Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Mako.

Dokumentarni portret Maka Sajka

Mako Sajko je eden prvih formalno izobraženih in hkrati temeljnih slovenskih filmskih ustvarjalcev. S svojimi dokumentarnimi filmi je v 70. letih prejšnjega stoletja prehitel čas, v katerem je ustvarjal; odpiral je teme, ki so še danes aktualne. Njegov portret Mako. si oglejte v torek, 23. septembra, ob 20.55 na 1. programu TV Slovenija.
V 60-ih in 70-ih letih je posnel številne kratke dokumentarne filme, ki so v večini prejeli nagrade na domačih in tujih filmskih festivalih. Številni filmi Maka Sajka pa so zmotili tedanjo socialistično oblast, zato je po filmu Narodna noša, ki ni dobil dovoljenja za javno predvajanje, prenehal snemati in se je posvetil izobraževanju najmlajših filmskih ustvarjalcev. Njegova izjemna filmska dela so bila tako spregledana vse do leta 2009, ko je Mako Sajko prejel Badjurovo nagrado, najpomembnejšo strokovno nagrado na področju filma pri nas.
Kaj se je v desetletjih spremenilo? Zakaj so Sajku onemogočili delovanje? In zakaj ga danes štejemo med klasike slovenskega filma?

Dokumentarni portret Mako. je pripravil scenarist in režiser Siniša Gačić, snemalec in direktor fotografije je Maksimilijan Sušnik, avtorja in izvajalca glasbe Jure Engelsberger in Aleš Dvořak, montažer pa Zlatjan Čučkov.

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!