Novice

Nazaj na novice

Dnevi slovenskega turizma

Posvet o izzivih, ki bodo spreminjali prihodnost slovenskega turizma

Posvet o izzivih, ki bodo spreminjali prihodnost slovenskega turizma

Ljubljana, 12. novembra 2019 – Kaj je kakovosten turizem in kako ga doseči? Kako naj se prilagodi spremembam, ki jih pogojujejo občutljivo naravno okolje in navade turistov? Kakšen je sploh sodoben popotnik in kako na njegovo vedenje in nakupno pot vpliva razvoj sodobnih tehnologij? Kako najti, nasloviti in privabiti goste visoke vrednosti? Tem vprašanjem se posveča deveta izvedba Dnevov slovenskega turizma (DST), ki med 11. in 13. novembrom potekajo v Grand Hotelu Union v Ljubljani.

V okviru tega osrednjega strokovnega dogodka slovenskega turizma s tematiko Re-desing turizma: Turizem prihodnosti se bodo zvrstile različne prireditve: plenarni del DST, 22. izvedba Slovenskega turističnega foruma, podpis partnerskega dogovora o sodelovanju za večje sinergije pri razvoju in promociji turizma med Slovensko turistično organizacijo in predstavniki vodilnih destinacij, svečana podelitev najvišjih priznanj v slovenskem turizmu. Tokratni DST prinašajo tudi 66. Gostinsko turistični zbor, prireditev Moja dežela – lepa in gostoljubna in lansiranje nove izdaje gastronomskega vodnika Gault&Millau Slovenija 2020. V okviru DST je bila sporočena novica o prihodu gastronomskega vodnika Michelin, ki bo tudi pomembno vplival na prihodnost naše gastronomije in Slovenije kot vrhunske gastronomske destinacije. Prihod vodnika Michelin v letu 2020 je na današnji novinarski konferenci naznanil Romain Perrier, mednarodni direktor prodaje in marketinga Michelin.

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, je poudaril, da so Dnevi slovenskega turizma nastali z namenom, da bi krepili partnerstvo vseh ključnih akterjev v turizmu, s čimer bi bili močnejši, vidnejši in odmevnejši, in da bi turizem dobil mesto, ki si ga glede na svoj pomen in rezultate zasluži: "Cilje, ki smo si jih zadali v Strategiji trajnostne rasti slovenskega turizma 2017–2021, in sicer 5 do 5,5 milijona turističnih obiskov in 16–18 milijonov prenočitev smo že presegli z lanskim zelo uspešnim letom. Vendar pa smo od osnovnega cilja, to je doseči vsaj 3,7 milijarde evrov prilivov iz naslova potovanj, še precej oddaljeni. Do leta 2021 načrtujemo prilive iz turizma zvišati za približno eno milijardo evrov. Potrebni so novi produkti visoke dodane vrednosti, vlaganja v razvoj in investicije, boljše upravljanje destinacij in vlaganja v javno infrastrukturo, svoje pa mora postoriti tudi država, predvsem na medresorski ravni."

Eva Štravs Podlogar, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT), je dejala: "Dnevi slovenskega turizma so za vse, ki delamo v turizmu, tako praznik, ob katerem se še dodatno zavemo pomena turizma, kot priložnost, da naredimo presek stanja, se pogovorimo o trendih in se skupaj zazremo naprej. Stanje turizma je dobro, a pred nami so še vedno izzivi. Vsak od nas se jih mora lotiti na svojem področju. Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo smo predvsem zadolženi za pripravo ustreznega zakonodajnega okvirja. Medtem ko smo v preteklih dveh letih veliko pozornosti namenili pripravi novega Zakona o spodbujanju razvoja turizma in Zakona o Kobilarni Lipica, je pred nami obsežna posodobitev Zakona o gostinstvu vključno s podzakonskimi akti, predvsem Pravilnikom o merilih za določitev obratovalnega časa. Deležnikom s področja turizma bomo lahko v prihodnjih dveh letih namenili kar 33,6 milijona evrov evropskih nepovratnih sredstev za razvoj turizma. Sredstva bodo namenjena za energetsko sanacijo turističnih nastanitvenih kapacitet, razvoj novih integralnih turističnih produktov, razvoj vodilnih turističnih destinacij in energetsko sanacijo planinskih postojank. Pričakujemo, da bodo prejemniki prejeta finančna sredstva tudi ustrezno oplemenitili."

Mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije (STO), je izpostavila: "V dobi podnebnih sprememb in posledic negativnega vpliva človeka na okolje, prerazporejanja političnih in gospodarskih moči, pojava novih rastočih trgov, staranja prebivalstva, bliskovitih napredkov sodobne tehnologije in drugega se spreminjajo tudi turistična industrija in navade, pričakovanja, vrednote turistov. Letošnji DST govorijo prav o tem – o sedanjosti in prihodnosti slovenskega turizma ter o smernicah in novostih, ki bodo pomembno preoblikovale globalno podobo turizma. Skupaj s predstavniki slovenskega turističnega gospodarstva, strokovnjaki in drugimi uglednimi gosti bomo izpostavili izzive, ki nas čakajo v luči globalnih trendov ter sprejetih ciljev. S Strategijo trajnostne rasti slovenskega turizma 2017–2021, Zeleno shemo slovenskega turizma, nazivom Evropska gastronomska regija 2021 in drugimi pomembnimi dokumenti smo se različni deležniki zavezali, da bomo naš turizem razvijali v smeri trajnosti in višje kakovosti. Precej zadanih ciljev smo že izpolnili; med drugim na področju politike spodbujanja trajnosti, s katero smo prepričali mednarodno strokovno javnost. Izzivi so v izboljšanju prometne in nastanitvene infrastrukture, kadrih ter ustvarjanju privlačnebutične ponudbe. K tej prispeva tudi vrhunska gastronomija." Mag. Maja Pak je še dodala: "Zato me izjemno veseli, da je danes na DST najavil svoj prihod v Slovenijo mednarodno najvplivnejši gastronomski vodnik Michelin. S tem smo izpolnili pomemben cilj gastronomske strategije. Zvezde, ki bodo z marcem zasijale na restavracijah končno tudi v Sloveniji, bodo odraz odličnega dela in talenta vrhunskih kuharskih mojstrov in vseh deležnikov, povezanih v razvoj in promocijo slovenske gastronomije.Michelin pomeni povečanje prepoznavnosti Slovenije kot vrhunske gastronomske destinacije, ki se bo v luči Evropske gastronomske regije 2021 in dvoletne promocijske teme še z večjim zagonom pozicionirala na globalni zemljevid."

