Novice

Nazaj na novice

AFL LED: povsem prilagodljivi LED žarometi za novo Opel Zafiro in Mokko X

Optimalna vidljivost brez slepljenja drugih voznikov. Z AFL LED žarometi prinaša Opel prednosti prilagodljivih prednjih žarometov in LED luči tudi med enoprostorce in športna terenska vozila v kompaktnem segmentu.

14. julij 2016

AFL LED: povsem prilagodljivi LED žarometi za novo Opel Zafiro in Mokko X

· AFL LED žarometi ponoči zagotovijo optimalno vidljivost, pri tem pa ne slepijo drugih voznikov

· Devet individualnih funkcij osvetlitve za varnejšo nočno vožnjo v mestih in na podeželju

· Način za osvetlitev ustavljenega vozila s sistemom start/stop dodatno zmanjša porabo energije

Rüsselsheim. Optimalna vidljivost brez slepljenja drugih voznikov. Z AFL LED žarometi prinaša Opel prednosti prilagodljivih prednjih žarometov in LED luči tudi med enoprostorce in športna terenska vozila v kompaktnem segmentu. Nova Opel Zafira in Opel Mokka X sta za doplačilo na voljo z žarometi AFL LED, ki z belo svetlobo učinkovito spreminjajo noč v dan in se samodejno prilagajo voznim situacijam. Za AFL LED žaromete je značilnih devet individualnih funkcij oziroma vzorcev osvetlitve, kot so osvetlitev v naselju, osvetlitev na podeželskih cestah in osvetlitev ustavljenega vozila, ki poskrbijo za optimalno vidljivost in obenem varčujejo z energijo.

“Široka razpoložljivost inteligentne tehnologije LED je najboljši način za znatno zmanjšanje tveganja pri nočnih vožnjah,” je povedal William F. Bertagni, podpredsednik evropskega inženiringa vozil pri Oplu. “Nova Opel Zafira in Opel Mokka X z AFL z opcijskimi LED žarometi pomenita pomemben korak pri uresničevanju tega potenciala.”

Nočne vožnje sodijo med najnevarnejše dejavnosti. Podatki nemškega avtomobilskega kluba ADAC kažejo, da se skoraj 30 odstotkov usodnih nezgod pripeti ponoči. Ljudje smo aktivni predvsem podnevi, ponoči pa spimo, zato je vožnja v temi nekaj nenaravnega.

Kot proizvajalec, ki na prvo mesto po tradiciji postavlja uporabnike, je Opel že dolgo nazaj prepoznal tveganje nočnih voženj za voznike in druge udeležence v prometu. Opel je že leta 2003 kot prvi proizvajalec avtomobilov uvedel prilagodljive prednje (biksenonske) žaromete (AFL) v segment srednje velikih avtomobilov. Opel Astra je bila leta 2004 prvi kompakten avto z osvetlitvijo odcepov, leta 2005 ji je sledila še Zafira. V skladu s svojo tradicijo ‘demokratizacije’ naprednih tehnologij je nato Opel s Corso leta 2006 prvič ponudil tudi AFL halogenske žaromete. AFL žarometi so zdaj na voljo s skoraj vsemi Oplovimi modeli osebnih vozil, začela pa se je tudi uvedba nove generacije: nova Opel Astra je lani poskrbela za svetovno premiero IntelliLux LED matričnih luči v kompaktnem razredu.

Nova Zafira in Mokka X s prilagodljivimi žarometi in tehnologijo LED v vseh lučeh in smernikih predstavljata nov Oplov mejnik pri uvajanju osvetlitve LED. Tako kot Astrin matrični sistem tudi AFL LED zagotavlja prednosti prilagodljivih žarometov brez premičnih elementov. Namesto vklapljanja in izklapljanja svetil LED v različnih kombinacijah se AFL LED žarometi voznim situacijam in prisotnosti drugih udeležencev v prometu prilagajajo s samodejnim spreminjanjem vzorcev osvetlitve žarometov.

AFL LED žarometi iz ponudbe opreme za doplačilo imajo devet funkcij. Če hitrost presega 55 km/h, osvetlitev za podeželske ceste izboljša osvetlitev cestišča in robov. Svetlobni snop na vozišču je daljši, porazdelitev svetlobe na robovih pa nižja, da prepreči slepljenje voznikov, ki vozijo nasproti. Izboljšana osvetlitev cestnih robov omogoča hitrejše zaznavanje morebitnih nevarnosti, na primer živali.

V ovinkih in odcepih sistem AFL LED aktivira luč za osvetlitev ovinka/odcepa z dodatno LED lučjo, ki glede na zasuk volana ali vklopljen smernik osvetli cesto v smeri vožnje. Luč za osvetlitev ovinka/odcepa se samodejno vklopi pri hitrostih pod 40 km/h, če voznik vklopi smernik ali z zasukom volana iz ravne smeri preseže določen prag. Ko smerniki prenehajo delovati ali vozilo spet vozi naravnost, se luč za osvetlitev ovinka/odcepa, ki sicer deluje do hitrosti največ 70 km/h, izklopi.

Pri hitrostih pod 55 km/h sistem AFL LED samodejno aktivira osvetlitev v naseljih. V primerjavi z osvetlitvijo za podeželske ceste je svetlobni snop usmerjen bliže k vozilu in je obenem širši, saj z zmanjšano intenzivnostjo delujeta tudi obe luči za osvetlitev odcepa. Izboljšana osvetlitev robov cestišča vozniku pomaga, da prej zazna morebitne nevarnosti in se jim izogne, na primer otroku ali pešcu, ki hodi ob robu cestišča.

Osvetlitev za manevriranje poskrbi za osvetlitev območja ob vozilu, ko vozi naprej ali vzvratno v parkirno mesto oziroma iz njega. V tem načinu luči za osvetlitev odcepa svetita z zmanjšano intenzivnostjo, ko voznik izbere vzvratno prestavo. Osvetlitev za manevriranje ostane aktivna še 20 sekund po izklopu vzvratne prestave oziroma do takrat, ko hitrost vozila pri vožnji naprej preseže 7,0 km/h.

Turistični način (za države, kjer promet poteka po nasprotnem voznem pasu), dolge luči, dnevne luči in pomočnik za dolge luči (samodejni vklop/izklop dolgih luči glede na prisotnost drugih vozil) dopolnjujejo izbiro funkcij AFL LED za izboljšano vidljivost.

AFL LED žarometi nove Opel Zafire in Opel Mokke X pa ne izboljšajo le varnosti. V primerjavi z drugimi tehnologijami osvetlitve porabijo LED luči znatno manj energije. Oplovi AFL LED žarometi poskrbijo še za dodaten korak, saj se samodejno aktivira način za osvetlitev ustavljenega vozila, ko sistem start/stop izklopi motor. Za manjšo porabo energije v tem načinu luči za osvetlitev odcepa ugasnejo, zasenčene luči pa ostanejo še naprej vklopljene.

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!