Novice

Nazaj na novice

Filmopeka "Nikoli v nedeljo", Open stage in gledališka predstava "Ema"

Vabimo te, da se nam pridružiš na jesenski Filmopeki z grškim pridihom v petek, 24. 11. 2017, ob 19.00 v prostorih INFOPEKE, kjer si bomo ogledale_i znamenti film “Nikoli v nedeljo”. Po ogledu filma sledi diskusija. Ogled filma in predavanje sta brezplačna.

Filmopeka: Nikoli v nedeljo

Vabimo te, da se nam pridružiš na jesenski Filmopeki z grškim pridihom v petek, 24. 11. 2017, ob 19.00 v prostorih INFOPEKE, kjer si bomo ogledale_i znamenti film “Nikoli v nedeljo”. Po ogledu filma sledi diskusija. Ogled filma in predavanje sta brezplačna.

Nikoli v nedeljo (Ποτέ την Κυριακή, Jules Dassin, 1960)

Jules Dassin je leta 1960 posnel svoj prvi grški film "Pote Tin Kyriaki" (Nikoli v nedeljo). Gre za satirično zgodbo o dobrodušni grški prostitutki. To je bila prisrčna variacija na znamenito zgodbo "Pygmalion" Bernarda Shawa, le da dekle tokrat ni prodajalka cvetja, pač pa preprosta prostitutka. Z glavno igralko filma Melino Mercouri se je kasneje tudi poročil in z njo živel vse do njene smrti leta 1994.

Diskusijo bo vodila Sofia Papatsimpa, EVS prostovoljka v Pekarni Magdalenske mreže.

Projekt je financiran s strani Evropske komisije. Vsebina objave odraža izključno stališča avtorja. Nacionalna agencija ter Evropska komisija nista odgovorni za kakršno koli uporabo informacij, ki jih objava vsebuje.

Open stage / Jam session

Glasbenik_ca, pevec_ka, pevski zbor, ljubitelj_ica glasbe ali samo radovedna oseba, lepo vabljen_a na naš peti jam session večer “Open stage”, ki bo potekal v ponedeljek, 27. 11. 2017, ob 19.00 v dvorani Gustaf, KC Pekarna.

Koncept je preprost: pridi takšen_na kot si (a ne pozabi svojega inštrumenta), stopi na oder, pokaži svoj talent in uživaj v trenutku. Vse zvrsti glasbe so dobrodošle, saj podpiramo raznolikost! Zaigraš lahko svoj komad, cover ali kakršnokoli melodijo – pokaži nam svoje vesolje, bodi ustvarjalen_na. Obstaja le eno pravilo: vsak_a ima svojih 10 minut na odru, s tem bomo vsem omogočili svoj performans. Prav tako si pozvan_a, da se “prfočkaš” na fb dogodku (poveš kaj boš igral_a), da bomo lahko naredili seznam.

Prvi del večera bo tako posvečen naši ljubezni do ritma in zvoka, v drugem delu večera pa se bomo lotili jam sessiona. Improvizacija in skupno igranje bosta naš moto v drugem delu večera. Zahvaljajoč Čikotu, bo naš oder v dvorani Gustaf – alternativnemu prostoru, ki je že vekrat gostil podobne dogodke. Za tehnične zadeve bo poskrbeljeno, inštrumete pa le prinesi s seboj.

V kolikor imaš kakršnokoli vprašanje glede dogodka, ne oklevaj in nam piši na infopeka@infopeka.org. Pozabi na sramežljivost, izkoristi priložnost, prinesi svoj instrument in dobro voljo.

PRIDRUŽI se nam!

V sodelovanju z AGD Gustaf.

EMA

Vabljen_a na gledališko predstavo, prvič uprizorjeno v Sloveniji, z naslovom Ema, ki bo v petek, 1. 12. 2017, in soboto, 2. 12. 2017, ob 20.00 na Malem odru Narodnega doma Maribor.

Živimo v družbi vse večjih neenakosti. Nikoli v zadnjem stoletju ni imelo tako malo ljudi v lasti tako veliko. Priča smo ukinjanju temeljnih ekonomskih, političnih in socialnih pravic, ki ženske ponovno potiskajo v zasebno sfero in njihov podrejen položaj. V številnih evropskih državah se obenem zaostruje pravica do splava, ženske so še vedno plačane manj kot moški in pogosteje delajo v prekarnih pogojih.

Predstava z naslovom Ema temelji na istoimenski drami političnega aktivista Howarda Zinna. Ema Goldman, najpomembnejša predstavnica ameriškega anarhofeminizma in aktivistka prve polovice 20. stoletja, je zagovarjala prepričanje, da zatiranja žensk ni mogoče odpraviti, ne da bi se hkrati borili proti kapitalizmu. Samo s kolektivnim bojem, ki ne bo izključeval nobenih oblik neenakosti, lahko izborimo boljšo prihodnost.

Predstava Ema odpira vprašanja moči in neenakosti v naši družbi ter spodbuja h kritičnemu razmisleku o sistemu, v katerem živimo, in boju za pravicami, ki nam pripadajo.

Uprizoritev je nastala po drami Howarda Zinna.

Režija: Kolektiv ZIZ

Nastopajoči: Kolektiv ZIZ: Izidor Gavez, Rebeca Jazbinšek, Tina Podbevšek, Tomaž

Podbevšek, Jan Podbrežnik, Barbara Polajnar, Tamara Zaner

Dramaturgija: Urša Adamič

Oblikovanje luči: Janko Oven

Fotografija: Peter Črnčec

Oblikovanje: Kaja Vidovič

Prevod drame: Sanja Vodovnik

Produkcija: ZIZ, Pekarna Magdalenske mreže Maribor

Koprodukcija: Kulturno umetniško društvo Transformator, Narodni dom Maribor (Vetrinjski dvor)

Hvala: Teja Colja, Justin Durel, Alenka Marinič, Simon Žlahtič, Lucija Smodiš, Sanja Vodovnik in Petra Kosi.

Vstopnina 7 evrov; 5 evrov študentke_ti in upokojenke_ci; brezposelne_i zastonj.

Zaradi omejenega števila mest je potrebna predhodna rezervacija na ziz.maribor@gmail.com.

Nakup kart v INFOPEKI, Ob železnici 16, vsak delovni dan od 12h do 17h do četrtka, 30. 11. 2017 ali uro pred predstavo v Narodnem domu.

Projekt sofinancira Mestna občina Maribor – oddelek za kulturo in Urad RS za mladino.

--

Zahvaljujemo se vsem, ki ste del svoje dohodnine v letu 2016 namenili Pekarni Magdalenske mreže. Tudi letos lahko 0,5 % dohodnine namenite naši organizaciji. Več preberite tukaj.

***********Pekarna Magdalenske mreže MariborMladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKAYouth informative Counseling Center INFOPEKAOb železnici 8, 2000 MARIBOR - SLOVENIJAtel.: + 386 2 300 68 50gsm: + 386 41 481 246e-mail: infopeka@infopeka.orghttp://www.infopeka.org, www.pekarna.orgFB: Pekarna Magdalenske Mreže

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!