Novice

Nazaj na novice

Beletrina praznuje 20 let!

Beletrina, zavod za založniško dejavnost v letu 2016 praznuje 20 let svoje razvejane in živahne knjižne dejavnosti. Osrednje praznovanje bo v soboto, 21. maja, od 20ih dalje na Študentskem kampusu (Pivovarniška ulica 6, Ljubljana) z otvoritvijo razstave podob Samire Kentrić in kantavtorskim glasbenim programom. V sklopu praznovanja se bo v prihodnjih dneh zgodilo skupno 20 dogodkov po vsej Sloveniji in v zamejstvu.

SPOROČILO ZA MEDIJE

Beletrina praznuje 20 let!

Ljubljana, 12. maj 2016: Beletrina, zavod za založniško dejavnost v letu 2016 praznuje 20 let svoje razvejane in živahne knjižne dejavnosti. Osrednje praznovanje bo v soboto, 21. maja, od 20ih dalje na Študentskem kampusu (Pivovarniška ulica 6, Ljubljana) z otvoritvijo razstave podob Samire Kentrić in kantavtorskim glasbenim programom. V sklopu praznovanja se bo v prihodnjih dneh zgodilo skupno 20 dogodkov po vsej Sloveniji in v zamejstvu.

Več o programu 20-letnice na tej povezavi in v priponki. Praznovanje pripravljamo v sodelovanju s Študentskim kampusom v Ljubljani.

V 20 letih je Beletrina s svojim izbranim domačim in prevodnim knjižnim programom – leposlovnim, esejističnim in humanističnim – postala eno osrednjih stičišč in izvirov literarnega življenja in ena izmed najbolj produktivnih slovenskih založb ter standard za kakovost – tako v leposlovju kot v humanistiki, posebno pozornost pa namenjamo oblikovanju knjig, pristopu k bralcem in promociji branja. Številni Beletrinini avtorji so bili nagrajeni s pomembnimi nagradami. Pravkar so v igri tri nominacije za nagrado kresnik za roman leta: Intimno Gabriele Babnik, Konec. Znova Dina Bauka in Serafa s Šarhove 2 Emila Filipčiča.

Beletrina v knjižnih zbirkah Beletrina, Časopis za kritiko znanosti, Koda in Posebne izdaje izda več kot 50 naslovov letno, do sedaj je izšlo več kot 1000 knjig. Poleg tega ima Beletrina organizirano mrežo nastopov svojih avtorjev po vsej Sloveniji in redno organizira obiske tujih avtorjev v naših krajih – ob 20. obletnici tako k nam prihaja katalonska avtorica Maria Barbal, ki jo slovenski bralci poznajo po romanih Kamen v melišču (Beletrina, 2009) in Intimna dežela (Beletrina, 2016).

Med knjižnimi zbirkami je najbolj prepoznavna leposlovna zbirka Beletrina. V 20 letih je v njenem okviru izšlo več kot 400 leposlovnih del. Njen program skuša združevati tradicijo in novosti, pod njenim okriljem pa izhajajo tako dela slovenskih klasikov kot tudi predstavnikov mlajše in najmlajše generacije. Beletrina pri prevodih sledi najbolj zanimivim trendom v literaturi, med najbolj dejavnimi pa je tudi pri literarnem posredovanju del svojih avtorjev v tujino, kjer letno izide okoli 20 prevodov v različne jezike.

Poleg številnih gostovanj Beletrina vsako leto organizira dva velika mednarodna literarna festivala. Pesniški festival Dnevi poezije in vina, ki poteka že od leta 1996 je doslej gostil že več kot 400 pesnikov z vsega sveta. Svoje žarišče je v letu 2010 premaknil v srednjeveško jedro mesta Ptuj in razširil svoj program, ki poleg pesniških branj vključuje tudi koncerte, filmske projekcije, ulične predstave, performanse, razstave ... Od leta 2014 so Dnevi poezije in vina del evropske pesniške platforme Versopolis. Ob dvajseti izvedbi festivala, ki bo na sporedu od 24. do 27. avgusta 2016, se obeta najpestrejši program doslej.

Mednarodni festival Literature sveta – Fabula je obsežen literarni projekt, ki poteka že 13 let. Spogleduje se z različnimi aktualnimi temami, ob tem pa v Ljubljano pripelje svetovno znana literarna imena (od Nobelovke Herte Müller do Hanifa Kureishija, Jonathana Franzna, Janice Galloway in mnogih drugih). Vzporedno s predstavitvami svetovno priznanih avtorjev in vidnih, pa tudi svežih slovenskih ustvarjalcev, Fabula gradi na vsebinsko močnem in odmevnem spremljevalnem programu. Posebna pozornost namenja razvijanju občinstva in bralne kulture, s programom Mlada Fabula pa tudi mladim bralcem. Vsi festivalski dogodki so prilagojeni ranljivim skupinam, za vključitev katerih si Beletrina prizadeva že dlje časa skozi različne projekte.

Pod Beletrininim okriljem deluje tudi neodvisno uredništvo spletišča AirBeletrina – v središču njihovega zanimanja je književnost, ki pa ne obstaja brez širšega kulturno-družbenega pogleda, zato dosega enega največjih obiskov med tovrstnimi slovenskimi portali. Delovati je začel marca 2007 in hitro doživel izjemen razvoj – tako na področju širjenja vsebin, kot v smislu vse večje obiskanosti in prepoznavnosti.

S portalom Biblos je Beletrina postala pionir na področju izposoje in prodaje e-knjig v slovenskem jeziku. Projekt je leta 2013 nastal v tesnem sodelovanju z mrežo slovenskih splošnih knjižnic. Zasnovan je kot platforma, ki članom knjižnic omogoča brezplačno oddaljeno izposojo in nakup e-knjig.

Beletrina je tudi koordinator evropske pesniške platforme Versopolis, ki jo podpira program EU Ustvarjalna Evropa in v katero je trenutno vključenih 13 mednarodnih literarnih festivalov in 98 perspektivnih evropskih pesnikov. Platforma pesnikom omogoča sodelovanje na omenjenih festivalih po vsej Evropi, in podpira prevode njihove poezije v v angleščino in jezike festivalov. Od letošnjega leta je Versopolis tudi spletna revija za poezijo, literaturo in kulturo, ki prinaša zanimivo branje izpod peres mednarodno priznanih avtorjev.

V prihodnjih letih Beletrina načrtuje nove projekte in izzive, pri čemer jedro delovanja še vedno ostaja založništvo kakovostnega leposlovja in humanistike.

*****

Dodatne informacije:

Tina Deu

Beletrina Academic Press

Borštnikov trg 2, 1000 Ljubljana

Tel.: +3861/ 200 37 17

GSM: +386 40 123 245

tina.deu@zalozba.org

www.beletrina.si

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!