Novice

Nazaj na novice

SOOČANJA s sodobno vizualno umetnostjo Peter Cerovšek: Predstavitev projekta Obrazi analognega

Kvantizacija rdeče in umetnika Mihe Vipotnika

Kvantizacija rdeče in umetnika Mihe Vipotnika

predavanjetorek, 15. september 2020, ob 19. uriMestna galerija Nova Gorica

Peter Cerovšek se aktivno ukvarja s filmom v različnih vlogah, med drugim je direktor,producent in selektor FeKK Festivala kratkega filma v Ljubljani. Na tokratni predstavitvi vokviru Soočanj s sodobno vizualno umetnostjo se bo posvetil režiserju in večmedijskemuumetniku Mihi Vipotniku, ki je avtor eksperimentalnih in dokumentarnih filmov ter edenizmed pionirjev eksperimentalne video umetnosti pri nas. V letu 2020 je Zavod SCCA-Ljubljana v sodelovanju s Slovensko kinoteko in RTV Slovenija pripravil 6 filmskih večerov, kiso predstavili avtorjev ustvarjalni opus, za katerega je značilno eksperimentiranje z videomedijem, inovativna raba takrat dostopne tehnične opreme in iskanje narativnosti zunajustaljenih pripovednih prijemov. V več kot 40-letnem ustvarjanju je s svojim avtorskimpodpisom recikliral in redefiniral nekatere že "izrabljene" žanre, prav tako pa je ustvarilprepoznavno estetiko in pripovedni način, ki je produkt večsmernega palimpsesta podobe inzvoka. Peter Cerovšek bo predstavil tehnično in programsko izvedbo retrospektive vSlovenski kinoteki ter prikazal in analiziral nekaj izbranih del.

O predavatelju:Peter Cerovšek se aktivno ukvarja s filmom v različnih vlogah, med drugim je direktor,producent in selektor FeKK Festivala kratkega filma v Ljubljani; predsednik Društva zauveljavljanje kratkega filma Kraken (2014–); vodja projektne skupine arhiva Postaja DIVA priSCCA-Ljubljana (2017–); soustanovitelj filmske delavnice Kratka scena (2016–); selektorprograma kratkih filmov ”Evropa na kratko” na festivalu Liffe (2016-); član žirije Fipresci naMotovunskem filmskem festivalu (2016) in Festivalu slovenskega filma (2017); novinar RadiaŠtudent – RKHV za področje filma (2014–2015); filmski kritik za revije Ekran, Filmonaut inKINO! Filmografija (režija): Dom je, kjer je hiša (Kuča je gdje je kuča), 24, 2019;

Fundamenti (Fundaments), 20", 2018; Vsi smo tu že od nekdaj (We Have All Been HereSince Forever), 13′, 2016; Poti (Trails), 7′, 2015; The Runner, 6′, 2014.

Predavanje iz cikla Soočanja s sodobno vizualno umetnostjo je nastalo kot stalno sodelovanjemed Mestno galerijo Nova Gorica in SCCA-Ljubljana.

PR -KULTURNI DOM NOVA GORICA

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!