Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Slovenska popevka 2014: Občinstvo nagradilo Darjo Švajger, strokovna komisija pa Rudija Bučarja

Na 39. festivalu Slovenska popevka se je predstavilo 14 tekmovalnih skladb, ki so dopolnile bogato zakladnico 629 slovenskih popevk.

Na 39. festivalu Slovenska popevka se je predstavilo 14 tekmovalnih skladb, ki so dopolnile bogato zakladnico 629 slovenskih popevk. Tri skladbe je nagradila strokovna žirija, ki so jo sestavljali Elza Budau, Marta Zore, Jernej Vene, Rudi Pančur in Matej Wolf, eno pa občinstvo s telefonskim glasovanjem.

Kdo so prejemniki letošnjih nagrad?
Nagrado strokovne žirije za najboljše besedilo je prejela skladba Poseben lik avtorja Igorja Pirkoviča, ki jo je odpela Steffy. Nagrado strokovne žirije za najboljšo interpretacijo kot tudi veliko nagrado strokovne žirije Slovenska popevka 2014 za najboljšo skladbo v celoti je prejel Rudi Bučar za skladbo Ti. Veliko nagrado občinstva Slovenska popevka 2014 za najboljšo skladbo v celoti pa je prejela Darja Švajger za skladbo Sončen dan.

Izvajalci so vse skladbe odpeli v živo ob spremljavi velikega revijskega orkestra RTV Slovenija ter pod dirigentskim vodstvom Patrika Grebla, Lojzeta Krajnčana in Žige Pirnata.

Spremljevalni šov program je bil v znamenju nagrajenih popevk iz t. i. srebrnega obdobja Slovenske popevke. Venček popevk so odpeli Katrinas, Slavko Ivančić, Ylenia Zobec, Eva Černe, Marko Vozelj, Nuša Derenda, Yuhubanda in Prifarski muzikanti. Presenečenje večera pa je bila skladba Ura brez kazalcev v izvedbi velikega revijskega orkestra RTV Slovenija in s stereo posnetka na novo restavriranega glasu Nina Robića. Za restavriranje in obdelavo glasu v skladbi Ura brez kazalcev je poskrbel Klemen Veber.

Skozi festivalski večer sta občinstvo v ambientu čarobnih Križank, kot tudi pred televizijskim in radijskimi sprejemniki, popeljala Mario Galunič in Blažka Müller Pograjc, ki je bila tudi scenaristka prireditve. Urednica festivala je bila Dijana Štraus Svetlik, režiser Peter Juratovec, scenografinja pa Greta Godnič.

Festivalske popevke tudi na zgoščenki
Založba kakovostnih programov, ZKP RTV Slovenija, je tudi letos na dan festivala izdala tradicionalno zgoščenko z vsemi skladbami letošnjega festivala, dodane pa so še vse tri nagrajene skladbe z lanskega festivala – skladba Andraža Hribarja Po čem diši ta dan, skladba Mance Špik To so te reči in skladba Jureta Ivanušiča Plavi angel.

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!