Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

"Pijmo kavo in čaj z medom" na festivalu Ptujske zgodbe o kavi 2019

Čebelarska zveza Slovenije, JSSČ je sodelovala na festivalu Ptujske zgodbe o kavi 2019, s projektom "Pijmo kavo in čaj z medom". V petek 27. septembra je potekal družabni kavarniški večer v hotelu Mitra, na temo Med in zdravi dodatki.

"Pijmo kavo in čaj z medom" na festivalu Ptujske zgodbe o kavi 2019

Čebelarska zveza Slovenije, JSSČ je sodelovala na festivalu Ptujske zgodbe o kavi 2019, s projektom "Pijmo kavo in čaj z medom". V petek 27. septembra je potekal družabni kavarniški večer v hotelu Mitra, na temo Med in zdravi dodatki. Gostje so spregovorili o kavi in čebeljih pridelkih. Le-ti so izredno cenjeni in so ob vse hitrejšem načinu sodobnega življenja še toliko bolj primerna izbira v naši prehrani. Zakaj ne bi torej vsakodnevne navade uživanje kave in čaja spremenili in ju uživali z odličnim medom slovenskih čebelarjev?

Sogovorniki na družabnem večeru so bili: Dr. Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je poudarila, da je čebelarstvo ena pomembnejših kmetijskih panog, predvsem zaradi opraševanja in neposredne povezanosti s proizvodnjo hrane. Slovensko čebelarstvo ima močno tradicijo, ki jo uspešno prenašamo iz roda v rod. Ministrica je pohvalila povezanost čebelarjev in pobudo ter razglasitev Svetovnega dne čebel. Omenila je tudi ustanovitev Slovenske čebelarske akademije, ki prenaša svoje znanje v svetovnem merilu. Predstavila je tudi pobudo za označevanje porekla medu po državi izvora v EU. Ga. Pivec je sklenila razpravo z ugotovitvijo, da je med odličen čebelji pridelek, ki bo pomemben tudi v okviru projekta Slovenija - Evropska gastronomska regija 2021.

G. Janez Vencelj, podpredsednik Čebelarske zveze Slovenije, je predstavil pomen Svetovnega dne čebel in označil, da so slovenski čebelarji svetovna velesila. Predstavil je tudi druge odmevne projekte Čebelarske zveze Slovenije, kot so medeni zajtrk, dan odprtih vrat slovenskih čebelarjev, apiturizem kot inovativni turistični produkt, apiterapijo,… Medeni zajtrk je kasneje pod okriljem Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano prerastel v tradicionalni slovenski zajtrk in bil kasneje nadgrajen s pobudo za Evropski medeni zajtrk, ki se ji je pridružilo že kar nekaj držav. Tudi projekt "Pijmo kavo in čaj z medom", ki je najmlajši je namenjen ozaveščanju o pomenu čebel in spodbujanju uporabe odličnega medu slovenskih čebelarjev.

Ga. Marija Merljak, svetovalka za zdravo prehrano, podpira projekte Čebelarske zveze Slovenije. Meni, da se narava nikoli ne zmoti. Med je ravnovesje vsega, kar naš organizem potrebuje, tako vitaminov, mineralov, aminokislin in antioksidantov. Kamor koli pride takšno živilo, naj bo to kava, kruh,… je koristno. Gospa Merljak priporoča uživanje kave potem, ko zjutraj že nekaj pojemo. Če pa kavi dodamo še med, pa je kava popolno živilo. Uživanje kave na takšen način izboljšuje delovanje možganov in je tudi pomemben element druženja.

Ga. Helena Ajdnik, ustanoviteljica in idejna vodja festivala Ptujske zgodbe o kavi, je povedala, da Festival kave in kavarniške kulture, poteka od leta 2015 in so prvi, ki so v Sloveniji začeli s Festivalom kave. Festival poteka v povezavi s kulturo, umetnostjo, antropologijo in kulinariko. Osnovna ideja festivala izvira iz ljubezni do kave in zgodovinskega dejstva, da je v gostujočem hotelu Mitra deloval pražar kave Jožef Kiprtz, ki je daljnega leta 1785 odprl eno prvih in najbolj znanih kavarn. Ptuj se še vedno lahko pohvali z lastno pražarno. Na kavarniškem druženju je ustvarjala tudi slikarka Kaja Lukač, ki je v času razprave narisala ženski portret s skodelico kave. Predstavil se je tudi Nejc Knez, dijak Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana, kot aktualni državni prvak Slovenije 2019 v Zelenem Lončku po svetovni licenci Latte Art Grading System (umetnost risanja po kavah).

V sobotno dogajanje, 28. septembra 2019, pa je ponudilo zanimive dogodke v centru mesta. Čebelarska zveza Slovenije je na ogled postavila atraktiven napihljiv čebelnjak, ki sta skupaj z virtualnimi očali obiskovalcem približala svet čebel in pričarala nepozabna doživetja. Gimnazijci ptujske gimnazije so predstavili projekt o ozaveščanju o pomenu čebelarstva, dijakinje Ekonomske šole iz Ptuja pa so postregle kavo z medom v posebnih papirnatih lončkih z različnimi mislimi, ki so jih izdelale okviru njihovega učnega podjetja.

Ob današnjem mednarodnem dnevu kave vas vabimo, da tudi sami poskusite kavo z odličnim medom slovenskih čebelarjev.

Čebelarska zveza Slovenije

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!