Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Prižig kope na Čerčkovi domačiji

v petek, 27. oktobra, ob 10. uri, bomo v okviru dogodkov Praznika kozjanskega jabolka na Čerčkovi domačiji, Gradišče 22, prižgali kopo.

Prižig kope na Čerčkovi domačiji

Spoštovani,

v petek, 27. oktobra, ob 10. uri, bomo v okviru dogodkov Praznika kozjanskega jabolka na Čerčkovi domačiji, Gradišče 22, prižgali kopo.

Glavni oglar bo Franc Kostanjšek.

Slavnostno jo bodo prižgali županja občine Kozje, Milenca Kranjc, Marija Imperl, generalna sekretarka Društva oglarjev Slovenije in Jože Prah, predsednik Društva oglarjev Slovenije.

Prvo kopo smo v Kozjanskem parku prižgali leta 2006, v okviru praznika Kozjanskega jabolka na Čerčkovi domačiji nad Podsredo v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije, območno enoto Rogaška Slatina.

Naslednjo kopo smo prižgali leta 2009, lokacijo kope pa smo preselili v Podsredo ob Bistrico, ob obnovljeno Javerškovo apnenico. Prižig kope je potekal v sklopu vseslovenske akcije prižiga kop.

Oglarstvo je bila nekoč zelo razvita obrt, ki je dajala pomemben dodatni zaslužek vsem lastnikom gozdov. Pri tem so izkoriščali manjvreden les, ki ni bil primeren za prevoze na daljavo ter sečne odpadke.

Pri izgorevanju razvije oglje dvakrat večji učinek kot les. Če les skuhamo v oglje, se teža zmanjša na petino, prostornina pa se skrči za polovico. V taki obliki je bilo lažje trgovati z njim na večje razdalje.

Po letu 1950 so gozdna gospodarstva večinoma povsod opustila kuhanje oglja.

Dopis pripravila: Direktorica:

Lucija Zorenč Mojca Kunst

mag. Valerija SlemenšekNaravovarstvena svetnicaJavni zavod Kozjanski parkPodsreda 45, 3257 PodsredaTel.:00386 3 800-71-06Mobi:00386 31 528-131E-mail:valerija.slemensek@kp.gov.siwww.kozjanski-park.si

Foto: arhiv Kozjanskega parka

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!