Novice

Nazaj na novice

Dragica Čadež, Tihožitje

Prostorska postavitev

Dragica Čadež, Tihožitje

Prostorska postavitev

Galerija Meduza Koper

Odprtje: petek, 1. december 2017, ob 18.00

Trajanje: 1. december 2017‒15. januar 2018

Razstava Dragice Čadež je v sklopu spremljevalnih razstav IV. mednarodnega trienala keramike Unicum 2018, ki bo naslednje leto potekal v Narodnem muzeju Slovenije na Metelkovi ulici v Ljubljani.

Bogato ustvarjalno pot Dragice Čadež zaznamuje ustvarjanje v naravnih materialih in zavzeto raziskovanje njihovih različnih ekspresivnih možnosti. Umetnica je prepoznavna predvsem po številnih opusih lesenih skulptur, ki so nastale s spretno preobrazbo naravnega materiala v nove strukturirane oblike. V njenem celotnem ustvarjanju se ob lesu kot izrazni material pojavlja tudi glina. V zadnjem času se posveča predvsem raziskovanju neštetih izraznih možnosti, ki jih ponuja primarna materija (ekspresivnost naravnih odtenkov, različnih oblik in površinskih struktur). Tudi cikel Tihožitje, ki bo na ogled v koprski Galeriji Meduza, je grajen s kombinacijo naravnih materialov, lesa in keramike. Vizualni učinki so estetsko in ekspresivno presenetljivi. Industrijsko oblikovane lesene zaboje prekriva črna barva in zdi se, da je toplino naravnega lesa posrkala keramika, ki v subtilnih oblikah zapolnjuje lesene volumne in njihove zunanje površine. V kontrastu mehkih glinenih oblik z lesenimi, temnimi in togimi objekti zaslutimo gibanje. Keramične draperije z grafičnimi prispodobami sedanjega časa se na videz počasi premikajo ter zapolnjujejo fizični in mentalni prostor.

Prostorska postavitev Tihožitje kritično predstavlja aktualno tematiko potrošniške družbe in zavedanje, da so osnovne vrednote izgubljene.

Dragica Čadež (Ljubljana, 1940) je leta 1963 diplomirala na oddelku za kiparstvo ALU v Ljubljani, kjer je dve leti pozneje končala še podiplomski študij kiparstva pri prof. Borisu Kalinu. Doma in v tujini razstavlja od leta 1965. Za svoje delo je prejela več priznanj in nagrad, med njimi nagrado Prešernovega sklada. Pomembno je njeno dolgoletno prizadevanje za popularizacijo umetniške keramike. Je članica mednarodne akademije za keramiko IAC/AIC. Živi in dela v Ljubljani.

INFO: Tatjana Sirk, galerija.meduza@obalne-galerije.si, 031 610076

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!