Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

NAŠE, POSAVSKE RIBE NA POGAČARJEVEM TRGU V LJUBLJANI

Ribe se v prehranski piramidi umeščajo visoko in jih stroka priporoča kot "zdravo" hrano. Tudi trendi v kulinariki so zelo naklonjeni ribi in ribjim izdelkom. Kljub temu pa v Sloveniji pojemo zelo malo rib in morskih sadežev, le slabo polovico – 11,2 kg na prebivalca – od povprečja v EU – 24,9 kg na prebivalca. Na škodo našega zdravja pa na žalost le okoli desetino tega, kar pojemo, proizvedemo sami.

NAŠE, POSAVSKE RIBE NA POGAČARJEVEM TRGU V LJUBLJANI

Ribe se v prehranski piramidi umeščajo visoko in jih stroka priporoča kot "zdravo" hrano. Tudi trendi v kulinariki so zelo naklonjeni ribi in ribjim izdelkom. Kljub temu pa v Sloveniji pojemo zelo malo rib in morskih sadežev, le slabo polovico – 11,2 kg na prebivalca od povprečja v EU – 24,9 kg na prebivalca. Na škodo našega zdravja pa na žalost le okoli desetino tega, kar pojemo, proizvedemo sami.

Gojene sladkovodnih in morskih rib ter školjk ima v Sloveniji dolgo tradicijo in velik pomen. Vendar pa veliki trgovinski sistemi na račun prostega pretoka blaga v Slovenijo uvažajo velike količine cenenih in manj kakovostnih rib in školjk, ki slovenskim proizvajalcem močno konkurirajo z nizko ceno. Dejstvo je, da so ribe dokaj hitro pokvarljivo živilo, zato je predvsem lokalno vzrejena riba tista, ki zagotavlja kratko prehransko verigo in s tem visoko kakovost živila. Priložnost za slovenske ribogojce je zato v ozaveščanju potrošnikov o višji kakovosti slovenskih izdelkov, ki ne prepotujejo vsaj enega oceana, preden prispejo na prodajne police.

Zato smo se tri lokalne akcijske skupine, LAS Dolina Soče, LAS Gorenjska košarica in LAS Posavje, ki smo, poleg LAS Istre, v tem programskem obdobju izpolnili kriterije za črpanje sredstev iz Evropskega sklada za pomorstvo in ribištvo, odločile, da izvedemo projekt sodelovanja, s katerim želimo vzpostaviti dolgoročen sistem, ki bo potrošnikom v Sloveniji zagotavljal vpogled v kakovost ribjih izdelkov, proizvedenih v Sloveniji, po drugi strani pa proizvajalcem ribjih izdelkov omogočiti možnost preverjanja kakovosti njihovih izdelkov. Vpeljati hočemo tudi nekaj tiste zdrave tekmovalnosti, ki bo zagotavljala ohranjanje in nas silila k izboljšanju že obstoječe kvalitete naših izdelkov. Zato smo v ta namen razvili tudi znak kakovosti, s katerim potrošnik prejme zagotovilo, da jé domačo, kakovostno, "neplastično", zdravo ribo.

Ocenjevanje ribjih izdelkov je prvi tovrsten dogodek v Sloveniji. Glavni cilj je ribogojcem po objektivnih merilih omogočiti primerjavo in hkrati povečati vrednost lokalnih rib in ribjih izdelkov pri potrošniku. Z uvedbo ocenjevanja rib in ribjih izdelkov bodo ribogojci lahko nadgrajevali kakovost svojih izdelkov in ustvarjali višjo dodano vrednost, potrošniki pa bodo imeli zagotovilo, da kupujejo kakovostno hrano iz lokalnega okolja.

V sklopu projekta sodelovanja ESPR Ocenjevanje ribjih izdelkov bomo tako izvedli prvo ocenjevanje ribjih izdelkov, rezultate pa bomo objavili na dogodku Podeželje v mestu, ki bo potekalo 5. oktobra 2019 na Pogačarjevem trgu v Ljubljani od 10. do 14. ure. Zato RRA Posavje, vodilni partner LAS Posavje, vljudno vabi vse posavske ribogojce, da se s svojimi izdelki predstavijo na naši stojnici, vse Posavce pa, da nas obiščejo, okusijo jedi, izdelane iz domačih rib iz slovenskih ribogojnic, in se sami prepričajo o njihovi kakovosti.

Za še več informacij nas pokličite na 07 488 10 47 ali pišite na manuela.bojnece@rra-posavje.si.

Nataša Božič Pezdirc

Poslovna sekretarka

Regionalna razvojna agencija Posavje

Cesta krških žrtev 2, 8270 Krško

tel:+386 7 488 10 40

fax:+386 7 488 10 50

Mob.:+386 40 894 671

e-mail:natasa.bozic@rra-posavje.si

web:www.rra-posavje.si

Foto:

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!