Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Francoski kankan: kinotečni program od 24. do 29. septembra

v torek, 24. septembra, ob 12. uri lepo vabljeni v dvorano Silvana Furlana na Miklošičevi cesti 28 na novinarsko konferenco, na kateri bomo Slovenski filmski center, Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS, Društvo slovenskih režiserjev in Slovenska kinoteka predstavili dogodke in dejavnosti, ki jih pripravljamo ob 100-letnici rojstva velikega klasika in pionirja slovenskega filma Franceta Štiglica.

Spoštovani, vtorek, 24. septembra, ob 12. urilepo vabljeni v dvorano Silvana Furlana na Miklošičevi cesti 28 na novinarsko konferenco, na kateri bomoSlovenski filmski center,Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS,Društvo slovenskih režiserjevinSlovenska kinotekapredstavili dogodke in dejavnosti, ki jih pripravljamo ob 100-letnici rojstva velikega klasika in pionirja slovenskega filmaFranceta Štiglica.

Večer SFA: V spomin Janezu Megliču Vtorek, 24. septembra, ob 18. urivabljeni na Večer Slovenskega filmskega arhiva pri Arhivu RS, ki ga tokrat posvečamo spominu na Janeza Megliča. Janez Meglič(1941–2019) je uveljavljeno ime v krogih filmskih amaterjev, ki so od začetka šestdesetih let delovali pod okriljem Kinokluba Ljubljana. Kasneje je s kamero dokumentiral vrsto slovenskih umetnikov in enkratnih krajevnih običajev. Imel je izrazit občutek za ohranjanje slovenske filmske dediščine na področju ljubiteljskega filma. Na tokratnem večeru si bomo ogledali izbor njegovih filmov.

D-day: Moj narobe svet V sklopu rubrikeD-day: dan za dokumentarecbo vtorek, 24. septembra, ob 21. urina sporedu film Petre Seliškar o Franu Milčinskem Ježku,Moj narobe svet(2016). Satirične pesmi Franeta Milčinskega - Ježka iz petdesetih in šestdesetih let se danes zdijo aktualne kot še nikoli. V filmuMoj narobe svetjih vsak v svojem enkratnem slogu interpretirajo glasbeniki, kot so Tomaž Pengov, Josipa Lisac, Kimmo Pohjonen in Hugo Race. Na projekciji bomo predstavili tudi novo LP ploščo s soundtrackom iz filma.

Festival SONICA v Kinoteki Sredin program v Kinoteki bo v znamenjuFestivala SONICA. Ob19. uribo na sporedu dokumentarni intimni portretRyuichi Sakamoto: CODA(Stephen Nomura Schible, 2017). Ryuichi Sakamoto, eden vidnejših umetnikov naše dobe, že več kakor štirideset let plodovito ustvarja na različnih področjih – od tehno-popa do filmske glasbe, nagrajene z oskarjem. Evolucija njegove glasbe sovpada z njegovimi življenjskimi popotovanji. Ob21. urisledita še dva avdio-vizualna koncerta.Lifecutter & Iztok Klančarbosta predstavila projektRapture;Tomas Nordmark, v Londonu živeči švedski skladatelj, zvočni umetnik in grafični dizajner, pa svoj glasbeni prvenecEternal Words(2019). Cena vstopnice za AV koncerta ob 21. uri je izjemoma 7 EUR.

Ryuichi Sakamoto: CODA (Stephen Nomura Schible, ZDA/Japonska, 2017).

Retrospektiva: Jean Renoir "Vse bolj sem prepričan, da je delo Jeana Renoirja delo nezmotljivega režiserja. Če rečem malce bolj zadržano: Renoirjevo delo od nekdaj vodi filozofija življenja, ki se izraža z nekakšno obrtno skrivnostjo, ta pa je: naklonjenost. Po zaslugi te naklonjenosti je Renoirju uspelo ustvariti najbolj žive filme v zgodovini filmske umetnosti /…/." (François Truffaut) Včetrtek, 26. septembra, ob 20. uriv Kinoteki s filmomFrancoski kankan(1955), barvitim in živahnim muzikalom, v katerem oživi Pariz s konca 19. stoletja, odpiramo retrospektivo filmov Jeana Renoirja. Jean Renoir je eden od nespornih velikanov sedme umetnosti, impresionist, naturalist in žanrski mojster z izjemno bogato kulturno vednostjo in pronicljivim socialnim čutom. PolegFrancoskega kankanabodo v tem tednu na sporedu še pikra in zabavna satira o malomeščanstvu,Boudu, rešen iz vode(1932), film o času francoske revolucijeMarseljeza(1938) in eden najboljših vojnih filmov vseh časov,Velika iluzija(1937). * * * * * En Renoir ni noben Renoir

5 vstopnic za 5 različnih filmov retrospektive = 10 evrov

10 vstopnic za 10 različnih filmov retrospektive = 20 evrov + darilo

Popust velja samo ob nakupu 5 ali 10 vstopnic hkrati. Vstopnice lahko v času uradnih ur kupite pri blagajni Kinoteke. Akcija ne velja za nakup preko spletnega portala mojekarte.si.

Ekran september-oktober 2019 Izšla je nova številka revije Ekran. V osveženi podobi revije si lahko preberete intervju z Damjanom Kozoletom, pogovarjali pa smo se tudi z Lunom Sevnikom, slovenskim študentom režije na FAMU v Pragi, in z režiserko Urško Djukić. Ob prihajajoči retrospektivi filmov Jeana Renoirja v Slovenski kinoteki se je Zdenko Vrdlovec poglobil v režiserjev opus. V fokusu so tudi serije Leta in leta, Catch-22, Kaj počnemo v mraku in Easy ter nov filmski portal BYNWR. Vabljeni k branju!

Odprto platno: Večer slovenskega akcijskega filma Srednjeveški spopad z meči, apokaliptična prihodnost in pretep na parkirišču. SeptembrskoOdprto platnovpetek, 27. septembra, ob 18. uripredstavlja tri kratke filme, sveže predstavnike slovenskega neodvisnega akcijskega filma. Filme bo povezoval pogovor z ustvarjalci, kjer bomo slišali anekdote iz zakulisja, izzive s snemanja in nasvete za nadobudne ustvarjalce. Okroglo mizo bo zaokrožil prikaz priprave akcijske koreografije v živo. Brezplačne vstopnice bodo na voljo na blagajni Kinoteke.

Spored vseh filmov tega tedna si lahko ogledate nawww.kinoteka.si Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinoteka Miklošičeva cesta 28 1000 Ljubljana 01/4342520 www.kinoteka.si press@kinoteka.si

Foto: Slovenska kinoteka

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!