Novice

Nazaj na novice

REŠEVANJE PONESREČENCEV – GLOBOKO V KRAŠKEM PODZEMLJU

Jutri ob 12. uri bodo v kamnolomu Lipica I preverili pripravljenost rudarskih reševalnih ekip iz vse Slovenije

REŠEVANJE PONESREČENCEV – GLOBOKO V KRAŠKEM PODZEMLJU

Jutri ob 12. uri bodo v kamnolomu Lipica I preverili pripravljenost rudarskih reševalnih ekip iz vse Slovenije

"Več kot 50 metrov globoko, v podzemni galeriji kraškega kamnoloma, kjer družba Marmor Sežana d.d. pridobiva naravni kamen, je prišlo do nevarne nesreče. Povzročil jo je močan potres v neposredni bližini, zaradi katerega je izpadlo več klinov na različnih mestih v podzemnem in površinskem delu kamnoloma Lipica I. Pri tem je bilo huje poškodovanih več delavcev, razmere pa otežuje goreče vozilo, ki onemogoča dostop v kamnolom.

Dim je zašel tudi v podzemne dele kamnoloma, obenem pa je v severozahodnem delu kamnoloma na polici obtičal poškodovan vzdrževalec. Dostop na polico je zaradi potresa onemogočen, zato bo potrebno posredovanje ekipe, usposobljene za reševanje z višin."

Tako se začenja scenarij Rudarske reševalne vaje, ki jo bo jutri, 15. septembra, ob 12. uri za vse izvajalce rudarske dejavnosti v Sloveniji priredila družba Marmor, Sežana d.d. v kamnolomu Lipica I. Reševalna vaja nacionalnega pomena bo potekala v sklopu 42. Srečanja rudarskih reševalnih enot Slovenije SRRES 2017, ki se bo jutri, 15. septembra, ob 9. uri začelo v dvorani hotela Maestoso v Lipici.

V vaji bodo sodelovale reševalne ekipe Premogovnika Velenje, Rudnika Trbovlje-Hrastnik, Petrol Geoterm-a in Centra za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija, skupaj z Regijskim centrom za obveščanje Postojna, zdravstvenimi in reševalnimi službami, gasilci, jamarskimi reševalci, civilno zaščito in republiško rudarsko inšpekcijo.

Kamnolom Lipica I je največji kamnolom v Sloveniji. Pridobivanje naravnega kamna v njem poteka tako površinsko, kot podzemno. Podzemno pridobivanje naravnega kamna poteka še v dveh drugih kamnolomih naravnega kamna družbe Marmor, Sežana d.d., saj se tako ohranja nespremenjeno površino kraške pokrajine, obenem pa ta način omogoča selektiven odvzem kamnine in delo v praktično vseh vremenskih pogojih.

Dodatne informacije:

Marmor Sežana; Jasmina Rijavec, Tel: 041 326 901; e-pošta: rijavec@marmorsezana.com

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!