Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

8. ECM in ESOF 2020 bosta povezala Piran in Trst

Danes so organizatorji 8. Evropskega kongresa matematike in Odprtega foruma evropske znanosti ESOF2020 z županoma občin gostiteljic obeh dogodkov, piranskim Đeniom Zadkovićem in tržaškim Robertom Dipiazzo, podpisali sporazum o sodelovanju. Dogodek je potekal v Piranu na sedežu občine. Podpisniki dogovora se zavedajo pomena čezmejne znanstvene naveze, ki lahko obogati in okrepi raziskovalno dejavnost tako udeležencev omenjenih dogodkov kot tudi mednarodno priznanih znanstvenih ustanov, ki delujejo v občinah na obeh straneh meje.

8. ECM in ESOF 2020 bosta povezala Piran in Trst

Piran, 3.oktober 2019- Danes so organizatorji8. Evropskega kongresa matematikeinOdprtega foruma evropske znanosti ESOF2020z županomaobčingostiteljicobeh dogodkov, piranskim Đeniom Zadkovićem in tržaškim Robertom Dipiazzo, podpisali sporazum o sodelovanju. Dogodek je potekal v Piranu na sedežu občine.Podpisniki dogovora se zavedajo pomena čezmejne znanstvene naveze, ki lahko obogati in okrepi raziskovalno dejavnost tako udeležencev omenjenih dogodkov kot tudi mednarodno priznanih znanstvenih ustanov, ki delujejo v občinah na obeh straneh meje.

Podpisniki dogovora (z leve proti desni):prof. dr.Tomaž Pisanski(za 8ECM),prof. dr. Stefano Fantoni(za ESOF2020), piranski županĐenio Zadkovićin tržaški županRoberto Dipiazza(foto: Občina Piran)

Do8. Evropskega kongresa matematike, ki bo julija 2020 v Portorožu, nas ločuje še dobrih devet mesecev, odštevanje dni do najpomembnejšega znanstvenega dogodka v Sloveniji pa že poteka.

Intenzivne priprave na kongres že nekaj časa privabljajo v Slovenijo ugledne goste, znanstvenike z vseh vetrov in predstavnike najpomembnejših mednarodnih znanstvenih organizacij, ki posredno krepijo tudi sodelovanje s slovenskimi univerzami in z raziskovalnimi institucijami, predvsem pa zUniverzo na Primorskem.

Danes, 3. oktobra 2019,se je zgodil pomemben korak na poti oblikovanjaskupnega čezmejnega znanstvenega prostora. V Piranu je bil namreč podpisan sporazum o sodelovanju med organizatorji8. Evropskega kongresa matematikeinOdprtega foruma evropske znanosti ESOF2020ter občinama gostiteljicama obeh dogodkov,Občino PiraninObčino Trst.Podpisniki dogovora se zavedajo pomena čezmejne znanstvene naveze, ki lahko obogati in okrepi raziskovalno dejavnost tako udeležencev omenjenih dogodkov kot tudi mednarodno priznanih znanstvenih ustanov, ki delujejo v občinah na obeh straneh meje. Podpisa sporazuma sta se udeležila tudi tržaški županRoberto Dipiazzain piranski županĐenio Zadković.

Z leve proti desni: piranski županĐenio Zadković,bodoča rektorica UP,prof. dr. Klavdija Kutnar,tržaški županRoberto Dipiazza(foto: Občina Piran)

Sicer pa bo letošnja jesen polna odmevnih dogodkov, saj se pripravljamo na sprejem svetovnih imen ne le s področja matematike, ampak znanosti nasploh. Že naslednji teden, natančneje med5. in 10. oktobrombodo v Ljubljani in Kopru na obisku predsednik Evropskega matematičnega društvaVolker Mehrmann(TU Berlin), predsednica znanstvenega odbora 8ECMMaria J. Esteban(CEREMADE, Pariz) in predsednik Odbora za nagrade 8ECMMartin R. Bridson, FRS(Univerza v Oxfordu).

Znanstvenike bo vponedeljek, 7. oktobra, sprejel predsednik Republike Slovenije, g. Borut Pahor.Srečanje s predsednikom države predstavlja pomembno politično podporo razvoju znanosti pri nas, hkrati pa gre za dobrodošlico gostitelja 8ECM, saj poteka kongres podčastnim pokroviteljstvom predsednika RS.Gostje bodo v času obiska izvedli tudi predavanja tako v Ljubljani kot na Univerzi na Primorskem, kjer bodo sodelovali pri pripravah na kongres.

29. novembrapa se veselimo vnovičnega obiska predsednika Evropskega raziskovalnega sveta.Akademik prof. dr. Jean – Pierre Bourguignonbo drugič v svojem mandatu obiskal Univerzo na Primorskem, julija naslednje leto pa bo gost v pogovoru, ki ga organiziramo v sklopu 8. Evropskega kongresa matematike.

Kot rečeno, uglednih gostov, ki v Slovenijo in na Univerzo na Primorskem prihajajo po zaslugi 8ECM, je že nekaj mesecev veliko, še več pa se jih bo zvrstilo do julija. Sestanka organizacijskega odbora 8ECM se je na primer prejšnjo soboto na Bledu udeležila tudi podpredsednicaEvropskega matematičnega društva, turška matematičarkaBetül Tanbay, ki je prisostvovalakonferenciWomen of mathematics on the Mediterranean shores.

Našteti dogodki predstavljajo pomembne mejnike v slovenski matematiki in mednarodnem povezovanju znanstvenikov. Slovenska znanost je že desetletja prepoznavna na svetovnem nivoju, predvsem pa na nekaterih nišnih področjih, kjer so slovenski raziskovalci med vodilnimi na svetovni ravni. Uspešen razvoj znanosti in tehnologije gresta vzporedno z razvojem gospodarstva, zato je ključnega pomena, da mediji o tem seznanijo javnost.

VEČ O 8ECM

8. Evropski kongres matematike – 8ECM bo potekal od 5. do 11. julija 2020 v kongresnem centru Grand hotela Bernardin v Portorožu. Organizatorji pričakujejo približno 2000 udeležencev s celega sveta, zato botovsekakor največji matematični dogodek leta in nedvomno eden večjih znanstvenih dogodkov v zgodovini Slovenije. Organizacijska gostiteljica 8ECM je Univerza na Primorskem, v sodelovanju z vsemi institucijami v Sloveniji, ki so raziskovalno aktivne na področju matematike.

Na kongresu se bodo zvrstila predavanja svetovno znanih matematikov, okrogle mize, delavnice, razstave insrečanja matematičnih društev, posebej veliko pozornost pa organizatorji namenjajo prav spremljevalnim dejavnostim in popularizaciji matematike. Tako bo v sklopu kongresa med drugim na ogled matematično-zgodovinska razstava znamk, ki jo bo postavil filatelist in ugleden matematik, prof. Robin Wilson. Manjkali ne bodo niti predstavniki iz gospodarstva, ki bodo v sklopu kariernega dneva iskali kader s področja matematike. Na voljo pa bodo tudi razne izobraževalne matematične delavnice za otroke in poletni tabori, s katerimi želijo organizatorji približati matematiko mlajšim generacijam.

Matematiko najdemo povsod okoli nas, pomembno vpliva na naše življenje, čeprav se tega vselej ne zavedamo. Je temelj vseh naravoslovnih znanosti ter nepogrešljivo orodje v družboslovju in ekonomiji, njen vpliv pa se povečuje na vseh področjih življenja. Prav tem temam bo na kongresu posvečena velika pozornost.

Foto: UP

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!