Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Bronja Žakelj s svojim prvencem Belo se pere na devetdeset podira rekorde.

Devet tisoč prodanih knjig in več kot petinštirideset gostovanj v Sloveniji, polne dvorane in navdušeni odzivi zdaj že v Italiji, nagrada Kresnik, ki jo podeljuje časnik Delo za najboljši slovenski roman preteklega leta, in izbor med deset nominirank za nagrado Mira 2019 – to so le nekateri presežki naše avtorice.

Bronja Žakelj s svojim prvencemBelo se pere na devetdesetpodira rekorde.

Devet tisoč prodanih knjig in več kot petinštirideset gostovanj v Sloveniji, polne dvorane in navdušeni odzivi zdaj že v Italiji, nagrada Kresnik, ki jo podeljuje časnik Delo za najboljši slovenski roman preteklega leta, inizbor med deset nominirank za nagrado Mira 2019 –toso le nekateri presežki naše avtorice.

Bronja Žakelj v septembru, oktobru in novembru gostuje po Sloveniji in Italiji.

Air Beletrina z novo urednico S septembrom se je z mesta urednice spletnega portala AirBeletrina poslovila Manca G. Renko, njeno mesto je prevzelaValentina Plahuta Simčič. V središču zanimanja AirBeletrine bodo še naprej knjige, intov vseh pojavnih oblikah. Med septembrskimi članki najdete med drugim:

bralno priporočilo knjižne blogerke Alenke Štrukelj Deset knjig leta 2019, ki jih ne boste mogli odložiti

dnevnik Feliksa Plohla, avtorja knjigeVsi moji grehi From Zero to Hero* (Dnevnik Feliksa Plohla, 1. del)

kolumno Ivane Djilas o knjigah in branju Moje življenje s knjigami

AirBeletrinin podkast Beremo z Gabrielo Babnik

Pogovor s pesnico Radmilo Lazić Nikoli se nisem kesala, nikoli me ni bilo sram

Nov slovenski roman in dva prevoda vrhunskih svetovnih klasikov

JERNEJ ŽUPANIČ: BEHEMOT Glavni protagonistki romana Behemot, Ana in Sonja, sta sestri, ki odraščata v ljubljanskem predmestju. V postštudentskih letih Ana prek Sonje spozna skupino anarhistov, ki se ji pridruži, nato, ko se ji zazdi skupina premalo resna, pa presedla k drugi, radikalnejši. Pod vplivom njihovih idej odide v pomembno evropsko prestolnico, si poišče zvodnika in začne pod imenom Manon delati kot prostitutka s posebno nalogo. V tujem mestu jo opazijo Sonjini prijatelji in Sonja jo odide na prošnjo staršev iskat. Jernej Županič(1982) je prevajalec, pesnik in pisatelj. Diplomiral je iz primerjalne književnosti in filozofije, prevaja iz angleščine v slovenščino in obratno, leta 2017 je prejel nagrado Radojke Vrančič, njegov romanMamutije leta 2019 prejel nagrado kritiško sito.Behemotje njegov drugi roman.

IVO ANDRIĆ: NA SONČNI STRANI Knjiga Iva Andrića Na sončni strani obsega sedem novel:Zanos in trpljenje Toma Galusa,Na sončni strani,Postružnikovo cesarstvo,V celici št. 115,Skušnjava v celici št. 38,Jelena, ženska, ki je niinPrekleta zgodovina. Vse so bile napisane v tridesetih letih prejšnjega stoletja in spadajo v Andrićevo zgodnjo prozo. Nekatere so bile za časa njegovega življenja že objavljene v različnih zbirkah kratke proze, druge so ostale v zapuščini. Vse povezuje tematika ujetništva. Glavni junak zgodb je Toma Galus, ki na začetku 20. stoletja pride v Trst. Ne da bi kaj zagrešil, se znajde v zaporu. PrevedlaMatejaKomel Snoj.Knjiga je izšla s finančno podporo programa Ustvarjalna Evropa. Ivo Andrić(1892–1975), balkanski Homer, književnik in diplomat, je leta 1961 dobil Nobelovo nagrado. Začel je kot pesnik in nadaljeval kot prozaist. V mladostnem obdobju je napisal vrsto novel in kratkih zgodb. Njegova najbolj znana dela so o zgodovini Bosne: romaniMost na Drini,Travniška kronikainGospodična, pa tudi daljša pripovedPrekleto dvorišče.

