Novice

Nazaj na novice

Po nova znanja za življenje in delo je na forum inovacij prišlo 74 dijakov in študentov iz Ptuja

Biogranulat iz konopje, 100noga poštevanka, motor za E-kolo ali reciklirani okenski okvirji so le ene od inovacij, ki so na letošnjem Slovenskem forumu inovacij navdušile 74 dijakov in študentov Šolskega centra Ptuj ter Gimnazije Ptuj.

Po nova znanja za življenje in delo je na forum inovacij prišlo 74 dijakov in študentov iz Ptuja!

Biogranulat iz konopje, 100noga poštevanka, motor za E-kolo ali reciklirani okenski okvirji so le ene od inovacij, ki so na letošnjem Slovenskem forumu inovacij navdušile 74 dijakov in študentov Šolskega centra Ptuj ter Gimnazije Ptuj. Na ekskurziji, ki so se je udeležili na pobudo Iniciative Start:up Slovenija in podjetniškega inkubatorja Ptuj, ki ga vodi ZRS BISTRA skupaj s konzorcijskimi partnerji, so spoznali, kakšna je pot od ideje do prodaje prvim kupcem. Ali kot so po obisku povedali njihovi profesorji, ki se zavedajo pomena samoiniciativnosti, podjetništva in trajnostnega razvoja, je udeležba na tem dogodku mladim zagotovila koristna znanja za življenje in delo ter jim pokazala, da ideje štejejo le takrat, ko upamo stopiti skupaj in jih tudi uresničiti.

Prihodnje leto na SFI z lastnim produktom

Za Marjana Bezjaka, višjega šolskega predavatelja na Višji strokovni šoli Šolskega centra Ptuj, udeležba na letošnjem že desetem Slovenskem forumu inovacij (SFI) ni bila prva. ”Če bo šlo se po načrtih, tudi zadnja ne bo,” pove podjetni predavatelj, ki se je lani na SFI prestavil s svojim panelom mikro veternih elektrarn, ki jih je možno namestiti kar na balkonu. Skupaj s Tomažem Munda, študentom bionike na Višji strokovni šoli ŠC Ptuj, sta namreč člana ekipe, ki razvija inovacijo na področju vodnih športov, s katero se prihodnje leto namerevajo udeležiti SFI.

Na forumu inovacij sta predavatelj Marjan Bezjak in študent Tomaž Munda našla odgovore, ki se nanašajo na določene izzive pri razvoju njihovega produkta. Vesta namreč, da so takšni dogodki idealni za odkrivanje novih znanj, potencialnih poslovnih partnerjev ter investitorjev.

Bojazen te lahko stane dobre priložnosti

Nič manj navdušenja, ko je govora o poslovnih idejah, ni izkazala dijakinja četrtega letnika Ekonomske šole ŠC Ptuj Monika Zupanič, ki je na SFI ugotovila, da je bojazen pred predstavljanjem in uresničevanjem svojih poslovnih idej povsem odveč oz. ”te lahko celo stane dobre poslovne priložnosti.” Izkušnje s podjetništvom si za zdaj nabira v okrivu šolskih projektov, kot je denimo organiziranje borze, prek katere se kmetovalci povezujejo z delavci, ki jih potrebujejo za sezonska dela, ne izključuje pa možnosti, da bo po študiju morda ravno podjetništvo njena karierna pot.

Učenje za življenje in delo

Monikina mentorica je Sonja Saše, profesorica na Ekonomski šoli Ptuj in koordinatorka ekskurzije, ki je izjemno zadovoljna, da mladi na tovrstnih dogodkih spoznajo inovatorje in podjetnike ter tako pridobijo konkretne informacije o tem, kakšna je pot od ideje do prodaje izdelka kupcem. Profesorica, ki poudarja, da je mlade treba učiti za življenje in delo, ne za službe, si tudi sicer želi in deluje v smeri, da bi čim več mladih ptujčanov prišlo do svoje podjetniške ideje in jo tudi uspešno spravilo v življenje.

