Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Obvestilo za medije

KATJA BEDNAŘIK SUDEC Skrivnost življenja Slike, panoramska instalacija

KATJA BEDNAŘIK SUDEC

Skrivnost življenja

Slike, panoramska instalacija

Oda materinstvu I, 2018

Galerija Loža Koper

Odprtje:petek, 25.oktober 2019, ob 19.00

25. 10. 2019– 10. 1. 2020

Katja Bednařik Sudec, diplomantka ljubljanske Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, je uveljavljena slikarka, ki ves čas deluje še kot galerijska pedagoginja. Njena likovna poetika je kljub različnim razvojnim premenam in ciklusom vedno prepoznavna po subtilnem in skrajno intimnem izrazu. V koprski Loži bo predstavljen izbor slik, ki jih je ustvarila v zadnjih štirih letih, in objektSkriti vrtiz leta 2006; pomenljivo jih je poimenovalaSkrivnost življenja.

V njenem celotnem ustvarjalnem opusu je opazna preprosta, vendar nikoli dorečena tematika v upodabljanju: navdihuje jo motivika, povezana z naravo, z medčloveškimi odnosi, še posebej v ožji in širši družini, s spoštljivimi odnosi do sočloveka in do prirode. Še posebej je prisotno njeno poglobljeno razmišljanje o vlogi sodobne ženske, njene in tudi lastne ženstvenosti, njene entitete in identitete, starih tradicionalnih vzorcev in vrednot glede njene vloge v družbi. Opazna je še namera vračanja k bistvu lastne identitete, torej k ponovnemu doživljanju čutnosti in ženstvenosti, tudi poslanstva materinstva (slikeOda nosečnosti, Zavetje, Oda materinstvu, Biti mama, Prihod, in druge).

Katja Bednařik Sudec je raziskovalka izbranega medija, različnih tehničnih in tehnoloških možnosti, saj pri svojem ustvarjanju inovativno uporablja različne materiale in postopke: ob upodabljanju s klasičnimi akrilnimi barvami na platno spremljamo še njene druge obrtniške spretnosti, kot so tkanje, vezenje, šivanje, vrezovanje; sama fotografira njej pomembne stvari in detajle ter posnetke ali printe premišljeno aplicira v podobo. Vedno je prisotna še risba kot najbolj neposredni intimni zapis, ki je običajno umeščena na barvito in s prepoznavnim cvetjem napolnjeno platno: le-ta je realizirana v klasičnih tehnikah, našita ali izvezena. Osnovno strukturo slikarske površine lahko prelije z epoksi smolo, intovečkrat ponovi, v vmesne prostore pa aplicira različne stvari, predmete, fotografije ali printe, tudi prosojne tkanine, najpogosteje pa idrijske čipke, ki jih profesionalne klekljarice sklekljajo po Katjinih risbah.

Prepoznavna stalnica na vseh njenih delih je, ne glede na upodobljene konkretne človeške figure in aplicirane različne predmete, tudi prevladujoč motiv vrtnice. Tudi objektSkriti vrt, ki že s svojimi dimenzijami, v premeru meri kar 5 metrov, takoj pritegne pozornost obiskovalca, je na prvi pogled preprost in z velikimi cvetovi vrtnic okrašen zaprti krožni prostor.Toje njen intimni “vrt” lepote, miru, tišine in meditacije, ki postane še njena izvirna in večplastno izrazna metafora: s spoštljivostjo do zgodovine likovne umetnosti, konkretno do znane simbolike antičnega rajskega vrta in mnogopomenskega srednjeveškega krščanskega ikonografskega motivaHortus conclususponovno odkriva stara civilizacijska znanja in vrednote, ki pa so nujno potrebni tudi za eksistenco sodobnega človeka. Z vstopom v ta vrt obiskovalcu omogoči subjektivne interpretacije preteklosti in sedanjosti in občutenje skrivnostnega vzdušja, skladnega z vsem najbolj prvinskim v naravi, ponuja mu tudi estetski užitek.

Katja Bednařik Sudecse je rodila 3. 2. 1979 v Rakičanu pri Murski Soboti. Po končani Gimnaziji Franca Miklošiča v Ljutomeru je med letoma 1998 in 1999 študirala likovno pedagogiko na Pedagoški fakulteti v Mariboru, ter od leta 1999 do 2003 študirala slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani; leta 2004 je diplomirala pri prof. Gustavu Gnamušu s temoSubtilni erotizem:"ljubezen src". V letih 2003/2004 se je kot štipendistka Erasmus – Socrates izpopolnjevala na študijski izmenjavi na Akademie der Bielden Kunste v Münchnu pri prof. Benu Willikensu. Leta 2003 je dobila študentsko Prešernovo nagrado za grafiko. Na ljubljanski ALU je od leta 2004 do 2006 nadaljevala magisterski študij slikarstva in ga leta 2007 končala pri prof. Bojanu Gorencu. V letu 2006 do 2007 se je podiplomsko izpopolnjevala na Academy of Fine Arts v Leipzigu pri prof. Joachimu Blanku (Media Art), za kar je v letih 2007/08 pridobila DAAD umetniško štipendijo; dopolnila jo je z raziskovalnim projektom na Inštitut Art in Context, UDK v Berlinu pri prof. W. Knappu. V letih 2008 do 2010 je študirala na ta istem berlinskem inštitutu, kjer je leta 2011 končala magisterij z nalogo:Miselne fikcije v govoru o umetnosti(Teorija kulturne vzgoje in likovno-umetniškega posredovanja). Ima status samostojne kulturne delavke, deluje kot slikarka in pedagoginja. Živi in dela v Ljubljani.

INFO: Nives Marvin,nives.marvin@obalne-galerije.si,T041 630 689

www.obalne-galerije.si

Reprodukcije (Foto: Mankica Kranjec):

4 - Oda materinstvu I,2018,

print na prosojno tkanino, vezenina, nit,100 x 100 cm

14 - Biti mama,2016 – 2018,

akril na platno, čipka, steklo,25 x 25cm

3 - Skriti vrt, panorama,2006,

print na perforirano cerado,2r500 cm, višina 250 cm

Foto: Mankica Kranjec

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!