Novice

Nazaj na novice

Horuk v nove čase!: kinotečni program od 3. do 7. januarja

dobrodošli v letu 2018, evropskem letu kulturne dediščine, v katerem vas še bolj toplo vabimo k obisku Slovenske kinoteke, muzeja filma, kjer lahko odkrivate bogastvo domače, evropske in svetovne kinematografije.

Spoštovani,

dobrodošli v letu 2018, evropskem letu kulturne dediščine, v katerem vas še bolj toplo vabimo k obisku Slovenske kinoteke, muzeja filma, kjer lahko odkrivate bogastvo domače, evropske in svetovne kinematografije.

V novo filmsko leto nas bo vsredo, 3. januarja, ob 20. uris filmomSanje(1990) popeljal eden največjih režiserskih mojstrov, Akira Kurosawa. V naši stalni kinotečni rubrikiKlasikibodo ta teden polegSanjna ogled še eden najbolj epskih in priljubljenih filmov vseh časov,V vrtincu(Victor Fleming, 1939), sodobna klasikaČlovečnost(Bruno Dumont, 1999) in eden ključnih filmov sedemdesetih let,Božanski dnevi(Terrence Malick, 1978).

Kinotečne nedeljske matineje

Ob nedeljah vabljeni nafilmske matineje. V hladnih zimskih dneh bo najmlajše na kinotečnem platnu zabavalMedved Bojan(1978–1988) Branka Ranitovića, v družbi eksotičnih živalskih junakov, ki prebivajo v newyorškem živalskem vrtu, pa se bomo odpravili na tropskiMadagaskar(Eric Darnell in Tom McGrath, 2005). Mladostniki bodo lahko spremljali vragolije na snegu v filmu Františka ČapaNe čakaj na maj(1957). Ogledali si bomo tudi eno najlepših ljubezenskih filmskih zgodb, klasikoJules in Jim(1962) francoskega novovalovca Françoisa Truffauta. Spoznavanje letnih časov po Rohmerjevo pa bomo sklenili s poslednjo zgodbo v nizu –Zimsko zgodbo(1992).

Napovedujemo: Retrospektiva filmov po izboru Siegfrieda Kracauerja/Ob iziduFilmske čitanke

V kinotečni knjižni zbirkiImagoje nedavno izšla nova publikacija:Filmska čitanka.Knjiga prinaša reprezentativen izbor krajših besedil o filmu, ki jih je Siegfried Kracauer (1889–1966) – nemški arhitekt, sociolog, filozof, publicist, novinar, esejist, urednik, pisatelj, predvsem pa filmski kritik, eden od utemeljiteljev filmske teorije in začetnik sociologije filma – napisal med letoma 1921 in 1961. VČitankouvrščena besedila so dokumenti razvoja filmske umetnosti in njenih prelomnic: Kracauer je doživel prehod iz nemega filma v zvočni in iz črno-belega v barvni; spremljal je weimarsko kinematografijo, (pro)nacistični film in povojni Hollywood.Retrospektiva, ki se bo odvila med16. in 31. januarjem, prinaša izbor filmov, ki so velikega nemškega kritika posebej navduševali.

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinoteka++38614342520press@kinoteka.siwww.kinoteka.si

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!