Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

SALON SAUVIGNON in vabilo na novinarski zajtrk

Ptuj, zakladnico tisočletij, mesto umetnosti in kulture vina, bomo v mesecu maju obogatili z imenitnim celodnevnim dogodkom z mednarodno udeležbo,ki bo združeval vinarje, gostince, ljubitelje vina, gurmane, glasbo, poezijo in likovno umetnost.

Ptuj, zakladnico tisočletij, mesto umetnosti in kulture vina, bomo v mesecu maju obogatili z imenitnim celodnevnim dogodkom z mednarodno udeležbo,ki bo združeval vinarje, gostince, ljubitelje vina, gurmane, glasbo, poezijo in likovno umetnost. Večji del lepot in bogastva našega območja namreč dolgujemo vinu in trgovanju z njim. Pomembno mesto med vinskimi sortami pa je v naši vinski tradiciji že od nekdaj pripadalo sauvignonu, ki je v naših krajih našel svojo drugo domovino.

Sauvignon je cenjen zaradi svoje svežine, kompleksnosti, aromatičnosti, živahnosti, privlačnosti, večplastnosti, zaokroženosti, žlahtnosti… In prav takšen bo tudi dogodek v čudovitem ambientu nekdanjega dominikanskega samostana na Ptuju v soboto, 16. maja 2015, ki se bo odvijal med 11. in 19. uro, in kjer se bodo ob pokušanju izbranih sauvignonov iz Slovenije, soseščine in sveta družili obiskovalci od blizu in daleč, strokovnjaki ter ljubitelji vina in umetnosti. Na dogodku bo moč prisluhniti zanimivim predavanjem, uživati v odlični kulinarični ponudbi in se sprostiti na večernem koncertu. Organizacija dogodka je bila zaupana ZRS Bistra Ptuj, vloga idejnega vodje pripada Slavku Podbrežniku, strokovno pa sta organizacijski odbor vodila in usmerjala Bojan Kobal ter Andrej Sajko. Častni pokrovitelj dogodka je Mestna občina Ptuj, sponzor je podjetje Strabag d.o.o.

Na prireditvi bodo svoje sauvignone predstavili uveljavljeni vinarji iz Slovenije, soseščine in sveta. Prvič v zgodovini Slovenije se bo tako na enem mestu v pokušino zbralo 109 sauvignonov, ki jih je skrbno pridelalo 64 vinarjev, pridelovalcev sauvignona. Za predstavnike medijev smo pripravili študijsko turo po Halozah dan pred dogodkom ter jih seveda povabili tudi na osrednji dogodek. K sodelovanju smo pritegnili tudi izbrane gostince in ponudnike prenočišč.

Dan pred osrednjim dogodkom, v petek, 15. maja, organiziramo študijsko turo za predstavnike medijev. Zamislili smo si, da bi ob vsakem Salonu podrobneje predstavili eno območje na našem koncu, kjer se nahajajo lege sauvignona. Letos bomo v tem smislu posebno pozornost namenili Halozam. Študijsko turo načrtujemo v poteku: Ptuj – Borl – Švabovo (pogostitev in vino) – panoramska vožnja po Halozah do Majšperka – Ptujska Gora (ogled, pogostitev in vino) – Ptuj. Na vsaki izmed omenjenih točk bo priložnost za promocijo območja, njegovih naravnih in kulturno-zgodovinskih danosti, kulinarike in vina, kar območju daje veliko potenciala za razvoj kakovostnih in edinstvenih turističnih produktov.

S festivalom Salon sauvignon simbolično napovedujemo tudi vstop v bogato ptujsko festivalsko poletje, ki naše mesto zagotovo postavlja visoko na vrh slovenskih festivalskih mest. V sklopu dogodkov bomo tako na novinarski konferenci, ki jo bomo pripravili v soboto, 16.5.2015, skupaj z vodji posameznih ptujskih festivalov, predstavili pisano paleto festivalov in dogodkov ptujskega poletja 2015:

Dobrote slovenskih kmetij // 21. - 24. maj 2015

Grajsko vinsko ocenjevanje // 3. junij 2015

Ptujske grajske igre (Društvo Cesarsko-kraljevi Ptuj) // 19. - 21. junij 2015

Grajski vinski praznik // 20. junij 2015

13. Festival sodobne umetnosti ART STAYS 2015 - WUNDERKAMMER (Art Ptuj 2015) 10. julij – 1. september 2015, Ptuj, Slovenija

Festival Arsana 2015 // 23. - 31. julij 2015

VIII. Rimske igre Ptuju // 20. - 23. avgust 2015

Dnevi poezije in vina // 26. - 29. avgust 2015

Folklorni kimavčevi večeri // 2. - 5. september 2015

MEDNARODNI SIMPOZIJ PRIPOVEDOVANJA PARZIVAL, Cerkniško jezero – Ptuj // poletje in jesen 2015

Z idejo, organizacijo in samo izvedbo Salona sauvignon, orjemo ledino, saj je to prvi tovrstni dogodek na našem območju. Obetamo si, da bo 1. Salon sauvignon raznovrsten, kakovosten in predvsem odmeven ter da bo predstavljal odlično promocijo celotne destinacije. Želimo si in verjamemo, da bi festival vina in umetnosti Salon sauvignon postal tradicionalen ter bo v prihodnosti zaznamoval Ptuj, kot pomembno vinsko prestolnico vzhodnega dela Slovenije ter ga pozicioniral na zemljevid pomembnih vinarskih mest Evrope in sveta.

Dodatne informacije na salon.sauvignon@bistra.si.

PROGRAM FESTIVALA // FESTIVAL PROGRAMME

Petek // 15/05/2015:

-Študijska tura po Halozah // Grad Borl, vrhunska kulinarika na Švabovem, bazilika Marije Zavetnice na Ptujski Gori;

19.00 // Ptujska klet // zlitje umetnosti, vina, poezije, glasbe in likovne umetnosti: Igor Samobor, dramski igralec in režiser, Ljoba Jenče, poustvarjalka slovenske ljudske glasbe, Godalni kvartet Feguš // Svetlobni objekti Dušana Fišerja (dogodek zaprtega tipa);

20.40 // Dom kulture MuziKafe // koncert Vasko Atanasovski trio

Sobota // 16/05/2015:

9.00 // Ptujski grad //Zajtrk novinarjev in prirediteljev ptujskega kulturnih festivalov;

11.00 //Kongresno-kulturno središče Dominikanski samostan Ptuj // SALON SAUVIGNON – OTVORITEV //več kot 100 vrhunskih sauvignonov iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Madžarske, Francije, Grčije, Turčije, Bolgarije, Južne Afrike, Nove Zelandije in Čila // sedem vrhunskih kulinaričnih hiš //srečanje Slovenskega reda vitezov vina // nastopi mladih ptujskih glasbenikov;

20.00 // Sončni park // Večer Swinga - Salon Sauvignon podarja mestu//

Jazz Ladies // Pikajo & The Swing Wings // gosti plesne prijatelje od blizu in daleč;

Nedelja // 16/05/2015:

10.00 // III Mitrej // Rimski zajtrk za novinarje;

Od vsake prodane vstopnice za SALON SAUVIGNON namenjamo 1 EUR za izvedbo otroškega tabora pri Dominikancu.

11-17/05/2015 //Gostinski lokali in kleti na Ptuju//Teden kulinarike na temo sauvignona – širok izbor sauvignonov

Foto: /

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!