Novice

Nazaj na novice

Nova svetloba: kinotečni program od 19. do 24. septembra

v soboto se je v Portorožu zaključil jubilejni 20. Festival slovenskega filma. Vesne so podeljene, zmagovalci pa v torek, 19. septembra, prihajajo v Kinoteko.

Spoštovani,

v soboto se je v Portorožu zaključil jubilejni 20. Festival slovenskega filma. Vesne so podeljene, zmagovalci pa v torek, 19. septembra, prihajajo v Kinoteko. Ob 19. uri bomo zavrteli filma Anja Ganja (Peter Bizjak, 2017), ki je prejel vesno za najboljši študijski film, in Playing Men (Matjaž Ivanišin, 2017), ki je bil nagrajen z vesno za najboljši dokumentarni film. Ob 21. uri pa sledita še projekciji najboljšega kratkega filma Apoptoza (Tomaž Gorkič, 2017) in dokumentarca Družina (Rok Biček, 2017), ki je postal najboljši film festivala.

Legenda o Ugetsu

"V Mizoguchijevem filmuLegenda o Ugetsu (Ugetsu monogatari, 1953) se srečata svet živih in svet mrtvih v osupljivi kombinaciji surovega realizma in misteriozne vizualizacije, ki daje videnemu občutje daljnega privida". Tako je zapisal Miklavž Komelj, ki se nam bo v sredo, 20. septembra, ob 20. uri pridružil na projekciji filma, ki smo jo pripravili v sodelovanju z 32. grafičnim bienalom Ljubljana.

Nova svetloba: Češko leto

Z novo sezono uvajamo novo kinotečno nanizanko. Po odmevni izvedbi Mednarodnega simpozija o restavriranju filmske dediščine, ki smo ga v sodelovanju z Združenjem filmskih snemalcev Slovenije gostili letos spomladi, smo se odločili, da bomo v nanizanki, poimenovani Nova svetloba, redno in podrobno spremljali primere dobre prakse digitalnega restavriranja domače in svetovne filmske dediščine. Prvi film, ki si ga bo v četrtek, 21. septembra, ob 20. uri mogoče ogledati v okviru omenjene rubrike, bo Češko leto (1947), celovečerni lutkovni prvenec Jiříja Trnke, ki poetično upodablja ljudske šege in običaje, ki se že stoletja ohranjajo na češkem podeželju.

In memoriam Lazar Stojanović: Plastični Jezus

Plastični Jezus (Lazar Stojanović, 1971) je edini film jugoslovanske kinematografije, zaradi katerega je avtor pristal v zaporu, in svojevrsten simbol začetka novega vala politične represije v komunistični Jugoslaviji v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Projekciji v petek, 22. septembra, ob 21. uri sledi pogovor o filmu in o okoliščinah, v katerih je nastal. Z nami bodo Svetlana Slapšak, Marko Cvejić in Branislav Srdić.

Pred projekcijo Plastičnega Jezusa, ob 19. uri, vabljeni tudi na prvi Kino-integral v novi sezoni, v katerem se bomo poklonili filmskem ustvarjanju Tomislava Gotovca, ki med drugim upodobi tudi glavni lik v Stojanovićevem filmu.

Filmski konec tedna v soboto, 23. septembra, prinaša še double bill Hitchcockove Vrtoglavice (1958) in Verhoevnovega Prvinskega nagona (1992) – ogled obeh filmov je za ceno ene vstopnice; v nedeljo, 24. septembra, ob 21. uri pa ne zamudite projekcije filma Noč živih mrtvecev (2005) v spomin na nedavno preminulega maestra žanrskega filma Georga A. Romera.

Vabljeni v Kinoteko, vabljeni na film!

Slovenska kinoteka ++38614342520 press@kinoteka.si www.kinoteka.si -- Če ne želite prejemati obvestil o kinotečnem sporedu, prosimo, da nam to sporočite na press@kinoteka.si.

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!