Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Ob svetovnem dnevu hrane

Narava je ustvarila sožitje čebel s preko 20.000 rastlinami, zato je najpomembnejše poslanstvo čebeljega rodu opraševanje različnih rastlin. Sodelovanje omogoča razvoj in obstoj rastlinskih vrst, čebele pa za svoje delo dobijo medičino in cvetni prah, ki je nepogrešljiva hrana za življenje čebeljih družin.

Ob svetovnem dnevu hrane

Narava je ustvarila sožitje čebel s preko 20.000 rastlinami, zato je najpomembnejše poslanstvo čebeljega rodu opraševanje različnih rastlin. Sodelovanje omogoča razvoj in obstoj rastlinskih vrst, čebele pa za svoje delo dobijo medičino in cvetni prah, ki je nepogrešljiva hrana za življenje čebeljih družin.

Po ocenah strokovnjakov se s pomočjo opraševanja žuželk pridela tretjina svetovne hrane, med žuželkami pa so najpomembnejše opraševalke čebele. Hrana je življenjsko pomembna in strateška surovina od katere je odvisen obstoj človeštva.

Vsak dan naj bi jedli žita, žitne izdelke, sadje in zelenjavo, mlečne izdelke, semena, stročnice, oreščke, nekajkrat na teden pa tudi jajca in mesne izdelke. Samoumevno je, da gremo v trgovino in tam najdemo vse kar potrebujemo. Ob svetovnem dnevu hrane pa je prav, da se tudi spomnimo, od kje pride hrana in na kakšen način je proizvedena.

Pomembno je, da uživamo hrano iz domačega okolja. Hrano, ki pride tako rekoč neposredno na naš krožnik in ni izpostavljena dolgim transportnim potem, saj s tem hrana izgublja svojo biološko vrednost. Tudi za uživanje čebeljih pridelkov je pomembno, da uživamo lokalno pridelane. Čebelarji zagotavljamo sledljivost le teh, smo pod strogim nadzorom, poleg tega uživanje hrane iz nedomačega okolja poveča tveganje za pojav alergij. Nenazadnje z uživanjem lokalno pridelane hrane izražamo podporo kmetijstvu in čebelarstvu, s tem pa dejavno skrbimo za okolje, v katerem živimo, in pridelavo lokalno pridelane hrane. Čebelam kot najpomembnejšim opraševalkam se lahko zahvalimo za raznovrstnost v naravi in obstoj mnogih kulturnih rastlin ter tako raznovrstnost v naši prehrani.

Čebelarska zveza Slovenije

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!