Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

IZPOD PERESA GLAVNEGA EKONOMISTA PRI ANALITIKI GZS

Velik padec zaupanja slovenskih potrošnikov

IZPOD PERESA GLAVNEGA EKONOMISTA PRI ANALITIKI GZSVelik padec zaupanja slovenskih potrošnikov

Razpoloženje potrošnikov se je v septembru poslabšalo že drugi mesec zapored. Tokrat se je poslabšalo kar za 4 odstotnetočke in je padlo na raven s konca leta 2016, medtem ko je bilo v letih 2017 in 2018 najvišje v celotnem obdobju, odkar ga spremljamo. Kljub poslabšanju je bilo še vedno višje od dolgoletnega povprečja (za 8 odstotnihtočk). Poslabšale so se vrednosti vseh štirih kazalnikov, ki sestavljajo kazalnik zaupanja potrošnikov: pričakovanje glede števila brezposelnih za 6 odstotnihtočk, glede gospodarskega stanja v državi za 5 odstotnihtočk, glede varčevanja za 4 odstotnetočke, glede finančnega stanja v gospodinjstvu pa za 2 odstotnitočki. Ključen razlog za poslabšanje razpoloženja je iskati v več negativnih informacijah iz mednarodnega okolja, ki lahko potencialno prizadenejo tudi Slovenijo.

OECD pričakovano bolj pesimističen

V četrtek, 19. 9., je OECD objavil jesensko napoved, kjer je znižal oceno svetovne gospodarske rasti za letošnje leto le na 2,9 %. Kar je pri tem pomembno, je višina revizije ali popravka rasti. Ta je bila najvišja za Avstralijo (le 1,7-odstotna rast v 2019), visoka pa še za Brazilijo (0,8 %), Indijo (5,9 %), Mehiko (0,5 %), Savdsko Arabijo (1,5 %) in Južnoafriško republiko (0,5 %). Padec mednarodne trgovine, zabeležen v 2. četrtletju 2019, naj bi tako celo bolj prizadel države v razvoju, prav tako tiste, ki so velike proizvajalke surovin. Rast investicij v državah G20 (20 največjih gospodarstev na svetu) se je upočasnila le na 1 %, kar je bilo najnižje v treh letih. Tudi razpoloženje glede zaposlovanja se je precej poslabšalo.Toje povsem skladno z negotovostmi, ki jih povzroča razplet trgovinske vojne. Pomemben je tudi nasvet večjim gospodarstvom: več državnih investicij, in sicer v gradbeno-inženirske objekte, kot so ceste, energetski objekti, čiščenje vod, telekomunikacijsko infrastrukturo in železnice.

Dogodki v tekočem tednu: indeksi nabavnih menedžerjev in gospodarska klima v Sloveniji

Vponedeljek, 23. 9., bo Markit objavil redni mesečni proizvodni indeks nemških nabavnih menedžerjev PMI, ki naj bi bil celo nekoliko slabši od predhodnega meseca (43,5 ). Drugi deli nemškega gospodarstva so v boljši formi, zato naj bi kompozitni indeks celo porasel na 51,7. V Sloveniji bo objavljen indeks cen stanovanjskih nepremičnin v drugem četrtletju, pri čemer pričakujemo umiranje rasti. Vtorek, 24. 9., bo objavljen nemški kazalnik poslovne klime IFO, ki naj bi ostal na podobni ravni kot v predhodnem mesecu. V ZDA bo razkrita rast cen stanovanjskih nepremičnin (pričakuje se +2,1-odstotna rast) in zaupanje potrošnikov. V Sloveniji bo objavljen kazalnik gospodarske klime, ki naj bi se pričakovano še nekoliko znižal. V četrtek, 26. 9., bo v ZDA objavljen podatek o novih prosilcih za denarno pomoč v primeru brezposelnosti, pri čemer naj bi setoštevilo še naprej zmanjševalo. V Sloveniji bodo objavljeni julijski podatki o gibanju prihodkov pri storitvah. Vpetek, 27. 9., bo gibanje naročil pri investicijskem blagu (brez letal) v ZDA pokazalo najverjetneje simbolično rast.

Semafor napovedi

Napoved 1: 80-odstotna, da bo septembrski nemški proizvodni PMI med 43 in 45, kompozitni pa med 51,4 in 51,9 (NOVO).

Napoved 2: 70-odstotna verjetnost za medletno rast cen rabljenih stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji v 2. četrtletju 2019 med 7 in 9 % (NOVO).

Napoved 3: 40-odstotna verjetnost za uvedbo ameriških carin na določene evropske izdelke do konca 2019 (20 o. t. nižje).

Več informacij je na povezavi.

Mag. Tajda Pelicon

Vodja za strateško komuniciranje

Gospodarska zbornica Slovenije

Služba za strateško komuniciranje in marketing

Dimičeva ulica 13, 1504 Ljubljana

t: 01 5898 136 m: 041 397 194

e:tajda.pelicon@gzs.siw:www.gzs.si

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!