Novice

Nazaj na novice

Nova Opel Corsa OPC: Peta generacija vrhunske športnice

Naj bo Zeleni pekel ali urbana džungla, nova Opel Corsa OPC je povsod doma. Naj bo na Nürburgringu ali v prometnih zastojih, najhitrejša članica nove generacije Corse združuje ekstremno brezkompromisno športnost, z vsakdanjo vsestransko uporabnostjo.

Nova Opel Corsa OPC: Peta generacija vrhunske športnice

Zmogljiva: 1,6-litrski motor s turbinskim polnilnikom, 152 kW/207 KM, 280 Nm

Hitra: Od 0 do 100 km/h v 6,8 s, največja hitrost 230 km/h

Osupljiva: Preizkušena na Nürburgringu, športna podoba s posebnim visoko zmogljivostnim paketom

Kmalu med kupci: Svetovna premiera v začetku marca na avtosalonu v Ženevi

Rüsselsheim. Naj bo Zeleni pekel ali urbana džungla, nova Opel Corsa OPC je povsod doma. Naj bo na Nürburgringu ali v prometnih zastojih, najhitrejša članica nove generacije Corse združuje ekstremno brezkompromisno športnost, z vsakdanjo vsestransko uporabnostjo. Motor približno štiri metre dolgega avtomobila preseneti z velikim navorom in seveda največjo močjo 207 KM, kolikor zmore iztisniti iz 1,6 litra delovne prostornine. Ob tem sta natančna vodljivost in velika odzivnost značilnosti, v popolni skladnosti s športnim videzom. Čistokrvna športnost pa z ničemer ne zmanjšuje notranje prostornosti in visoke ravni udobja. Corsa OPC, vrhunska športnica majhne avtomobilske družine, bo svetovno premiero doživela na avtomobilskem sejmu v Ženevi od 5. do 15. marca 2015.

"Naši OPC modeli so najbolj dinamična izvedba avtomobilov znamke. Odslikavajo Oplovo športno tradicijo z utelešenjem nemškega inženiringa, čustvenega dizajna in navdušujoče vozne dinamike. Nova Corsa OPC odkriva z izjemno izraznostjo, kako visoko zmorejo naši razvojni inženirji postaviti letvico športnih zmogljivosti v segmentu majhnih avtomobilov. Dokazujejo, zakaj se je potrebno veseliti zavitih gorskih cest in seveda dirkaških prog. Corsa OPC ponuja tolikšen užitek v vožnji, da si voznik sploh ne želi izstopiti. OPC je preprosto čista strast," je z velikim navdušenjem razlagal predsednik Opel Group Dr. Karl-Thomas Neumann, ko je zaključil vožnjo na polno, z novo Corso OPC v Oplovem Testnem centru v Dudenhofnu.

Dizajn OPC: podoba velikih zmogljivosti

Skladno z OPC tradicijo je najzmogljivejša Corsa prepoznavna in že od daleč nezmotljivo del ponudbe Opel Performance Centra. Z novo, ekskluzivni OPC barvo zunanjosti flash blue, je novi sprednji del športne Corse posebej vpadljiv z veliki odprtinami za zajemanje hladilnega zraka. Z aluminijastimi obrobami odprtin je Corsa povezana z večjo športno sestro, Astro OPC. Športno odločnost zagotavljajo zunanjosti še številni detajli. Odločne bočne poteze povezujejo športni sprednji, s prav tako športno skladnim, a sočasno izzivalnim zadnjim delom Corse OPC.

Brezkompromisen športni dizajn izstopa tudi na zadnjem delu avtomobila. Integriran spojler na vrhu prtljažnih vrat je na voljo v dveh izvedbah. Serijsko, oblikovno diskretno izvedbo, je mogoče za doplačilo zamenjati z vpadljivim spojlerjem, ki zagotavlja večji pritisk na zadnja kolesa. Dve izpušni cevi znamke Remus sta nameščeni na stranskima deloma posebnega difuzorja na spodjem delu zadaj. Poleg odločne športne podobe, zagotavljata izpušni cevi tudi prepričljiv športni zven, ob odločnem pospeševanju.

