Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

RAZMIŠLJAJ IZVEN OKVIRJEV - RAZMIŠLJAJ TRAJNOSTNO

Več kot očitno je, da ima neoliberalni ekonomski model pogubne dolgoročne posledice, ki jih že občutimo na globalni ravni. Ena izmed najbolj učinkovitih alternativ temu uničujočemu toku je tranzicijsko gibanje, ki ga je skupina pobudnikov zagnala leta 2006 v britanskem mestecu Totnes in je povezano s pridelavo hrane, energetsko samozadostnostjo in blagovno menjavo oz. uvedbo lokalnih valut.

Kostanjevica na Krki, Slovenia
15. - 26. September 2014
Mednarodna mladinska izmenjava
Program Erasmus plus


Več kot očitno je, da ima neoliberalni ekonomski model pogubne dolgoročne posledice, ki jih že občutimo na globalni ravni. Ena izmed najbolj učinkovitih alternativ temu uničujočemu toku je tranzicijsko gibanje, ki ga je skupina pobudnikov zagnala leta 2006 v britanskem mestecu Totnes in je povezano s pridelavo hrane, energetsko samozadostnostjo in blagovno menjavo oz. uvedbo lokalnih valut. Medtem, ko gibanje v kraju nastanka vključuje polovico (ok. 3000) prebivalcev, se v obliki Tranzicijske mreže širi po vsem svetu, navdihuje, podpira in izobražuje o ustanovitvi lokalnih skupnostnih pobud v tranzicijskem duhu. Vanjo je vključenih okoli 1400 mest, mestnih četrti in drugih civilnih pobud v več kot 40 državah. Z majhnimi koraki, a vztrajno si utira pot v politične strategije razvoja. Gibanje omogoča ljudem, da se povezujejo, združujejo in dobivajo moč, tudi pri obliko vanju državne politike.

Za dvanajst septembrskih dni bomo Kostanjevico na Krki spremenili v tranzicijsko mesto, s pomočjo naših prijateljev, partnerjev in gostov. Med njimi bodo tako pobudniki iz Totnesa, ki so orali ledino gibanju, kot tudi posamezniki in organizacije iz drugih evropskih držav, ki vsaka na svoj način v lastnih lokalnih okoljih uresničujejo temeljne premise trajnostnega razvoja in lokalne samooskrbe. Dopoldnevi bodo namenjeni izmenjavi izkušenj in primerov dobrih praks med partnerskimi organizacijami, popoldne in zvečer pa bomo dogajanje preselili med ljudi - naključne sprehajalce, lokalne eko navdušence, priložnostne gurmane in vse, ki se nam želijo pridružiti v naših prizadevanjih po odgovorni, etični in solidarni družbi.

Mednarodna mladinska izmenjava z naslovom ‘Misli izven okvirjev - Misli trajnostno’ na temo vloga mladih v trajnostnem razvoju, z 40 mladimi udeleženci iz 8 držav (Portugalske, Italije, Madžarske, Romunije, Ukrajine, Turčije, Velike Britanije in Slovenije) bo potekala med 15. in 26. septembrom v Kostanjevici na Krki po programu, ki je v prilogi. Vzemite si čas, pridružite se nam tudi vi.

Mladinska izmenjava je sofinancirana iz programa Erasmus plus.


Jana Milovanovič
Društvo za trajnostni razvoj Terra Vera
Kostanjevica na Krki

Kontakt: jdrasler@gmail.com, 031 613 519

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!