Novice

Nazaj na novice

SPOROČILO ZA JAVNOST

Orkester slovenske filharmonije Miran Kolbl, violina Aleksandar Milošev Borut Smrekar, dirigent

Nova Gorica, 6. 10. 2017

SPOROČILO ZA JAVNOST

XXXVII. koncertna sezona / 1. koncert

Orkester slovenske filharmonije

Miran Kolbl, violina

Aleksandar Milošev

Borut Smrekar, dirigent

Koncert v spomin na maestra Antona Nanuta v sodelovanju s festivalom Kogojevi dnevi.

Sobota, 14. oktobra 2017, ob 20.15 uri

Velika dvorana Kulturnega doma Nova Gorica

V soboto, 14. oktobra 2017 bomo v veliki dvorani Kulturnega doma Nova Gorica pričeli s sedemintrideseto koncertno sezono Glasbenega abonmaja z nastopom Orkestra slovenske filharmonije pod taktirko dirigenta Boruta Smrekarja. Na koncertu, ki ga v sodelovanju s festivalom Kogojevi dnevi prirejamo v spomin na maestra Antona Nanuta, bosta nastopila tudi violinist Miran Kolbl in violist Alaksandar Milošev. Program prvega koncerta abonmajske sezone 2017/18 bodo sestavljala dela P. Mihelčiča, W. A. Mozarta in L. van Beethovna. Vabljeni!

Uvodni koncert Glasbenega abonmaja bo tudi tokrat prav posebno doživetje, saj se z njim v Kulturnem domu Nova Gorica skupaj s festivalom Kogojevi dnevi poklanjamo enemu najbolj znanih, najuspešnejših in tudi na tujih koncertnih odrih stalno navzočih slovenskih glasbenikov, maestru Antonu Nanutu. Vseskozi se je trudil za razvoj in promocijo izvirne slovenske glasbe ter krstil nepregledno število novih del. Poklicna pot ga je vodila kot gostujočega dirigenta med številne orkestre, zlasti po Evropi. Da je sodil v sam svetovni vrh dirigentov, potrjujejo tudi številne nagrade, med njimi Prešernova nagrada za življenjsko delo.

Orkester Slovenske filharmonije zagotovo sodi med redke evropske simfonične orkestre, ki se ponašajo s tako bogato in dolgo tradicijo. Med številnimi uglednimi umetniki, ki so bili častni člani Slovenske filharmonije, so med drugim Haydn, Beethoven, Paganini, Brahms, Kleiber. Po ponovni ustanovitvi leta 1947 so orkester vodili priznani domači in tuji dirigenti, zadnji dve sezoni pa ga vodi Uroš Lajovic. Sloves je orkester potrdil tudi na gostovanjih in mednarodnih festivalih z vrhunskimi glasbeniki.

Koncertni mojster orkestra Slovenske filharmonije, Miran Kolbl, je tudi prvi violinist Godalnega kvarteta Tartini. Violino je študiral v Kölnu in se izpopolnjeval v komorni igri pri članih Godalnega kvarteta Amadeus. Študij je nadaljeval v Bernu. Z Orkestrom in Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije, kjer je bil deset let koncertni mojster, redno koncertira kot solist. Nastopa pa z orkestri RTV Beograd in RTV Slovenija, Bernskimi simfoniki ter ansamblom Slovenicum in Mariborsko filharmonijo.

Z orkestrom bo nastopil tudi solo violist Slovenske filharmonije, profesor na Glasbeni akademiji Zagreb, član Zagrebških solistov, solist in komorni glasbenik Aleksandar Milošev. Na zagrebški akademiji je leta 1987 končal študij viole pri prof. Zlatku Stahuljaku, zmagal je na več republiških in državnih tekmovanjih nekdanje Jugoslavije. Na povabilo Uroša Lajovica je prevzel mesto solo violista v Slovenski filharmoniji, kjer še vedno deluje. Leta 2001 je kot član kvarteta Tartini prejel najvišje slovensko priznanje – nagrado Prešernovega sklada.

Dirigent Borut Smrekar je diplomiral na Pravni fakulteti, na ljubljanski Akademiji za glasbo iz klavirja (prof. Dubravka Tomšič Srebotnjak) in nato dirigiranja (prof. Anton Nanut). Na Akademiji za glasbo je tudi doktoriral. Ob študiju se je izpopolnjeval na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost na Dunaju, pri siru Colinu Davisu in v Združenih državah Amerike. Kot dirigent je sodeloval s Slovensko filharmonijo, Vojvodinsko filharmonijo, Camerato Labacensis, obema slovenskima opernima gledališčema, zborom in ansambli Hrvaške radiotelevizije, Zborom Slovenske filharmonije in drugimi ansambli. Bil je član mednarodnih glasbenih žirij, posveča pa se tudi muzikološkim raziskavam, glasbeni publicistiki, svetovalnemu in mentorskemu delu.

Program:

P. Mihelčič (1937):

Svetloba dneva

Žarek

Melodija

Dan

W. A. Mozart (1756–1791):

Sinfonia concertante v Es-duru, K. 364 (320d)

Allegro maestoso

Andante

Presto

* * *

L. van Beethoven (1770–1827):

Simfonija št. 7 v A-duru, op. 92

Poco sostenuto – Vivace

Allegretto

Presto

Allegro con brio

Na razpolago za morebitne dodatne informacije

Barbara Poša Belingar

koordinator in organizator kulturnih programov

odnosi z javnostmi

Kulturni dom Nova Gorica, Bevkov trg 4, SI-5000 Nova Gorica

T +386 5 335 40 13

M +386 41 775 089

W www.kulturnidom-ng.si

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!