Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Slovenska obala gosti Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij 2019

Na današnji novinarski konferenci je bil predstavljen program Tedna sredozemske obale in makroregionalnih strategij ter osrednji dogodek Čista obala. Sledilo je uradno odprtje dogodka, katerega slogan je SEA4FUTURE in izpostavlja osebni odnos ter s tem povezano odgovorno ravnanje vsakega posameznika do okolja. Odprtja so se udeležili številni govorci tako iz lokalnega kot tudi iz nacionalnega in evropskega okolja.

Slovenska obala gosti Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij 2019

Portorož, 17.september 2019– Na današnji novinarski konferenci je bil predstavljen program Tedna sredozemske obale in makroregionalnih strategij ter osrednji dogodekČista obala. Sledilo je uradno odprtje dogodka, katerega slogan jeSEA4FUTUREin izpostavlja osebni odnos ter s tem povezano odgovorno ravnanje vsakega posameznika do okolja. Odprtja so se udeležili številni govorci tako iz lokalnega kot tudi iz nacionalnega in evropskega okolja.

Uvodoma jeIgor Novel,direktor TZ Portorož,poudaril pomen tovrstnih dogodkov za sodelovanje v Jadransko – jonski regiji, posebej v okviru skupine za Trajnostni turizem evropske strategije za Jadransko – jonsko regijo. Dogodki v organizaciji Službe RS za in tudi Občine Izola se dogajajo na območju vseh občin kar dokazuje, da se morajo tudi občine povezovati za uspešne zgodbe in nove turistično – razvojne projekte.

Staša Mesec,vodja projekta podpornetočke za Jadransko-jonsko makroregionalno strategijo,je izpostavila, da Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, kot vodilni partner projekta EUSAIR Facility Point, uspešno koordinira osem držav pri izvajanju Jadransko-jonske strategije, kar seže odraža v prvih konkretnih idejah, ki se razvijajo v okviru partnerstva, v okviru TSO pa za isto mizo vabijo organe upravljanja in ministrstva iz celotne regije, velik poudarek pa je dan tudi komunikaciji.

"Letos dogodek v ospredje postavlja sodelovanje v okviru Jadransko jonske strategije. Njene osrednje teme bodo sočasno osvetljene tudi skozi oči drugih obstoječih makro regionalnih strategij. S temgradimo sinergije in partnerstva za prihodnostSlovenije terEvropske unije.Kar nam daje dobro popotnico za naslednje leto, ko bo Slovenija predsedovala Jadransko-jonski strategiji" je o pomembni vlogi Slovenije pri uresničevanju zastavljenih strategij, povedalaAndreja Jerinaz Ministrstva za zunanje zadeve.

Mitja Bricelj, z Ministrstva za okolje in prostor,je poudaril priložnosti, ki jih Jadransko-jonska strategija ponuja, v smislu snovanja novih projektih idej in njihove uresničitve. "Teden sredozemske obale in makroregionalnih strategij je pomemben mednarodni dogodek, v okviru katerega bomo prikazali tudi konkretne dosežke Slovenije za zmanjšanje pritiskov na obalo in morje ter s skupnimi močmi vseh udeležencev tudi izboljšali njegovo ekološko stanje." dodaja Bricelj.

Uroš Robič, koordinator osrednjega dogodkaČista obala,je napovedal, da se bo ta že 10. jubilejni dogodekodvijal21. septembra 2019, od 9. do 15. ure, na različnih lokacijah po celotni slovenski obali.Dogodek bo potekal v sklopusvetovne prostovoljne čistilne akcije obal, morij in jezer. "Na ta dan bomozavihali rokave, si nadeli rokavice ter preživeli koristno družaben dan v slogu “MANJ JE VEČ” – kako lahko z MANJ naredimo VEČ za naravo. "

Sledilo jeuradno odprtjedogodka Tedna sredozemske obale in makroregionalnih strategij s kratkim kulturnim programom, ki ga je popestril nastop otroškega pevskega zbora učencev osnovne šole Cirila Kosmača Piran.

Več podrobnosti o navedenih in ostalih dogodkih Tedna sredozemske obale in makroregionalnih strategij najdete na spletni strani Evropske unije za Jadransko-jonsko regijo (EUSAIR)www.adriatic-ionian.eu.Maja MahneJavni zavod za spodbujanje podjetništva in razvojne projekte Občine Izola.Ente pubblico per la promozione dellimprenditoria e progetti di sviluppo del Comune d\"IsolaSončno nabrežje - Riva del sole 4,6310 Izola-Isola, Slovenia.e:maja.mahne@izola.siT:+386 5 66 00 262M:+386 30 717 238

Foto: Občina Izola

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!