Seveda je tudi notranjost prežeta z nezmotljivim športnim vzdušjem. Dirkaški sedeži Recaro zagotavljajo vozniku in sopotniku dovršeno športno oporo telesa tudi v najbolj zahtevnih zavojih. V usnje odet volanski obroč, prestavna ročica OPC, športne stopalke in merilniki značilne izvedbe Opel Performance Centra zaokrožajo dirkaški pridih avtomobila navznoter. Ob tem so vozniku na voljo tudi številni sistemi povezljivosti in omreženja. Za doplačilo si bodo kupci lahko omislili tudi Oplov informacijsko zabavni sistem IntelliLink, ki bo v Corso OPC vnesel svet pametnih telefonov, delujočih z operacijskima sistemoma Apple iOS in Android

1.6 Turbo ECOTEC: 207 KM in 280 Nm

Pod motornim pokrovom nove generacije Corse OPC prekipeva od zmogljivosti bencinski motor s turbinskim polnilnikom največje moči 152 kW/207 KM. Motor delovne prostornine 1,6 litra doseže največji navor 245 Nm med 1900 in 5800 vrtljajev na minuto. Dodatnih 35 Nm je na voljo s funkcijo overboost. Pri razvoju in končnih nastavitvah motorja je bila posebna pozornost posvečena hitri in odločni rasti navora ter kar največjem možnem razponu vrtljajev, pri katerih motor doseže največji navor. Moč in navor motorja OPC se na prednji kolesni par prenašata preko ročnega šeststopenjskega menjalnika kratkih, ostrih premikov prestavne ročice. Nova Corsa OPS pospeši iz mirovanja do 100 km/h v 6,8 s in njena največja hitrost znaša 230 km/h. Kljub izjemnim zmogljivostim porabi Corsa OPC v kombiniranem ciklu le 7,5 litra bencina na 100 kilometrov (174 g CO2/km).

Športno podvozje FSD: Vedno prava frekvenca

Da bi avtomobil zmogel prenesti na cesto celotno moč in navor so se Oplovi inženirji povezali s specialisti iz podjetja Koni in razvili inovativno vzmetenje. Tehnologija FSD (Frequency Selective Damping) omogoča prilagoditev moči blaženja frekvenci nihanja vozila. S tem je zagotovljeno izjemno ravnovesje med brezkompromisno športnostjo in velikim udobjem. Tudi drugi deli podvozja so med seboj primerljivo uglašeni. Corsa OPC je za 10 mm bliže cestišču, v primerjavi serijskimi Corsami. Najnovejša generacija elektronskega programa stabilnosti ESP in nadzora pogona TC ponuja izbiro različnih programov delovanja. V programu delovanja Competition Mode je sistem nadzora pogona TC neaktiven, sistem ESP pa dopušča občutne odklone avtomobila. Izkušeni vozniki lahko elektronski program stabilnost ESP tudi popolnoma izključijo in vozijo na dirkališču do roba možnega.

Optimiziran je bil tudi volan. Deluje bolj neposredno, z večjo odzivnostjo in zagotavlja voznikom več komunikativnosti. Visokozmogljive športne pnevmatike Michelin 215/45 R17 imajo vrhunski oprijem cestišča. Zmogljivostno zgovorne so tudi velike, 308-milimetrske kolutne zavore spredaj.

Zmogljivostni paket: Čistokrvni dirkaški duh za vožnjo po vsakdanjih cesta

Vozniki, ki stavijo na dirkaško neposrednost lahko sežejo po posebnem paketu opreme Performance Package. Ta združuje večploščno mehansko zaporo diferenciala znamke Drexler, 18-palčna kolesa z zmogljivimi športnimi pnevmatikami Michelin in ostro športno nastavitev podvozja. Performance Package vključuje še visokozmogljiv zavorni sistem Brembo, s 330 milimetrskimi zavornimi koluti spredaj. S Performance Package je Corsa OPC čistokrvna športnica, ki zmore odgovoriti na zahteve urbane džungle in izzive Zelenega pekla. Ker so vedeli, da bo Corsa OPC, kar nekaj časa preživela v mestnem prometu, so razvojni inženirji toliko bolj dosledno opravili teste na dirkališču Nürburgring Nordschleife po uveljavljeni proceduri OPC. S tem je avtomobil dorastel dirkališčem na vseh koncih sveta.

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!