Novice

Nazaj na novice

Boreljada 2014

Tudi letos bo Krajevni odbor Vrtojba v sodelovanju s številnimi drugimi domačimi društvi in zavodom KŠTM Šempeter-Vrtojba pripravili tradicionalno etnološko, kulturno in športno prireditev, ki bo v Vrtojbi potekala med 19. in 21. septembrom. Boreljada bo tako že dvanajstič zapored poskušala obuditi delček navad in dogajanja vaškega življenja, da ne utonejo v pozabo.

Tudi letos bomo Krajevni odbor Vrtojba v sodelovanju s številnimi drugimi domačimi društvi in zavodom KŠTM Šempeter-Vrtojba pripravili tradicionalno etnološko, kulturno in športno prireditev, ki bo v Vrtojbi potekala med 19. in 21. septembrom. Boreljada bo tako že dvanajstič zapored poskušala obuditi delček navad in dogajanja vaškega življenja, da ne utonejo v pozabo.

Kaj je borela?

Gre za preprosto enoosno vozilo na dveh kolesih. Izdelovali so jih kolarji v glavnem iz jesenovega, akacijevega ali jelovega lesa in so se skozi zgodovino spreminjale. Prvotno lesena in okovana kolesa, so po I. svetovni vojni zamenjala kolesa z vzmetmi, "šuštami", in kasneje z običajno nekoliko širšimi kolesarskimi zračnicami. Pri nekaterih hišah so imeli tudi po dve ali celo več borel. Čeprav skromna in enostavna, je borela bila v preteklosti izjemno pomembna v življenju kmečkih ljudi na pretežno ravninskem goriškem podeželju. Z borelo so vozili orodje na polje in pridelke s polja, manjše količine pridelkov na trg v Gorico, pšenico in koruzo, perilo na pranje k Vrtojbici, balo za nevesto… S svojo vsestransko uporabnostjo je borela še danes nepogrešljiva spremljevalka Vrtojbencev in pravi simbol Vrtojbe.

Kaj pa prinaša Boreljada 2014?
Tako kot doslej organizatorji ob podpori Občine Šempeter-Vrtojba pripravljajo pestro paleto dogodkov, kjer lahko vsak najde kaj zase. V petek, 19. septembra, bodo imeli glavno besedo najprej otroci. Zanje so dopoldan v POŠ Vrtojba in Vrtcu Sonček pripravili ustvarjalne delavnice na temo “Z borelo na plac”, pod večer, ob 18.30 pa bo v Vrtojbenskem hramu odprtje razstave otroških izdelkov in fotografij “Boreljada 2013”, ki so nastale lansko jesen. Zvečer se bo dogajanje preselilo v Mladinski center Vrtojba, kjer si bomo prvič lahko ogledali film o vrtojbenski preteklosti in kulturnem ter verskem izročilu “Z borelo od vodnjaka do vodnjaka po Vrtojbi”. Dokumentarec je nastal v okviru projekta Vrtojba – vas vodnjakov in je v celoti delo domačinov: avtorja Renata Podbersiča ter Erike in Jureta Škrlepa, ki sta poskrbela za organizacijo, snemanje in montažo.
Sobota, 20. septembra, bo športno obarvana. Ekipe se bodo pomerile v balinanju in malem nogometu, obiskovalci bodo lahko testirali svojo telesno zmogljivost, zvečer pa se pomerili v briškuli.

Boreli pa je namenjena nedelja, 21. septembra. Praznovanje se bo začelo s sv. mašo v vrtojbenski župnijski cerkvi, ki ji bo sledil blagoslov borel in priložnostno družabno srečanje. Nato se bomo preselili v Mladinski center Vrtojba, kjer bosta župan Občine Šempeter-Vrtojba, Milan Turk, in župan Občine Hodiše ob jezeru/Keutschach am See na Avstrijskem Koroškem, Gerhard Oleschko, slovesno podpisala listino o pobratenju, ki bo prijateljske vezi med občinama dokončno utrdila tudi na formalni ravni. Ob 15. uri pa se bo dogajanje preselilo na ulice Vrtojbe, po katerih bo potekal tradicionalni sprevod borel, ki bo mimo obnovljenih vodnjakov vodil do prireditvenega prostora na parkirišču pred vrtcem. Tam boste poleg zanimivih, pestro obloženih borel, lahko videli še spretnosti plesalk in plesalcev plesne šole Kreart ter pokušali “Vrtejbnsko kuhnjo” in pecivo. Dan se bo zaključi z zabavo, ki ji bo ritem še pozno v noč dajal ansambel Zvita feltna s Krasa.

Program:

19. september
8.00: Ustvarjalne delavnice na temo »Z borelo od p'ča do p'ča po Vrtejbi«
OŠ Ivana Roba, podružnična šola Vrtojba in Vrtec Sonček Vrtojba
18.30: Odprtje razstave otroških izdelkov in fotografij »Boreljada 2013« , Mladinski center Vrtojba
19.00: Z borelo od vodnjaka do vodnjaka po Vrtojbi (Slovenija, 2014), premiera dokumentarnega filma, Mladinski center Vrtojba

20. september
8.00: Ženski in moški balinarski turnir, balinišče v Vrtojbi
11.00: Test telesne zmogljivosti – hoja na 2 km, igrišče POŠ Vrtojba
14.00: Moški nogometni turnir, igrišče POŠ Vrtojba
19.00: Briškuljada, balinišče v Vrtojbi

21. september
10.00: Sveta maša z blagoslovom borel, Župnijska cerkev v Vrtojbi
12.oo: Podpis listine o pobratenju med občinama Šempeter-Vrtojba in Hodiše ob jezeru (Avstrija)
14.00: Sprevod borel Zbor borel od 14.30 dalje na parkirišču pod Lazami, sprevod po Čukljah mino obnovljenih vodnjakov, Ulici 9. septembra do prireditvenega prostora pred vrtcem
17.00: Pokušina “Vrtejbenske kuhnje” in peciva ter nastop Plesne šole Kreart, Prireditveni prostor na parkirišču pred vrtcem v Vrtojbi
18.00: Zabava s plesom s skupino Zvita feltna, Prireditveni prostor na parkirišču pred vrtcem v Vrtojbi

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!