Novice

Nazaj na novice

Čebelarska zveza Slovenije in Medex podarjata sadike LIPE – začenja se vseslovenska akcija

25. 3. 2015 bo na sedežu Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) potekalo redno letno srečanje Skupnosti občin Slovenije (SOS). Na srečanju bomo županom občin predstavili pomen sajenja medovitih rastlin in prikazali kako se lahko s sajenjem teh rastlin polepša javne površine

ČEBELARSKA ZVEZA SLOVENIJE

Brdo pri Lukovici 8

1225 Lukovica

SPOROČILO

Datum: 10. 2. 2015

Zadeva: "ČLOVEK POSADI, ČEBELA OPRAŠI"

Čebelarska zveza Slovenije in Medex podarjata sadike LIPE – začenja se vseslovenska akcija

"Človek posadi, čebela opraši"

25. 3. 2015 bo na sedežu Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) potekalo redno letno srečanje Skupnosti občin Slovenije (SOS). Na srečanju bomo županom občin predstavili pomen sajenja medovitih rastlin in prikazali kako se lahko s sajenjem teh rastlin polepša javne površine. Namen projekta "Človek posadi, čebela opraši" je, da bi občine sprejele odlok in na svojih javnih površinah zasajale medovite rastline, ki obogatijo čebeljo pašo. Zasajanje javnih površin z medovitimi rastlinami je tudi bolj ekonomično, saj so trajne in jih ni potrebno obnavljati vsako leto. Vzdrževanje takih nasadov je enostavno in nezahtevno, učinek v okolju pa je domač in urejen. Kot začetek te akcije bomo vsem občinam podarili sadike drevesa lipe, katerih bomo v ta namen nabavili 250 sadik. Lipa je simbol naše dežele in kot drevo izredno medovito. Nadalje imamo željo akcijo razširiti s ciljem, da vsak Slovenec posadi eno medovito rastlino in na ta način izkaže skrb za našo kranjsko čebelo. Ker je medovitih rastlin veliko, smo na spletni strani Čebelarske zveze Slovenije že vzpostavili spletno stran namenjeno medovitim rastlinam, kjer se najde seznam teh rastlin in kratek opis. Poleg županov občin bodo lipe prejeli tudi:

- Predsednik RS

- Predsednik vlade RS

- Predsednik državnega zbora

- Predsednik državnega sveta

- Vsi ministri vlade RS

- Nadškof

- Dekani fakultet

- Slovenski EU poslanci

V letošnjem letu bo ravno tako kot že v preteklih letih potekal natečaj Čebelam prijazna občina 2015. V preteklih letih so se na razpis prijavljale občine same, v letošnjem letu pa bomo za oceno občin poprosili lokalna čebelarska društva. Celoten natečaj bo predstavljen občinam ob letnem srečanju Skupnosti občin Slovenije, objavljen pa bo tudi na spletni strani ČZS. Čebelam najbolj prijazna občina v letu 2015 pa si bo prislužila brezplačno ureditev javne površine v velikosti 50 m2 z medovitimi rastlinami. Nagrado bo prispevalo podjetje Trajnice Golob Klančič.

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!