Novice

Nazaj na novice

LJUBLJANSKA VINSKA POT

Prva epizoda Martinovanja v Ljubljani zabeležila rekorden obisk, druga na martinovo soboto

LJUBLJANSKA VINSKA POT

Prva epizoda Martinovanja v Ljubljani zabeležila rekorden obisk, druga na martinovo soboto

Ljubljanska vinska pot se v čast prazniku sv. Martina po stari Ljubljani vije že petnajst let – tudi letos in to kar dva krat. Prva epizoda Ljubljanska vinske poti – Martinovanja je za nami, druga nas čaka to soboto. Preteklo soboto, 4. novembra, se je na najokusnejši poti v Ljubljani predstavilo preko sto dvajest ponudnikov vinsko-kulinaričnih dobrot, po njej pa se sprehodilo rekordno število obiskovalcev – okoli deset tisoč, po naših ocenah.

Obe letošnji Ljubljanski vinski poti - Martinovanje v Ljubljani letos potekata v okviru projekta November Gourmet Ljubljana. Sodeč po odzivih ponudnikov in obiskovalcev je prvo ljubljansko martinovanje minilo zelo uspešno. Ker so se obiskovalci po Ljubljanski vinski poti sprehajali na predmartinovo soboto, je bila temu primerno obarvana tudi ponudba. Le ta se je razprostirala od mladih vin letošnjega letnika, z vini iz projekta Pubec na čelu, pa vse do pridelkov in proizvodov jeseni ter martinovih jedi. Tudi tokrat ni manjkalo niti okusov starih ljubljanskih jedi, ki so jih predstavili ponudniki iz projekta "Okusi Ljubljane". Tradicionalno so obiskovalci lahko skozi cel dan spremljali številne kulturno-umetniške predstave, ki so jih pripravili nastopajoči iz cele Slovenije.

Otvoritev Ljubljanske vinske poti je bila tudi tokrat pred Mestno hišo, kjer so navzoče, ob umetniškem programu, pozdravili tudi direktor prireditve Rado Stojanovič, predstavnica Druge Violine in aktualna slovenka vinska Kraljica Maja Žibert. Obiskovalce otvoritve je zopet čakalo posebno presenečenje – Druga violina je iz Ljubljanice dvignila vinski zaklad, ki ga je od Poletnih vinskih razvajanj hranila v Ljubljanici. Takoj po otvoritvi je bila v avli Mestne hiše otvoritev arhitekturne razstave "Arhitektura in vino v centralni Evropi", ki predstavlja sodobne vinske kleti na Češkem, v Avstriji, Sloveniji, Nemčiji, na Madžarskem in v severni Italiji, čeških arhitektov Dana Merta in Jakuba Fišerja. Razstava bo odprta vse do 18. 11. 2017.

Letos se je prireditev iz tradicionalih lokacij (Stritarjeva ulica in Mestni trg) razširila na Prešernov trg in izbrane ljubljanske ulice v bližini (Cankarjevo nabrežje, Prešernov trg, Trubarjevo, Miklošičevo in Nazorjevo ulico), ki so skupaj tvorile povezano celoto prireditve.

Povezana Nazorjeva ulica

Prva epizoda Martinovanje v Ljubljani je povezala partnerske hotele, trgovce, lokale, restvracije in vinarje, ki so obiskovalcem Ljubljane ponudili novemberski, martinovo obarvan užitek. Prav poseben povdarek je bil na Nazorjevi ulici. Skupaj s partnerskima hoteloma Grand hotelom Unionom in Hotelom Slon smo povezali ponudnike Nazorjeve ulice in le to obiskovalcem predstavili kot (vinsko-kulinarično) ulico v Ljubljani, kjer se vedno nekaj dogaja.

Prihajajočo soboto druga epizoda

V soboto, 11. 11., na dan ko praznuje sv. Martin vabimo na drugo epizodo Ljubljanske vinske poti – Martinovanja v Ljubljani. Vabimo na sprehod po Mestnem trgu, Stritarjevi ulici, Cankarjevem nabrežju in Prešernovem trgu, kjer bodo obiskovalci lahko okusili vinsko-kulinarične dobrote preko 70 ponudnikov iz cele Slovenije. Seveda ne bo manjkalo tudi kulturno-umetniških nastopov, ki bodo zaokrožili letošnje martinovanje v prestolnici.

NAPOVEDUJEMO IN VABIMO

Zaključek in vrhunec letošnje sezone vinsko-kulinaričnih prireditev tudi to leto predstavlja - 20. Slovenski festival vin, največja in najprestižnejša vinska prireditev pri nas. Festival bo ob svojem jubileju uresničil tisto, kar se je zdelo neuresničljivo – združil bo slovenski vinsko sceno, ki je rasla, se razvijala ter živela z in ob festivalu. Na Festivalu vseh festivalov, kakor smo podnaslovili letošnji festival, bodo poleg povabljenih vinarjev, gostovale tudi številne druge, sorodne vinske prireditve iz cele Slovenije, ki bodo ponazarjale 20 let vinskih prireditev v Sloveniji. Letošnji festival bo tako velik, da ga bosta gostila kar dva hotela v centru Ljubljane – Grand hotel Union in hotel Slon, saj pričakujemo preko 220 domačih in tujih vinarjev ter kulinarikov.

■ Več: www.slovenskifestivalvin.si

ORGANIZATOR

Organizator prireditve je podjetje Poslovno svetovanje, Radomir Stojanovič, s.p., Likozarjeva 14, 1000 Ljubljana. Poslanstvo podjetja je priprava in izvedba vrhunskih prireditev za predstavljanje slovenskih vin, kmetijskih pridelkov, živil in jedi. Stremimo k boljši prepoznavnosti slovenskih vinarjev ter drugih pridelovalcev in proizvajalcev, kuharskih mojstrov ter ponudnikov proizvodov, pridelkov in storitev, ki prispevajo k rasti in razvoju slovenske gastronomije in turizma. Širimo kulturo uživanja vina in hrane!

■ Več: www.radost.si

DODATNE INFORMACIJE

Nina Levičnik, odnosi z javnostmi in celostna podoba

M: +386 (0)31 607 060

E: pr@radost.si

W: ljubljanskavinskapot.si

FB: Ljubljanska Vinska Pot

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!