Novice

Nazaj na novice

2. zasedanje vrha turizma CEEC in Kitajske ter

Blejski strateški forum 2015

SPOROČILO ZA JAVNOST

2. zasedanje vrha turizma CEEC in Kitajske ter

Blejski strateški forum 2015:

Povezovanja in sodelovanja so ključnega pomena tako za slovenski kot evropski in globalni turizem

Bled, 2. September 2015 - Danes se je na Bledu zaključilo 2. zasedanje vrha turizma 16-ih držav Srednje in Vzhodne Evrope (CEEC) s Kitajsko nacionalno turistično administracijo. Včeraj, 1. septembra, je prav tako na Bledu, v okviru Strateškega foruma Bled 2015 potekal panel Turizem z naslovom "Nova partnerstva za močnejšo turistično industrijo".

Drugo zasedanje vrha turizma držav CEEC, katerega namen je krepitev sodelovanja na področju turizma med državami Srednje in Vzhodne Evrope ter Kitajsko, predstavlja dragocen instrument in organizacijski model za preseganje številnih omejitev in doseganje še boljših rezultatov v turističnem sektorju na kitajskem trgu. Sodelovanje med državami CEEC poteka s ciljem Centralno in Vzhodno Evropo na kitajskem trgu, ki ima za evropski in slovenski turizem velik potencial, predstaviti na bolj učinkovit način kot celostno destinacijo.

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo: "Ponosen sem, da je Slovenija gostila 2. zasedanje vrha turizma držav Srednje in Vzhodne Evrope (CEEC) s Kitajsko (16 + 1). To je velik in izjemno pomemben dogodek za slovenski turizem in slovensko diplomacijo. Samostojna Slovenija doslej v 25-ih letih še ni gostila tako številčne udeležbe ministrov, pristojnih za turizem, predstavnikov nacionalnih turističnih organizacij teh držav in visokih predstavnikov kitajske turistične administracije (CNTA). Nacionalna povezovanja so osnova, a niso več dovolj. Potrebna so mednarodna in globalna povezovanja.

Menim, da bo to vplivalo tudi na povečanje ugleda naše države ter na krepitev dvostranskih stikov z drugimi državami, tako na ravni ministrov, nacionalnih turističnih organizacij kot združenj agencij. Obetamo si večjo turistično promocijo z manj vloženimi sredstvi ter vključitev Slovenije v krožna potovanja kitajskih turistov po srednji in vzhodni Evropi, kar bo vplivalo na višji turistični obisk iz Kitajske. To pa pomeni tudi priložnost za nove investitorje. Slovenija si je ob tej priložnosti zadala tudi strateški cilj, zgraditi most za bolj uspešno izmenjavo gospodarskih in turističnih tokov med Evropo in Azijo."

Včeraj, 1. septembra, je v okviru Strateškega foruma Bled potekal drugi panel o Turizmu z zgovornim naslovom "Nova partnerstva za močnejšo turistično industrijo". Za turizem, ki je ena najhitreje rastočih industrij po svetu in naj bi po napovedih beležil nadaljnjo rast, so povezovanja ključnega pomena. Nacionalna povezovanja so osnova, a niso več dovolj za doseganje nadaljnje uspešnosti te panoge. O pomenu in nadaljnjih možnostih partnerstev za uspešen razvoj turizma so spregovorili ugledni in vodilni predstavniki Svetovne turistične organizacije, OECD, Evropske komisije, PATA (Pacific Asia Travel Association) in Kitajske nacionalne turistične administracije.

Mihály Varga, madžarski minister za gospodarstvo, se je v prvi vrsti zahvalil Sloveniji kot državi gostiteljici 2. zasedanja vrha turizma držav Srednje in Vzhodne Evrope (CEEC) in Kitajske. Izpostavil je, da je osrednji cilj srečanja povečanje dotoka kitajskih turistov v Evropo, saj je Kitajska na tem področju vodilni trg. Pozval je k povečanju aktivnosti in izboljšanju sodelovanja med državami CEEC in Kitajsko.

Wei Hongtao, visoki predstavnik Kitajske nacionalne turistične administracije CNTA, je omenil, da se je od lanskega skupnega sestanka na Madžarskem do letošnjega srečanja že veliko spremenilo in da beležijo dobre rezultate. S krepitvijo povezav upa na uspešen zaključek tudi letos. Veseli se že 3. srečanja platforme 16 + 1, kjer se bodo ponovno krepile ideje ter stremi k poglobljenem sodelovanju. Ob priložnosti se je zahvalil državi gostiteljici, Sloveniji, Slovenski turistični organizaciji in so-organizatorjem Madžarom.

Da je povezovanje za turizem ključnega pomena, je bila osrednja ugotovitev vseh udeležencev.

Drugega panela o Turizmu se je udeležilo več kot 200 udeležencev, ki so z zanimanjem spremljali poglede najvišjih predstavnikov krovnih svetovnih turističnih institucij na trenutni položaj evropskega turizma, gibanje trendov, priložnosti in realne možnosti vzpostavljanja novih oblik partnerstev znotraj Srednje in Vzhodne Evrope ter med Evropo in Azijo.Več v predstavitvah predstavnikov UNWTO, OECD, PATA in STO: Marcia Faville De Luce, Alaina Depyrasa, Maria Hardya in Maje Pak je na voljo tukaj.

Več informacij:

Livija Kovač Kostantinovič,

051 344 110

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!