Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Čista obala 2019

Na današnji dan je potekala že 10. jubilejna čistilna akcija Čista obala, v okviru katere so prostovoljci v skupinah očistili dele slovenske obale. Akcije, ki se je odvijala v slogu "manj je več", se je udeležilo več kot 200 prostovoljcev, ki je skupaj očistilo okoli 10 km morske obale.

Čista obala 2019

Izola, 21. september 2019 ­– Na današnji dan je potekala že 10. jubilejna čistilna akcija Čista obala, v okviru katere so prostovoljci v skupinah očistili dele slovenske obale. Akcije, ki se je odvijala v slogu "manj je več", se je udeležilo več kot 200 prostovoljcev, ki je skupaj očistilo okoli 10 km morske obale.

Letošnji jubilejni dogodek Čista obala je bil osrednji dogodek Tedna sredozemske obale in makroregionalnih strategij. Ta je gostil številne dogodke med njimi tudi tradicionalno delavnico stebra kvaliteta okolja, EU jadransko-jonske strategije, ki je potekala v četrtek in petek v Manziolijevi palači v Izoli. Delavnice so se udeležili številni predstavniki različnih evropskih držav. Čisto obalo organizira Inštitut za vode Republike Slovenije, Ministrstvo za okolje in prostor ter Zavod TRI-NITI. Dogodek je bil hkrati tudi del največje svetovne prostovoljne čistilne akcije obal, morij in jezer v sklopu Mednarodnega dne čiščenja obal (International Coastal Cleanup Day), ki ga vodi organizacija Ocean Conservancy iz ZDA. Posebnost dogodkov, ki so del Mednarodnega dneva čiščenja obal, je tudi beleženje števila, teže in vrst odpadkov. Poleg samega čiščenja sta cilja akcije tudi ozaveščanje javnosti o onesnaženosti obal ter predvsem dolgoročno zmanjšanje količine odpadkov.

V letošnji čistilni akciji je v Izoli sodelovalo čez 50 prostovoljcev. Skupaj z ostalimi prostovoljci in potapljači, ki so čistili na drugih lokacijah po slovenski obali so zbrali okoli 600 kg odpadkov, od tega kar čez 20.000 cigaretnih ogorkov. Po čiščenju so se skupaj zbrali na plaži Hotela Krka v Strunjanu, kjer je druženje v duhu celotne akcije sledilo načelom življenja brez odpadkov. Prostovoljci so se med drugim lahko udeležili priložnostne izmenjevalnice predmetov v organizaciji Centra uporabnih predmetov Izola, ki je svoja vrata odprl maja 2019, vodenih ogledov Krajinskega parka Strunjan ter še nekaterih drugih aktivnosti.

Maja MahneJavni zavod za spodbujanje podjetništva in razvojne projekte Občine Izola.Ente pubblico per la promozione dellimprenditoria e progetti di sviluppo del Comune d\"IsolaSončno nabrežje - Riva del sole 4,6310 Izola-Isola, Slovenia.e:maja.mahne@izola.siT:+386 5 66 00 262M:+386 30 717 238

Foto: Občina Izola

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!