Novice

Nazaj na novice

V Sloveniji bi že danes lahko vozilo okoli 250.000 električnih vozil

V Sloveniji bi z električnimi vozili že danes lahko zamenjali približno četrtino vseh oziroma med 200.000 do 250.000 avtomobilov.

V Sloveniji bi z električnimi vozili že danes lahko zamenjali približno četrtino vseh oziroma med 200.000 do 250.000 avtomobilov. Tako so izračunali v sklopu demonstracijskega projekta električne mobilnosti v Sloveniji, ki ga izvajajo v centru odličnosti nizkoogljične tehnologije CONOT.
V izračun so vključili dnevne migrante - teh je več kot polovica vseh zaposlenih v Sloveniji. Ob tem so upoštevali doseg električnih avtomobilov brez zanašanja na polnilno infrastrukturo, torej le na osnovi nočnega polnjena doma, so pojasnili na današnji novinarski konferenci na Kemijskem inštitutu v Ljubljani.
Kot je uvodoma dejal direktor inštituta Janko Jamnik, bo uvedba električne mobilnosti predstavljala izjemno priložnost za Slovenijo. "Ne samo iz vidika razvoja znanosti in ohranjanja okolja, ampak tudi iz poslovnega vidika," je pojasnil.
Slovenija ima namreč dobro razvojno jedro in učinkovito dobaviteljsko verigo, kamor spada tudi podjetje Letrika, ki je med drugim razvilo in proizvaja električni motor za Renaultov mini štirikolesnik Twizy.
Jamnik ob tem poudarja, da bo pri razvoju električne mobilnosti ključno tudi to, ali bo področje "smiselno in primerno uvrščeno" v slovensko strategijo pametne specializacije.
Kot je za STA pojasnil vodja demonstracijskega projekta Željko Purgar, je projekt namenjen predvsem promociji električne mobilnosti v Sloveniji. "Želimo presekati začaran krog, češ da električnih avtomobilov ni zaradi pomanjkanja polnilne infrastrukture ter obratno, da infrastrukture ni zaradi avtomobilov," je dejal.
V sklopu demonstracijskega podjetja bodo slovensko javnost osveščali o prednostih električne mobilnosti, tako glede zagotavljanja energetske neodvisnosti države kot doseganja okoljskih in klimatskih ciljev.
Hkrati bodo preverjali tudi tržni potencial električne mobilnosti ter svetovali in dokazovali podjetjem z večjimi voznimi parki v Sloveniji glede smotrnosti zamenjave določenih vozil z motorji na notranje zgorevanje z vozili na električni pogon.
Demonstracijski projekt bo tudi eden izmed pomembnih dejavnikov pri odločitvi, da Renault s svojimi električnimi avtomobili vstopi na slovenski avtomobilski trg v polnem obsegu. To bi se lahko zgodilo že spomladi prihodnje leto. Poleg tega se v novomeškemu Revozu v prihodnosti obeta tudi možnost izdelave električnih avtomobilov.

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!