Novice

Nazaj na novice

Institut Jožefa Stefana in OZS si želita še tesnejšega sodelovanja

Da bi pobližje spoznali delovanje in dosežke Instituta Jožefa Stefana, so predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, na čelu s predsednikom Brankom Mehom in predsednikom Odbora za znanost in tehnologijo pri OZS Janezom Škrlecom, obiskali posamezne odseke instituta

Institut Jožefa Stefana in OZS si želita še tesnejšega sodelovanja

Sporočilo za javnost

Ljubljana, 10. april 2015 – Da bi pobližje spoznali delovanje in dosežke Instituta Jožefa Stefana, so predstavniki Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije, na čelu s predsednikom Brankom Mehom in predsednikom Odbora za znanost in tehnologijo pri OZS Janezom Škrlecom, obiskali posamezne odseke instituta in laboratorije, ogledali pa so si tudi jedrski reaktor in nevtronski pospeševalnik v Podgorici pri Ljubljani.

Predstavnike OZS je sprejel direktor instituta prof. dr. Jadran Lenarčič, ki je med drugim izpostavil vlogo instituta na področju raziskav in razvoja novih materialov, na katerem v več primerih prehitevajo svetovno konkurenco, na področju raziskovanja okolja in na področju evropskih projektov. Ob tem je poudaril, da sodi Institut Jožefa Stefana med prvih pet evropskih institutov po številu evropskih projektov, v katere so vključeni.

OZS je dogovor o sodelovanju z Institutom Jožef Stefan podpisala že leta 2006. V tem času so sodelovali že na več kot 50 različnih dogodkih; tehnoloških dnevih in nanotehnoloških dnevih, konferencah in sejemskih prireditvah (MOS v Celju, LOS v Ljubljani, IFAM-Intronika v Celju in drugih), največkrat v povezavi z Odborom za znanost in tehnologijo pri OZS, ki že več kot osem let povezuje gospodarstvo z znanostjo in si prizadeva za hitrejši prenos znanja z znanstvenega področja v gospodarstvo.

"Sodelovanje med institutom in OZS je zelo uspešno že vrsto let, za kar gre zahvala tudi vodstvu zbornice, ki je bilo temu sodelovanju vedno naklonjeno. V prihodnje pa bo potrebno razmisliti in premisliti, kako do skupnih projektov. Mislim, da bi bilo treba doseči vrnitev raziskovalnih vaučerjev, ki lahko za manjša podjetja, ki si težko privoščijo raziskovalne projekte, pomenijo velike spremembe," je dejal Lenarčič.

Predsednik OZS Branko Meh je pozdravil pripravljenost instituta, da predstavi svoje delo in laboratorije tudi obrtnikom in podjetnikom. "Takšni obiski so zelo pomembni, saj nam je potem znanje in znanost bližje, znanstveni dosežki so nam tako bolj dostopni, pot do izdelkov, ki prinašajo dodano vrednost, pa se skrajša. Želimo si, da bi bilo v prihodnje med institutom in gospodarstvom še več sodelovanja, tudi v domačih in mednarodnih projektih," je še dodal Meh.

Nazaj

Komentarji (0)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!