Novice

Nazaj na novice

Opel je objavil podrobnosti svoje ofenzive v boju za zmanjšanje porabe goriva in emisij

Opel je predstavil podrobnosti svoje inženirske pobude za večjo preglednost, verodostojnost in učinkovitost, ki jo je napovedal lanskega decembra.

30. marec 2016

Opel je objavil podrobnosti svoje ofenzive v boju za zmanjšanje porabe goriva in emisij

· Opel bo junija začel objavljati podatke o porabi, ugotovljene s preizkusnim ciklom WLTP, ki natančneje odraža pogoje pri vsakdanjih vožnjah

· Od avgusta bo Opel v nova vozila vgrajeval izboljšane selektivne katalizatorje SCR, kar bo zagotovilo znatno manjše emisije NOx pri realni uporabi

· Prostovoljni ukrepi za večje zadovoljstvo uporabnikov obstoječih dizelskih vozil s tehnologijo SCR od junija naprej

· Opel bo z letom 2018 s tehnologijo SCR opremil celotno floto dizelskih vozil

Rüsselsheim. Opel je predstavil podrobnosti svoje inženirske pobude za večjo preglednost, verodostojnost in učinkovitost, ki jo je napovedal lanskega decembra. Z letošnjim poletjem bo Opel naredil prostovoljni korak za izboljšanje preglednosti in skladnost s prihodnjimi emisijskimi protokoli. Začel bo z novo Opel Astro: od junija 2016 bo ob uradnih podatkih o porabi in izpustih CO2 objavljal tudi informacije, ki odražajo posledice različnih načinov vožnje, kot jih zabeležijo med preizkusnim ciklom WLTP. Poleg tega bo Opel od avgusta naprej uresničeval pobudo za zmanjšanje emisij NOx s selektivnimi katalizatorji (SCR, Selective Catalytic Reduction), ki dopolnjujejo dizelski pogon novih vozil. To je prostovoljni in zgodnji korak v smeri tako imenovane zakonodaje o izpustih pri dejanski vožnji (RDE, Real Driving Emissions), ki bo stopila v veljavo septembra 2017. Opel bo regulativnim organom zagotovil strategije umeritve motorjev in s tem postavil temelj proaktivnega dialoga.

“Pri Oplu smo prepričani, da mora avtomobilska panoga ponovno pridobiti zaupanje s povečanjem preglednosti v odnosu do uporabnikov in uradnih organov. Kot dokaz, da je to mogoče, smo se odločili za korak v smeri ugotavljanja porabe pri dejanskih pogojih vožnje,” je povedal izvršni direktor skupine Opel dr. Karl-Thomas Neumann. “Decembra smo predstavili smernice naših ukrepov, zdaj pa smo že pri podrobnostih. Evropsko unijo, države članice EU in druge evropske države pozivam, da pospešijo usklajevanje testnih pogojev in interpretacij rezultatov pri meritvah v dejanskih pogojih uporabe, ter tako prekinejo trenutno negotovost in dvome v rezultate preizkusov, ki jih je komaj mogoče primerjati med sabo.”

Povečanje preglednosti pri porabi: Opel še bliže preizkusnemu ciklu WLTP

Od konca junija 2016 bo Opel poleg uradnih podatkov o porabi in emisijah CO2 za svoje modele – najprej za Astro – objavljal ugotovljene rezultate o dejanski porabi, pridobljene s preizkusnim ciklom WLTP. V teh rezultatih je prikazan razpon porabe z nižjo in višjo številko, prvič pa bodo na voljo za Astro modelnega leta 2016 in objavljeni na posebni Oplovi spletni strani, kar bo prispevalo k večji preglednosti. V nadaljevanju leta bodo objavljeni tudi rezultati preizkusnih ciklov WLTP za druge modele.

V skladu z načrti EU bo trenutni ‘Novi evropski vozni cikel’ (NEDC) v letu 2017 nadomestil sodobnejši standard ‘Svetovno usklajenega preizkusnega postopka za lahka gospodarska vozila’ (WLTP, Worldwide Harmonized Light Duty Vehicles Test Procedure). WLTP je pomemben za zagotavljanje standardiziranih, ponovljivih in primerljivih rezultatov.

Manjše emisije dizelskih motorjev, skladnih s standardom Euro 6: Opel se bliža RDE

Kot je bilo omenjeno decembra, Opel ukrepa tudi v smeri prihodnjega standarda RDE, kar vključuje zmanjšanje emisij NOx in izboljšanje s standardom Euro 6 skladnih dizelskih motorjev s selektivnim katalizatorjem (SCR). RDE je emisijski standard emisij v dejanskih voznih pogojih (Real Driving Emissions), ki dopolnjuje trenutne testne metode in meri emisije avtomobilov neposredno na cesti.

Dr. Neumann je poudaril: “Trdno sem prepričan, da bo dizelska tehnologija ohranila pomembno vlogo v Evropi samo pod pogojem, da bo industriji uspelo ostati na poti stalnih izboljšav. To je eden od vzrokov, da smo se odločili za uvedbo tehnologije SCR v celotni floti naših vozil od leta 2018 naprej. Tako ne bomo le govorili o ponovnem pridobivanju zaupanja, temveč tudi o strategiji ohranjanja prednosti evropske avtomobilske industrije pri dizelski tehnologiji.”

Začetek izvajanja izboljšave novih vozil s selektivnim katalizatorjem v skladu s standardom Euro 6 je trenutno načrtovan za avgust 2016. Dopolnili ga bodo prostovoljni ukrepi za večje zadovoljstvo uporabnikov, v katere bo vključenih 57.000 vozil s selektivnim katalizatorjem, ki že vozijo po evropskih cestah (Zafira Tourer, Insignia in Cascada). Tudi ta dejavnost se bo začela že junija letos.

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!