JOSÉ SARAMAGO: LETO SMRTI RICARDA REISA Knjiga je Saramagov poklon geniju portugalske književnosti, Fernandu Pessoi. Eden Pessoovih heteronimov je Ricardo Reis, ime, ki ga nosi glavni junak romana. Star je "petinštirideset let, rojen v Portu, samski, po poklicu zdravnik, zadnje prebivališče: Rio de Janeiro". Z ladjo se vrne v rodno Portugalsko leta 1936, ko je Španija na pragu civilne vojne, Portugalska pa v primežu trde roke diktatorja Salazarja. Reis se vrača domov po šestnajstih letih v Braziliji, da bi doma našel samega sebe in se odcepil od svojega stvaritelja Fernanda Pessoe. Starajoča se Evropa je na pragu vojne; tam pa je tudi pesnik Fernando Pessoa, ki je tako rekoč mrtev, a obiskuje Ricarda Reisa in z njim razpravlja o ključnih aktualnih in univerzalnih temah. PrevedlaBarbara Juršič.Knjiga je izšla s finančno podporo programa Ustvarjalna Evropa. José Saramago(1922 – 2010) se je rodil v Azinhagi na Portugalskem. Bil je pisatelj, dramatik, novinar in kolumnist. Napisal je več kot trideset literarnih del. Leta 1998 je prejel Nobelovo nagrado za književnost.

Tiskane knjige lahko kupite nawww.beletrina.siali v Beletrinini knjigarni na Novem trgu 2, 1000 Ljubljana. E-knjige si lahko izposodite ali kupite nawww.biblos.si.

ProjektOmogočanje varne mobilnosti ranljivih skupin, ki ga izvajamo z Geodetskim inštitutom Slovenije, predstavljamo po slovenskih občinah (Kranj, Jesenice, Novo mesto, Kočevje, Krško, Slovenj Gradec, Vuzenica, Celje, Trbovlje, Zreče). Oktobra bodo predstavitve še za občine Maribor, Slovenska Bistrica, Ljutomer, Dobrovnik, Koper, Postojna, Divača, Hrpelje, Kozina, Cerknica in Ljubljana.

Pri založbiIstros Booksbo v oktobru izšel prevod romanesknega prvenca Dina BaukaKonec. Znova, ki smo ga pri Beletrini izdali leta 2015. RomanKonec. Znovase vrača v obdobje poznih osemdesetih in začetek devetdesetih let, ki ga prikazuje v retrospektivi zagrenjenega birokrata Petra, skorumpiranega menedžerja Gorana in večno bežečeAmeričanke Mary. Spomini na leta, ko so jih bolj kot tedanja nemirna politična situacija zanimali njihov bend, glasba in predvsem ljubezen, se prepletejo ob Denisu, ki je bil iz njihovih življenj v Ljubljani vržen v balkansko vojno vihro. Občutek umanjkanja smiselnega zaključka njihove skupne zgodbe pa jih zasleduje in sili, da se vračajo k iskanju drugačnega konca. Znova. Avtorju iskreno čestitamo!

Jesensko branje prinaša kar nekaj beletrininih novosti, ki si jih lahkosposodite ali kupite tudi v obliki e-knjig naBiblosu.

Copyright © 2019 Beletrina, zavod za založniško dejavnost, Vse pravice pridržane. Naš poštni naslov: Beletrina, zavod za založniško dejavnost Kersnikova 4 Ljubljana 1000 Slovenia

Foto: Beletrina

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!