Sporočila za javnost

Nazaj na sporočila za javnost

Slovenska popevka 2014: 14 novih popevk, 4 festivalske nagrade

Ljubljanske Križanke bodo po šestih letih ponovno gostile festival Slovenska popevka.

Ljubljanske Križanke bodo po šestih letih ponovno gostile festival Slovenska popevka. V soboto, 13. septembra, se bosta od 20.00 najprej v notranjem dvorišču Križank med obiskovalce festivala sprehodila Tanja Postružnik in David Urankar, ob 20.30 pa vas bosta s festivalskega prizorišča pozdravila gostitelja večera Blažka Müller Pograjc in Mario Galunič.
Mario in Blažka o Slovenski popevki

Večer slovenskih popevk se vrača v čarobni ambient Križank. Voditelja festivalskega večera, na katerem se bo predstavilo 14 novih glasbenih poslastic, bosta poskrbela za prijetno in sproščeno vzdušje. In kaj lahko pričakujete na 39. izvedbi festivala Slovenska popevka?
Blažka Müller Pograjc napoveduje: »Slovenska popevka 2014 bo žlahten, pa vendar igriv dogodek v srcu plemenite arhitekture Plečnikovih Križank. Bo iskanje odgovora na vprašanji, kaj je talent in kaj vznemirja ustvarjalca. Bo izpraševanje, s čim človek posluša glasbo, z ušesi, z razumom ali z odmevom v sebi. Bo razmišljanje o tem, ali lahko človek ustvari nekaj popolnega. Bo razglabljanje o dilemi, ali lahko sodimo o umetnosti. Je tisto, kar je mojemu srcu prijetno, prijetno tudi tvojemu? Bo ugotovitev, da je poslušanje glasbe nekaj takega, kot biti s prijateljem. Zato se kot scenaristka, voditeljica in ljubiteljica glasbe (in malce tudi kot pegasto dekle) srčno veselim druženja z Mariem, orkestrom, pevkami in pevci ter ostalimi prijatelji. Prijatelji glasbe in poznopoletnih večerov v duhu mestne, meščanske kulture pod malo teraso sredi Ljubljane ...«

Mario Galunič je svoje misli in pričakovanje pred letošnjim festivalom strnil takole: »Slovenska popevka je posebna in pomembna postaja v življenju naše televizije. Za en večer postane slovenska glasba najpomembnejša stvar pod soncem. Tudi letos bo to večer prijateljev kakovostne glasbe, iskanja odgovora na večno vprašanje, kaj je to popevka in držanja pesti za najboljše skladbe, ki lovijo neulovljivo in upajo na zmago. Ne nazadnje je festival tudi tekmovanje. Poslušal sem vseh 14 skladb in težko bi rekel, za katero bo 13. september srečen dan. Mi bi radi, da bi bil za cel projekt in z Blažko se bova potrudila, da bova gostitelja prireditve, kjer se bodo vsi dobro počutili.«

Neposredni prenos festivala boste lahko spremljali na prvih programih Televizije in Radia Slovenija, Radiu Maribor, Radiu Koper in spletnem portalu MMC RTV Slovenija.
Ena sama je … popevka, oddaja v živo iz notranjega dvorišča Križank
Uvod v začetek festivala Slovenska popevka 2014 bo posebna oddaja Ena sama je … popevka. Med 20.00 in 20.30 se bosta v živo iz notranjega dvorišča ljubljanskih Križank oglasila Tanja Postružnik in David Urankar, ki bosta med obiskovalci prireditve skušala ujeti eminence slovenske popevke. Povprašala jih bosta, kaj njim pomeni popevka in kakšni spomini jih vežejo nanjo.
Neposredni prenos oddaje Ena sama je … popevka boste lahko spremljali na TVS 1.
Tri nagrade bo podelila strokovna žirije, eno občinstvo festivala

Na festivalu Slovenska popevka 2014 bo strokovna žirija podelile tri nagrade, in sicer nagrado za najboljše besedilo, nagrado za najboljšo interpretacijo in veliko nagrado za najboljšo skladbo festivala. Četrta nagrada pa bo pripadla izvajalcu skladbe, ki bo najbolj prepričala občinstvo festivala Slovenska popevka 2014.
V spremljevalnem programu bodo nastopili Nuša Derenda, Katrinas, Slavko Ivančić, Marko Vozelj, Ylenia Zobec, Eva Černe, Yuhubanda in Prifarski muzikanti.
Več o izvajalcih si lahko preberete tukaj: Slovenska popevka 2014 - Predstavljamo izvajalce.
Zakladnico 629 slovenskih popevk bo dopolnilo 14 novih

Na velikem festivalskem odru se bo predstavilo 14 novih popevk. Vse skladbe bodo izvajalci odpeli v živo ob spremljavi velikega revijskega orkestra RTV Slovenija ter pod dirigentskim vodstvom Patrika Grebla, Lojzeta Krajnčana in Žige Pirnata. Vrstni red nastopa na festivalu je, zaradi omogočanja kakovostnejše izvedbe skladb, določil programsko-produkcijski odbor festivala Slovenska popevka.
Nada Savković
Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija
Kolodvorska 2, 1550 Ljubljana, Slovenija
E: nada.savkovic@rtvslo.si | T: +386 1 475 25 77 | M: +386 51 670 451

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!