Blaž Cvar, predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, je dejal: "Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije letos obeležuje 50 let delovanja. Na srečanju gostincev 26. novembra v Portorožu bomo podelili priznanja tistim, ki so pomembno vplivali na razvoj gostinstva v tem obdobju.Gostinci, ki jih zastopamo in povezujemo v sekciji, predstavljajo Slovenijo s svojo pristno, avtohtono, tradicionalno kulinariko. In prav to je tisto, kar si turisti in gostje najbolj želijo. Gostinstvo postaja vse pomembnejši člen v razvoju turizma in se identificira prav z vsemi cilji vizije, kot jo vidita Direktorat za turizem in Slovenska turistična organizacija. Ker pa za kakovostno izvajanje teh ciljev potrebujemo primerne pogoje, večkrat naletimo na mnogo ovir. Tukaj bomo še naprej vztrajni, da skupaj z ostalimi deležniki in pristojnimi ministrstvi odpravimo nepotrebne administrativne in druge ovire iz preteklosti ter pripravimo teren za novo, sodobno, časom primerno gostinstvo. Želimo si sodelovanja, povezovanja in upoštevanja predlogov, ki jih zadnje čase ne manjka. Iz slovenskih gostiln vam želimo dober tek in na zdravje!"

Pavle Hevka, predsednik Turistične zveze Slovenije (TZS), je napovedal: "Z današnjim dnem je na voljo nova mobilna aplikacija TZS Slovenski turistični vodnik, s katero želimo približati lepote Slovenije čim širšemu krogu ljudi. TZS bo na DST podelila priznanja najbolj urejenim in gostoljubnim krajem v okviru odmevnega tekmovanja Moja dežela – lepa in gostoljubna. Na državno tekmovanje, ki poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika države R Slovenije Marjana Šarca, se je uvrstilo 90 mest in krajev, 18 kampov in glampingov, 7 mladinskih prenočišč, 28 tematskih poti in Petrolovi bencinski servisi. Najboljši trije v posamezni kategoriji prejmejo priznanja na prireditvi, ki bo na ogled tudi na lokalnih TV postajah. TZS bo podelila tudi priznanja najboljšim gastronomskim in kulinaričnim spominkom regije Termalna Panonska Slovenija, izbranim na natečaju v okviru projekta Slovenija Evropska gastronomska regija 2021. Na natečaj je prispelo 45 spominkov, od tega jih bo devet v prihodnje predstavljalo Slovenijo na spletnih straneh Mednarodnega inštituta za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem."

Drago Bulc, predsednik Društva turističnih novinarjev Slovenije, pa je na današnji novinarski konferenci dejal: "Slovenski pisci o turizmu, povezani v Društvo turističnih novinarjev Slovenije, kot promotorji slovenskega in globalnega turizma, kritiki negativnih gibanj v tej, za našo državo zelo pomembni dejavnosti, in kot ustanovni partnerji DST, največjega dogodka slovenskega turizma, že od njihovega samega začetka aktivno sodelujemo v strokovnem delu in tudi s prestižnimi nagradami. S podeljevanjem Kristalnih Triglavov, nagrad najbolj prizadevnim in uspešnim v slovenskem turizmu v daljšem obdobju in tudi tistim, ki so v tekočem letu kot posamezniki največ prispevali k promociji slovenskega turizma v svetu, pa ne želimo le nagraditi zaslužnih za uspešnost slovenskega turizma. Želimo tudi pokazati, kako se turizem prepleta z vsemi dejavnostmi slovenskega gospodarstva in naše države nasploh. Letos bomo to najbolj nazorno pokazali s podelitvijo Kristalnega Triglava organizaciji, ki na prvi pogled ni turistična, vendar se prek njenega delovanja ustvarja dohodek v turizmu, ki v marsičem presega zaslužek marsikatere specializirane turistične organizacije."

Današnjo novinarsko konferenco je zaokrožila novica o prihodu mednarodnega gastronomskega vodnika Michelin v Slovenijo. Romain Perrier, direktor prodaje in marketinga, ga je napovedal za marec 2020. V treh dneh se bodo v okviru DST zvrstili številni pomembni dogodki kot soplenarni del DST,podelitevnajvišjih priznanj v turizmu,22.Slovenski turističniforum,Gostinsko turistični zborinprireditevMoja dežela – lepa in gostoljubna.

Več informacijo prihodu vodnika Michelin.

Na naslovni fotografiji (od leve): Drago Bulc, predsednik Društva turističnih novinarjev Slovenije, Blaž Cvar, predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Mag. Maja Pak, direktorica STO, in Pavle Hevka, predsednik Turistične zveze Slovenije (TZS).

Foto: Nino Verdnik, Blenda

LIVIJA KOVAČ KOSTANTINOVIČ - STO

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!