Profesorici na Ekonomski šoli Ptuj Sonja Šaše (desno) in Patricija Koler (levo) sta na SFI prišli s 30 dijaki in dijakinjami, ki se navdušujejo nad podjetništvom. Med njimi je tudi Monika Zupanič, ki je prek šolskega projekta sodelovala pri organiziranju borze dela za kmetovalce.

Vse za razvoj samoiniciativnosti in podjetnosti

Podobno filozofijo ima tudi Nataša Kostanjevec, profesorica na Gimnaziji Ptuj, ki se je SFI udeležila skupaj z 12 gimnazijci, hkrati pa je koordinatorica Erasmus projekta Znanje za razvoj, v okviru katerega pri mladih razvijajo ključne kompetence samoiniciativnosti in podjetnosti. Obisk dogodkov, kot je SFI, pa se ji zdi pomemben predvsem zato, da dijaki lahko v živo spoznajo, kako se različna znanja s področja strojništva, računalništva, biologije … povezujejo pri razvoju novih produktov.

Navdušeni nad produkti s področja trajnostnega razvoja

Sogovornica je bila navdušena tudi nad velikim številom razstavljenih inovacij s področja trajnostnega razvoja, saj Gimnazija Ptuj sodi med Unesco šole, ”kjer je ravno trajnostni razvoj ena od pomembnih vrednot, ki jo skušamo uvajati v vse naše projekte,” pravi Nataša Kostanjevec. Tudi pri Nadji Rus in Gašperju Bračiču – oba sta dijaka Gimnazije Ptuj, so največ zanimanja požele ravno inovacije s področja trajnostnega razvoja, kot je konopljin granulat, s katerim lahko nadomestimo plastiko.

Gimnazijca Gašper Bračič in Nadja Rus ter njuna profesorica Nataša Kostanjevec so bili navdušeni nad inovacijami s področja trajnostnega razvoja, kot je konopljin granulat, s katerim lahko nadomestimo plastiko.

Uresničena pričakovanja

Da je ekskurzija uresničila vsa pričakovanja udeležencev in dodala pomemben delček v mozaik znanj za življenje in ustvarjanje, menita tudi dr. Aleksandra Pivec, direktorica ZRS BISTRA, in dr. Lidija Tušek, strokovna raziskovalna sodelavka ZRS BISTRA.

Uspešno nad strah pred neznanim

Po njunem mnenju so mladi, ki so se sprehajali in pogovarjali z razstavljalci, lahko dobili občutek, kakšna je povezava med znanjem, ki ga pridobivajo v šolah, idejo, s katerimi se mnogi od njih že poigravajo, in dejanskim izdelkom, za katerim stoji podjetje. Vse to mlade ozavešča o pomenu inovacij v podjetništvu in jim s primeri dobre prakse pomaga premagovati strah pred neznanim, sta poudarili sogovornici.

---

Letošnji že deseti Slovenski forum inovacij je potekal 17. in 18. novembra 2015 v Šempetru pri Novi Gorici. Organizator dogodka jejavna agencijaSPIRIT Slovenija, s finančno podporo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

ZRS BISTRA Ptuj je nacionalno in mednarodno prepoznavna inštitucija za ustvarjanje povezav med znanstveno raziskovalno in izobraževalno sfero ter gospodarskimi subjekti. Hkrati se je uveljavila kot institucija za povezavo med in z občinami, lokalno samoupravo in državnimi službami, z namenom pomoči pri pospeševanju in vodenju lokalnega ter regionalnega razvoja območja, in sicer kot kot RRA, v skladu z Zakonom o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja. ZRS BISTRA je tudi nosilec konzorcija podjetniškega inkubatorja Ptuj, ki ga vodi skupaj s konzorcijskimi partnerji, financira pa ga Mesta občina Ptuj.

Avtorica prispevka:

Stanislava Vabšek, Iniciativa Start:up Slovenija

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!