokalne in instrumentalne glasbeSimfonic voicespa že10 letpomembno sooblikuje kulturno ponudbo na Slovenski obali.

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije je zboru za izjemne dosežke leta 2010 podelilo nazivstatus društva v javnem interesu. V vseh teh letih je prejel kar nekajnagrad,priznanjinplaket, med drugimi v letu 2016Gallusovo plaketo, najvišje priznanje Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD RS) za področje glasbene dejavnosti, v maju 2015 pa tako od Mestne občine Koper (MOK) kot od JSKD RSnagrado za desetletno uspešno delovanje.

Eleonora Jenko,predstavnica za odnose z javnostmi ŠOUPGSM: 041 279 783Tel:00386 5 662 62 24e-mail:eleonora@soup.siwww.soup.siIFacebook ŠOUPIInstagram ŠOUP

Foto: Sanja Đukić, Hanka Remešová, Urška Willewaldt (arhiv APZ UP)

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!