Novice

Nazaj na novice

Doseg več kot 400 kilometrov: nova Opel Ampera-e predstavlja revolucijo električne mobilnost

Opel Ampera-e bo končno odpravila največjo pomanjkljivost električnih avtomobilov za vsakogar – zaskrbljenost zaradi dosega.

13. september 2016

Doseg več kot 400 kilometrov: nova Opel Ampera-e predstavlja revolucijo električne mobilnost

· Najboljša v razredu: vsaj 25 odstotkov večji doseg od najbližjega tekmeca

· Izjemna sprinterka: od 0 do 50 km/h pospeši v samo 3,2 sekunde

· Zvezda salona: svetovna premiera 29. septembra na avtomobilskem salonu v Parizu

Rüsselsheim. Opel Ampera-e bo končno odpravila največjo pomanjkljivost električnih avtomobilov za vsakogar – zaskrbljenost zaradi dosega. V skladu z novim evropskim voznim ciklom (NEDC, trenutni standard za primerjavo med različnimi vozili) lahko novi električni avto iz Rüsselsheima brez vmesnega polnjenja z naskokom premaga magično mejo 400 kilometrov (doseg izključno na elektriko na osnovi cikla NEDC v km: >400 km; začasni podatek). S tem rezultatom je Oplov novi kompaktni električni model daleč najzmogljivejši v svojem segmentu. Za primerjavo lahko BMW i3 celo v primeru, da je za doplačilo opremljen z večjo akumulatorsko baterijo s 33 kWh, prevozi le 300 kilometrov po NEDC, Nissan Leaf zmore 250 kilometrov, Renault Zoe 240 in VW e-Golf 190 kilometrov. Z vsaj 25 odstotkov večjim dosegom od najbližjega tekmeca predstavlja Opel Ampera-e revolucijo v električni mobilnosti. Seveda se največji doseg pri vsakdanji uporabi razlikuje od vrednosti cikla NEDC. V praksi na doseg vplivajo dejavniki, kot so značilnosti cestišča, vremenski pogoji, slog vožnje ali dodatna obremenitev. Kljub temu Ampera-e tudi pri vsakdanjih pogojih z lahkoto prevozi več kot 300 kilometrov. Oplov novinec se bo svetu prvič predstavil na razstavnem prostoru 501 v hali 5-2 avtomobilskega salona Mondial de l’Automobile v Parizu (salon je za javnost odprt od 1. do 16. oktobra).

“Z Ampero-e na trg prinašamo električni avto, primeren za vsakdanjo uporabo. Uporabnike bo že spomladi naslednje leto navduševala z izjemnim dosegom. Opel Ampera-e ne bo niti eko-razkošje niti modni pripomoček in zagotovo ne bo predstavljala tipičnega drugega avta v družini. Opel dokazuje, da je lahko električna mobilnost z najinovativnejšo tehnologijo dostopna veliko širši skupini uporabnikov – Ampera-e je Oplovo orodje za demokratizacijo električnih avtomobilov,” je ves navdušen povedal Oplov izvršni direktor Dr. Karl‑Thomas Neumann.

Izjemen doseg pa ni edina odlika 4,17 metra dolge Ampere-e. V njej je dovolj prostora za pet potnikov, prostornina prtljažnika pa meri 381 litrov, kar je precej več od povprečja podobno dolgih avtov. To prostornost omogoča domiselna vgradnja desetih baterijskih modulov. Celoten paket je nameščen v podvozju in je optimalno prilagojen obrisom vozila. Tako prostor ni prav nič okrnjen. Akumulatorsko baterijo s kapaciteto 60 kilovatnih ur sestavlja 288 litij-ionskih celic, razvili pa so jo v sodelovanju s podjetjem LG Chem.

Užitek v vožnji: najprej sprint, nato rekuperacija energije

Opel Ampera-e osupne s pospeševanjem, ki je na ravni športnih avtomobilov. Največji navor 360 Nm ima zasluge za naelektren značaj novega Oplovega modela. Lahkotno pospeševanje iz mirovanja (na primer pred semaforjem) ali na uvozih na avtocesto sodi med dve od prednosti Opel Ampere-e. Do hitrosti 50 km/h se kompaktni avto požene v samo 3,2 sekunde, v srednjem območju vrtljajev pa za pospešek od 80 do 120 km/h, kar je še posebej priročno pri prehitevanju, potrebuje samo 4,5 sekunde (začasni podatki). Za kar največji doseg je največja hitrost elektronsko omejena na 150 km/h. Moč elektromotorja ustreza 150 kW/204 KM.

Ampera-e pa zmore še več: revolucionarni električni avto omogoča lahkotno in skoraj neslišno ‘križarjenje’, pri katerem lahko tudi med vožnjo polni baterije. V ta namen mora voznik v običajnem voznem načinu ‘Drive’ le odmakniti nogo s stopalke za plin. V potisnem hodu Ampera-e samodejno rekuperira in pridobiva energijo z elektromotorjem, ki deluje tudi kot generator. Zavorni učinek motorja se poveča, če voznik izbere način ‘Low’, v katerem je rekuperacija še izdatnejša. Za maksimalno rekuperacijo energije lahko voznik s stikalom na volanskem obroču ročno izbere funkcijo ‘Regen on Demand’. V načinih ‘Low’ in ‘Regen on Demand’ je navor motorja tako velik, da vozniku za ustavljanje pri vožnji v običajnem prometu ni treba pritisniti na zavorno stopalko. Ampero-e je tako možno varno upravljati le s stopalko za plin (‘one pedal driving’). Seveda je treba pri zaviranju v sili še vedno pritisniti na zavorno stopalko. Prvi simulacijski modeli so pokazali, da lahko vozniki z ‘vožnjo z eno stopalko’ namesto načina ‘Drive’ v gostem mestnem prometu s pogostimi ustavljanji in speljevanju doseg in maksimalno rekuperacijo povečajo za do pet odstotkov.

Povsem povezana: Opel OnStar in integracija pametnega telefona

Izjemna digitalna povezljivost je sestavni del trajnostne zasnove. Ampera-e je opremljena z najnovejšo generacijo sistema za informacije in razvedrilo IntelliLink in sistemom Opel OnStar. Ta nagrajeni pomočnik za povezave in storitve v nekaterih državah že zdaj omogoča povezavo s spletom prek zmogljive dostopne točke Wi-Fi za do sedem mobilnih naprav. S programoma Apple CarPlay in Android Auto združljivi sistemi IntelliLink prinašajo v vozilo svet pametnih telefonov, da imajo potniki popoln dostop do svoje najljubše glasbe ali pa po želji prenesejo tudi filme.

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!