Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

SPOROČILO ZA JAVNOST

Petek, 4. oktober 2019, ob 20.15 uri Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

SPOROČILO ZA JAVNOST

XXXIX. koncertna sezona/I. koncert

Orkester Slovenske filharmonije

Ana Dolžan, violina

Borut Smrekar, dirigent

Petek, 4. oktober 2019, ob 20.15 uri

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

V petek, 4. oktobra 2019, bo pod taktirko dirigenta Boruta Smrekarja na otvoritvenem koncertu 39. sezone Glasbenega abonmaja Kulturnega doma Nova Gorica nastopil Orkester Slovenske filharmonije. Na koncertu, ki je nastal v sodelovanju s festivalom Kogojevi dnevi, bo tokrat nastopila violinistka Ana Dolžan, večkratna nagrajenka domačih in mednarodnih tekmovanj. Od leta 2018 je zaposlena v Orkestru Slovenske filharmonije kot prva violina tutti, sedaj tam deluje tudi kot koncertna mojstrica. Program: L. M. Škerjanc, W. A. Mozart in A. L. Dvořák. Vabljeni!

Orkester Slovenske filharmonije nas bo tudi letos popeljal v novo abonmajsko sezono. Ni veliko simfoničnih orkestrov, ki bi se lahko ponašali s tako bogato in dolgoletno tradicijo kot Orkester Slovenske filharmonije s svojimi predhodnicami Academio philharmonicorum (1701), Filharmonično družbo (1794) ter prvo Slovensko filharmonijo (1908–1913). Med številnimi uglednimi umetniki, ki so bili častni člani Slovenske filharmonije, naj omenimo le Haydna, Beethovna, Paganinija, Brahmsa, Kleiberja. Po ponovni ustanovitvi leta 1947 so orkester vodili priznani domači in tuji dirigenti. Svoj sloves je orkester potrdil na številnih gostovanjih (Evropa, ZDA, Japonska, Oman …) ter uglednih mednarodnih festivalih. Med njegove goste se uvrščajo vrhunska dirigentska in solistična imena, koncertna dejavnost orkestra pa je zabeležena na več kot 70 laserskih ploščah.

Orkester bo nastopil pod taktirko Boruta Smrekarja, ki je s februarjem 2019 postal tudi umetniški vodja Zbora Slovenske filharmonije, ob koncertni dejavnosti pa se posveča tudi muzikološkim raziskavam, kritiki, publicistiki, pisanju učbenikov, prevedel je več opernih libretov.

Kot solistka se bo na otvoritvenem koncertu nove sezone Glasbenega abonmaja novogoriškemu občinstvu predstavila violinistka Ana Dolžan, mlada perspektivna glasbenica, dobitnica številnih nagrad in priznanj na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Dolžanova trenutno opravlja specializiran magistrski študij na Akademiji v Zürichu.

Vstopnina:

17 € - cena vstopnice za posamezne abonmajske koncerte,

12 €, 10 € - znižana cena vstopnice za dijake, študente, invalide in upokojence.

Brezplačno za brezposelne osebe z dokazilom.

PROGRAM:

L. M. Škerjanc (1900–1973):

Suita v starem slogu

Ciaccona

Interludio

Giga

W. A. Mozart (1756–1791):

Koncert za violino št. 5 v A-duru, K. 219, Turški

Allegro aperto

Adagio

Rondeau. Tempo di menuetto

***

A. L. Dvořák (1841–1904):

Simfonija št. 9 v e-molu, op. 95, Iz novega sveta

Adagio - Allegro molto

Largo

Molto vivace - Poco sostenuto

Allegro con fuoco

Koncertni list

Barbara Poša Belingar

odnosi z javnostmi / koordinator in organizator kulturnih programov

Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

E:pr@kulturnidom-ng.si| W:www.kulturnidom-ng.si

T: +3865 335 40 13| M:+386 41 775 089

Foto: KD NG

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!