Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Nominaciji za Rožančevo nagrado

Za Rožančevo nagrado za najboljšo esejistično zbirko sta letos nominirani tudi knjigi, ki sta izšli pri LUD Literatura v zbirki Novi pristopi: Urban Vovk: Kdo drug in kje drugje. Eseji in razprave (2008–2018) Uroš Zupan: Ene in drugi. Lepljenka

Nominaciji za Rožančevo nagrado

Za Rožančevo nagrado za najboljšo esejistično zbirko sta letos nominirani tudi knjigi, ki sta izšli priLUD Literatura v zbirki Novi pristopi:

Urban Vovk:Kdo drug in kje drugje. Eseji in razprave (2008–2018)

Uroš Zupan:Ene in drugi.Lepljenka

Paket obeh nominiranih knjig lahko naročišpo znižani ceni 30€.

Ponudba velja do razglasitve nagrade, ki bov sredo, 25. septembra, ob 18. uripotekala v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma.

Naroči

KDO DRUG IN KJE DRUGJE

Razpon obravnavanih tem v novi Vovkovi esejistični knjigi sega od interpretativno-analitičnih predstavitev opusov oziroma izbranih besedil del različnih avtorjev do dveh mikroštudij. Zadnji del knjige prinaša eseje, ki so po večini kritična refleksija današnjega stanja literarnih stvari in sprememb na književnem polju.Toso, med drugim, zapisi o dilemah literarnega kritištva v novomedijskih časih in o vprašanju avtorske identitete in reprezentacije v dobi družbenih omrežij. Gre za pogled od zunaj in hkrati – nemara še bolj – od znotraj: avtor se ne skriva za masko distancirane "objektivnosti", ampak pripušča k besedi glas svoje prvoosebne izkušnje, pa naj bo ta avtorska, kritiška, uredniška in, ne nazadnje, bralska.

Avtor o knjigi:

"Skupni imenovalec med besedili in avtorji, ki se jim posvečam, jeto, da gre za samoiskatelje, ne glede nato, ali gre za iskanje lastne identitete v jeziku ali iskanje petih minut slave v obdobju družbenih omrežij in popularnih žanrov, kot je biografija. S tem izborom pa lepo korespondirajo tudi teksti iz zadnjega dela knjige, v katerem reflektiram svoje družbene angažmaje na področju kritike, uredniškega ali pedagoškega dela, saj prihajam tudi v njih do podobnih izsledkov kot pri obravnavi literarnih del in avtorjev."

Odlomek iz utemeljitve žirije:

"Urban Vovk je navdušen in natančen bralec s širokim razgledom po sodobni (domači in tuji) literaturi. Svojo zavezanost literaturi, ki je v različnih oblikah in razsežnostih pravzaprav njegovo življenje, morda najpristneje pokaže v zadnjem delu knjige Kdo drug in kje drugje, ko na podlagi svojih dolgoletnih uredniških izkušenj ter izkušenj na področju promocije knjige in branja kritično pogleda na ›stanje stvari‹v današnji literaturi in vsem, kar je z njo povezano. Vovk seveda ni edini, ki v zadnjih letih opozarja bodisi na spremenjen položaj in celo izginjanje literarne kritike ali na množico morda usodnejših vprašanj, ki zadevajo celotno knjižno verigo od avtorja do bralca in so se odprla v času novih medijev in družbenih omrežij. Ni edini, nam pa o teh rečeh govori prepričljivo, iz prve roke, ne da bi bil pri tem lažno ›objektiven‹, kaj šele tendenciozen. Z bralcem v sebi in z drugim, ki jemlje v roke njegovo knjigo, ves čas sklepa zavezništvo, ko o ›stvareh literature‹, ki ga veselijo, žalostijo ali drugačevznemirjajo, govori naravnost in odkrito. Dotočke, ko lahko bralec ob prebranem postavi svoj vprašaj ali klicaj."

ENE IN DRUGI

Osebe iz naslova, ki spominja na naslov filma Clauda LelouchaEni in drugi, niso ljudje s svojimi življenji in usodami.Toso knjige, ki imajo prav tako svoja življenja in usode. Pisec na papir nanaša staro poglavje iz svoje sentimentalne zgodovine, ki pa je hkrati novo poglavje, najnatančnejše in najbolj razkrivajočepoglavje doslej; zapisuje ljubezenske afere, ki jih je imel s knjigami in branjem.

Iz kritike

"Zupanova odlika je ta, da pričara občutje, lokacije, čas in sebe ob branju določenih knjig oziroma avtorjev. Esej na 140 straneh ponuja pogled v avtorjevo življenje od študentskih časov do danes. Je popotovanje po poeziji, prozi, esejih in v manjši meri še filmih in glasbi, ki jo primerja z leposlovjem. Je tudi pot od Trbovelj do Ljubljane, San Francisca, Krakova in nazaj. In je pot z roko po knjigah, ki jih avtor vedno rad prebira. Esej Ene in drugi je pretočen in zračen razmislek o knjigah, pravzaprav njihovi vsebini. Uroš Zupan je v njem pričaral vonj po knjigah, razmišljanju in branju, ki je delo, a hkrati lepota oziroma, kot pravi: ›sijoča veličastnost‹." – Tonja Jelen (S knjižnega trga,3. program Radia Slovenija – program Ars)

Odlomek iz utemeljitve žirije:

"Ene in drugi ni zgolj dragocena pričevanjska knjiga o (samo)oblikovanju enega najbolj prepoznavnih pesnikov njegove generacije, ni zgolj pesnikovo (samo)razkritje, ampak tudi niz vznemirljivih intervencij. Za nameček avtor razvija svoj pripovedni slog, ki ga morda nekoliko dolguje Christianu Bobinu, enemu izmed množice junakov, ki se jih na prvi pogled dotakne mimogrede, a še kako prepričljivo in natančno vtke v svoj pripovedni in miselni tok. Skratka, čeprav avtor išče in najde izgubljeni čas, čeprav pove marsikaj o sebi, počnetoz osupljivo navzočnostjo in lahkoto: v njegovi zbirki se vsa imena in literarna dela sestavljajo in sestavijo v vznemirljivo, enkratno in neponovljivo esejistično potovanje, katerega avtor je lahko samo pesnik, ki živi s poezijo in za poezijo."

© LUD Literatura Erjavčeva 4 Ljubljana 1000 Slovenia Ideja:dodaj nas v imenik.

Foto: LUD Literatura

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!