Novice

Nazaj na novice

Iz mestne hiše so padala jajca

Dogodek POPRAJMO NAPREJ: Od ideje do dobre zgodbe, ki se je zgodil v petek, 18.9.2015, v sklopu mesta mladih, se je začel z okroglo mizo z rdečo nitjo – Podjetnost med mladimi.

Sporočilo za javnost

Iz mestne hiše so padala jajca

Vrtojba, 21.9.2015: Dogodek POPRAJMO NAPREJ: Od ideje do dobre zgodbe, ki se je zgodil v petek, 18.9.2015, v sklopu mesta mladih, se je začel z okroglo mizo z rdečo nitjo – Podjetnost med mladimi. Po interaktivnem pogovoru so se udeleženci okrogle mize pridružili obiskovalcem in pričeli s podjetniškim izzivom. V omejenem času in z zelo malo materiala so udeleženci morali zaščititi surovo jajce, ki so ga nato spustili iz balkona mestne hiše.

Dogodek se je začel z okroglo mizo, na kateri so gostovali Aljoša Pavšič iz podjetja Neptun Digital d.o.o., ki je s svojimi izkušnjami s področja razvoja mobilnih aplikacij navdušil mlade ITjevce. Iz študentskih vrst sta se okrogli mizi pridružila Tanja Šuligoj, članica zmagovalne ekipe Hiša Vrtnic na podjetniškem tekmovanju POPRI – Podjetje za prihodnost in Jernej Rutar, mladi podjetnik in tudi mentor osnovnošolskih delavnic segmenta POPRI znanje; Podjetniški eksperiment. Kje začeti s podjetništvom, kako preveriti svojo idejo in kje pridobiti potrebna znanja pa je predstavila Maja Rajer Obid, vodja projekta POPRI, iz Primorskega tehnološkega parka. Dogodek je povezoval izkušen podjetnik iz spletne agencije Editor d.o.o., Rok Gulič, ki svet startupov dobro pozna in je udeležencem na atraktiven način približal tematiko.

Kaj pravzaprav je podjetništvo? Dober podjetnik mora obvladovati veščine, ki mu pomagajo, da najde delujoč načrt, preden mu zmanjka sredstev. Podjetništvo zahteva od človeka inovativnost in kreativnost, iznajdljivost v stresnih situacijah, delo v skupini, javno nastopanje in nenazadnje tudi, da je nenehno izven cone udobja. Vsakemu podjetniku je verjetno jasno, da v 30 minutah ne moremo izvesti izziva, v katerem bi udeleženci dobili idejo za nov Facebook, raziskali trg in kupce, oziroma preverili, če bo njihova ideja uspešna na trgu in jo bodo znali predstaviti. Lahko pa v 30 minutah simuliramo okolje, v katerem deluje večina startupov. Njihovo delovanje vedno zaznamuje iskanje ravnotežja med tremi dejavniki; pomanjkanje časa in (denarnih) sredstev, neizkušenost in nepoznavanje mlade ekipe. Prav vse te veščine so se združile v zabavnem izzivu, v katerem so udeleženci imeli na voljo le malo časa in materiala, s katerim so morali zaščititi surovo jajce ob padcu iz balkona mestne hiše. Ekipi sta se odlično izkazali, saj je obema uspelo, da se jajce ob padcu ni razbilo.

Udeleženci so na dogodku izvedeli predvsem veliko koristnih informacij kako začeti s podjetništvom, kje pridobiti ustrezno znanje, predstavljen je bil projekt POPRI, katere veščine ima dober podjetnik in kaj so prednosti in slabosti podjetniške poti v primerjavi z zaposlitvijo. Moderator je izpostavil tudi vsebinske teme, kako pomembno je na primer poiskati ujemanje problema, ki ga kupci imajo z rešitvijo, katero jim bomo ponudili z našim izdelkom oziroma storitvijo, kaj pomeni imeti dober tim, kako se pripraviti na globalni trg in zakaj je dobro, da so mladi čim bolj aktivni že med časom šolanja oziroma študija. Vsi udeleženci dogodka so bili povabljeni tudi na tri-dnevno delavnico, ki bo potekala od 9. do 11. oktobra v prostorih Primorskega tehnološkega parka. Startup vikend je intenziven, interdisciplinaren, osredotočen na konkretizacijo in tudi zabaven vikend, na katerem udeleženci razvijajo svoje poslovne ideje po najsodobnejših metodologijah vitkega in agilnega podjetništva.

Več informacij: Maja Rajer Obid, vodja tekmovanja POPRI, maja.rajer@primorski-tp.si, T=05 393 24 51, M=040 475 599

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!